Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Universitatea din Alba Iulia va colabora cu 13 instituţii de învăţământ superior din Europa și America Latină. Reprezentanţi UAB vor desfăşura activităţi în Columbia

Publicat

20160819_102725 Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este parteneră într-un amplu proiect internațional, transcontinental, extrem de important pentru mediul universitar din mai multe țări ale lumii. Proiectul „ACACIA” este implementat de Universitatea Distrital Francisco Jose de Caldas din Bogota, Columbia, în parteneriat cu alte 13 universități din America Latină și Europa. Proiectul contribuie la reducerea tuturor formelor de excluziune, discriminare și marginalizare, oferind sprijin tuturor studenților care se află într-o astfel de situație, inclusiv persoanelor cu dizabilități.

În urma implementării acestui proiect, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a obținut finanțarea unui nou contract Erasmus de mobilități, prin care studenții, cadrele didactice și personalul administrativ vor putea vizita și desfășura activități didactice și de cercetare la Universitatea Distrital Francisco Jose de Caldas din Bogota, Columbia, începând cu anul universitar 2016-2017. Universitatea va primi la rândul ei studenți, cadre didactice și personal administrativ de la Universitatea parteneră.

„Sperăm că acest proiect va duce la o dezvoltare a relațiilor Universității „1 Decembrie 1918” cu alte instituții din învățământ din America Latină, că vom avea la Alba Iulia studenți din țările respective și faptul că universitatea noastră, alături de celelalte două universități partenