Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Universitatea din Alba Iulia va colabora cu 13 instituţii de învăţământ superior din Europa și America Latină. Reprezentanţi UAB vor desfăşura activităţi în Columbia

Publicat

20160819_102725Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este parteneră într-un amplu proiect internațional, transcontinental, extrem de important pentru mediul universitar din mai multe țări ale lumii. Proiectul „ACACIA” este implementat de Universitatea Distrital Francisco Jose de Caldas din Bogota, Columbia, în parteneriat cu alte 13 universități din America Latină și Europa. Proiectul contribuie la reducerea tuturor formelor de excluziune, discriminare și marginalizare, oferind sprijin tuturor studenților care se află într-o astfel de situație, inclusiv persoanelor cu dizabilități.

În urma implementării acestui proiect, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a obținut finanțarea unui nou contract Erasmus de mobilități, prin care studenții, cadrele didactice și personalul administrativ vor putea vizita și desfășura activități didactice și de cercetare la Universitatea Distrital Francisco Jose de Caldas din Bogota, Columbia, începând cu anul universitar 2016-2017. Universitatea va primi la rândul ei studenți, cadre didactice și personal administrativ de la Universitatea parteneră.

„Sperăm că acest proiect va duce la o dezvoltare a relațiilor Universității „1 Decembrie 1918” cu alte instituții din învățământ din America Latină, că vom avea la Alba Iulia studenți din țările respective și faptul că universitatea noastră, alături de celelalte două universități partenere din Europa, Spania și Portugalia, vor contribui la dezvoltarea educației în celelalte țări partenere și care beneficiază de implementarea acestui proiect”, a transmis rectorul UAB, Daniel Breaz, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Daniel Breaz, Universitatea din Alba Iulia a fost aleasă datorită relațiilor de colaborare pe care le are instituția cu celelalte universități, în special cu Universidad Nacional de Educacion a Distancia (UNED) din Madrid, Spania.

Rectorul a precizat că din America Latină, ultimii studenți pe care i-a avut Universitatea „1 Decembrie 1918” pe partea de Istorie/Arheologie au fost urmă cu „destul de mulți ani”.

„Sper ca acest proiect să deschidă iarăși poarta României pentru a aduce studenți din America Latină”, a mai spus Daniel Breaz.

Proiectul ACACIA este un proiect implementat de Universitatea Distrital Francisco Jose de Caldas din Bogota, Columbia, în parteneriat cu alte 13 Universități din America Latină și Europa. În acest proiect, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este parteneră alături de alte două universități europene, Universidad Nacional de Educacion a Distancia (UNED) Madrid, Spania și New University of Lisbon, Portugalia. Din America Latină în cadrul proiectului participă alte 11 universități din: Chile, Brazilia, Peru, Nicaragua si Columbia.

Obiectivul principal al proiectului este adaptarea sistemului de învățământ universitar prin proiectarea și validarea unor Centre de asistență profesională și educațională în America Latină numite CADEP. Aceste centre vor fi rezultatul cooperării intra și inter-instituționale în activitatea de proiectare și dezvoltare a resurselor educaționale și tehnologice, precum și pentru generarea de strategii de dezvoltare socioafective, adresate cu precădere populațiilor cu risc de excluziune universitară.

În mod specific proiectul ACACIA contribuie la reducerea tuturor formelor de excluziune, discriminare și marginalizare, oferind sprijin tuturor studenților care se află într-o astfel de situație inclusiv persoanelor cu dizabilități.

În cadrul proiectului vor fi înființate trei Centre de asistență și de dezvoltare profesională și educațională, CADEP. Centrele CADEP sunt Centre care Sprijină (Apoyan), Cultivă (Cultivan), Adaptează (Adaptan), Comunică (Comunican), Dezvoltă (Innovan), Întâmpină (Acogen) studenții cu risc de excluziune universitară. Cele trei Centre vor fi înființate în Nicaragua, Peru și Columbia.

Proiectul are la bază un sistem integrat de module precum: Empodera (Susținere), Innova (Inovare), Cultiva (Cultivare), Apoyo (Sprijin) și Convoca (Convocare), care permite identificarea, analiza și soluționarea problemelor studenților, probleme pe care o instituție de învățământ, o facultate, un program de formare profesională nu o poate face într-un mod izolat.

Acest sistem integrat de module îndeplinește următoarele funcții:

– Identificarea studenților cu risc de abandon

– Formarea și sprijinirea atât a personalului academic cât și a personalului tehnic și administrativ din instituție

– Dezvoltarea prin intermediul tehnologiilor informaționale și de comunicare a unor noi strategii și tehnici de predare-învățare

– Stimularea apropierii profesionale dintre profesori și studenți

Prin modulele sale, proiectul ACACIA susține comunitatea academică și oferă un sprijin complet, integrat și cu o abordare diferențiată tuturor studenților.

Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este implicată în cadrul proiectului în următoarele activități/module:

– PT1 – Prepara – Activități pregătitoare ale proiectului

– PT2 – Empodera – Dezvoltarea autonomiei profesorilor și a personalului implicat în formarea studenților

– PT3 – Innova – Utilizarea tehnologiilor informaționale și de comunicație în dezvoltarea de aplicații și dispozitive menite să descopere necesități educative specifice populației aflate în risc de excluziune universitară. În cadrul acestei activități Universitatea ”1 Decembrie 1918” este implicată în evidențierea aspectelor didactice ce vor fi luate în considerare în utilizarea tehnologiilor informaționale și de comunicație, în dezvoltarea de soluții tehnice inovatoare, în analiza și testarea sistemelor existente și integrarea acestora, în definirea unei metodologii de evaluare a prototipurilor, în realizarea manualului de utilizare a prototipurilor, în evaluarea pilot a prototipurilor, în dezvoltarea unei strategii de integrare.

– PT4 – Cultiva – Dezvoltarea competențelor didactice ale profesorilor și ale cadrelor didactice în crearea, managementul și însușirea mediilor de învățare și tehnicilor didactice care au la bază metode didactice afectivo-cognitive.

– PT5 – Apoya – Sprijină întărirea capacității instituționale printr-un sistem de detectare, urmărire și sprijin a necesităților emoționale și a diferențelor socio-culturale existente în rândul studenților

– PT8 – Diseminacion– Activități de diseminare

– PT9 – Gestion– Activități administrative

Ca urmare a acestui proiect, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia a obținut finanțarea unui nou contract Erasmus de mobilități, 2016-1-RO01-KA107-023567, prin care studenții, cadrele didactice și personalul administrativ vor putea vizita și desfășura activități didactice și de cercetare la Universitatea Distrital Francisco Jose de Caldas din Bogota, Columbia, începând cu anul universitar 2016-2017. Universitatea noastră va primi la rândul ei studenți, cadre didactice și personal administrativ de la Universitatea parteneră.

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia își va extinde relațiile de colaborare și schimburi academice și cu celelalte universități partenere din cadrul proiectului ACACIA, începând din 2017.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ: De câte salarii medii are nevoie un locuitor al județului Alba, pentru a-și cumpăra un apartament la Alba Iulia

Publicat

Casele  și apartamentele devin de la an la an tot mai inaccesibile. Alba24 a calculat că un locuitor al județului Alba, care câștigă salariul mediu net, are nevoie de aproximativ 8 ani și jumătate pentru a-și cumpăra un apartament în municipiul reședință de județ. Asta, în condițiile în care ar pune deoparte toți banii și nu ar avea și alte cheltuieli. 

Salariul mediu în Alba este în 2022 de 3.376 de lei, aceasta fiind premisa de la care plecăm în calculul nostru.

Potrivit siteurilor de anunțuri, pentru un apartament cu 3 camere în Alba Iulia, de aproximativ 70 de metri pătrați, prețul cerut este de aproximativ 1.000 de euro pe metrul pătrat, adică 5.000 de lei. Astfel, prețul cerut este de aproximativ 350.000 de lei.

Desigur, există și apartamente mai ieftine, dar și mai scumpe. Am ales însă unul mediu, situat în zona centrală a orașului.

Asta înseamnă că pentru respectivul apartament, un angajat din Alba, care câștigă salariul mediu, va plăti timp de 8 ani și jumătate, sau peste 100 de luni.

Atenție, întregul său venit ar trebui să meargă în finanțarea locuinței, fără alte cheltuieli.

  • Formula de calcul utilizată: Preț pe metru pătrat x suprafața utilă = cost achiziție apartament / salariu mediu = număr salarii medii necesare / 12 = număr ani necesari 

În capitală, situația este și mai complicată: un român cu salariu mediu are nevoie de peste 10 ani (sau 122 de salarii medii) pentru achiziția unui apartament nou de 50 de metri pătrați utili în București, iar Clujul este cel mai greu accesibil oraș din piața imobiliară, potrivit Economedia.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Alba: 8 infectări noi, înregistrate în ultimele 24 de ore. Câte cazuri active de COVID mai sunt în județ

Publicat

Autoritățile sanitare din Alba au transmis că numărul cazurilor active în județ este de 439. În ultimele 24 de ore au fost descoperite 8 cazuri noi din 99 de teste PCR și și rapide.

Cela mai multe cazuri s-au descoperit în mediul urban: Alba Iulia 3, Blaj 2, Cugir 1 și în mediul rural la Vințu de Jos 1 și Horea 1 caz (reinfectare).

De la începutul pandemiei, aproape 60.000 de locuitori ai județului s-au infectat cu virusul și 1.308 au decedat.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fără școli neîncălzite și fără cursuri online. Ministrul Educației, explicații despre funcționarea școlilor în sezonul rece

Publicat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că vor fi asigurate condiţii de funcţionare a şcolilor în perioada sezonului rece, Guvernul va asigura plata diferenţelor de preţ pentru orice eventuală fluctuaţie a costului la energie şi nu se justifică eventuale „iniţiative izolate” luate la nivel local de reducere a temperaturii în unităţile de învăţământ.

„Vor fi asigurate condiţii de funcţionare a şcolilor în perioada sezonului rece. Am convocat astăzi, la Bucureşti, toţi inspectorii şcolari generali din toate judeţele României pentru a comunica instrucţiuni clare în legătură cu condiţiile asigurate în toate şcolile din ţară pe perioada sezonului rece.

Guvernul asigură plata diferenţelor de preţ pentru orice eventuală fluctuaţie a costului la energie”, a scris Cîmpeanu, luni, pe Facebook, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului, nu se justifică „sub nici o formă” demersuri precum „iniţiativele izolate”, la nivel local, care doresc să includă reducerea temperaturii în şcoli sau chiar trecerea în online a sistemului de învăţământ.

„Toate inspectoratele şcolare judeţene vor lua legătura cu autorităţile locale pentru a se asigura de respectarea dreptului la educaţie. Aceste demersuri vor fi realizate în coordonare cu prefecturile”, a mai susţinut ministrul.

Sorin Cîmpeanu a amintit că proiectul Legii educaţiei „România Educată” prevede creşterea de patru ori a costului standard pentru cheltuielile materiale din care se acoperă cheltuielile cu energia.

„Alături de asigurarea transportului elevilor, de sistemul de burse şcolare şi de extinderea programului Masa Caldă, asigurarea funcţionării şcolilor este o preocupare majoră a Guvernului României”, a precizat reprezentantul Ministerului Educaţiei.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum arată spațiul unde va funcționa noul talcioc din Alba Iulia. Ce spune proprietarul terenului, Ioan Lazăr

Publicat

Talciocul din Alba Iulia se va muta în zona hotelului Tara, lângă Ambient, la ieșirea din municipiu spre Cluj, pe partea stângă. Este vorba despre un teren aflat în proprietatea omului de afaceri și fost președinte al ALDE Alba, Ioan Lazăr. 

Pe actuala locație în care se ține duminică de duminică târgul se vor ridica mai multe construcții care fac parte dintr-un proiect pe fonduri europene. Una dintre construcțile care se va ridica este și o hală cu dotări în care va funcționa târgul după terminarea construcțiilor. 

Noua locație din lângă hotelul Tara este provizorie până când se vor termina lucrările de pe strada Gheorghe Șincai din Lumea Nouă. Firma care va construi în zonă mai multe locuințe sociale, un centru multifuncțional și noul talcioc este Tobimar.

Potrivit purtătorului de cuvânt al primăriei, Flaviu Buta, în locația actuală talciocul va funcționa până când firma Tobimar va obține autorizația de construcție.

Până atunci, se efectuează lucrări de amenajare pe terenul în care va funcționa talciocul.

Terenul are aproximativ 2 hectare de teren.

Va fi amenajată o parcare de 8.000 de metri pentru autoturisme, care va fi gratis pentru cei care își vor parca mașinile când vor merge la târg.

De asemenea, taxele pentru comercianți nu vor fi mai mari decât cele practicate în actuala locație în care se desfășoară talciocul. Pentru cumpărători, intrarea la talcioc va fi gratuită.

Până la sfârșitul lunii octombrie Ioan Lazăr spune ca va termina amenajarea spațiului.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax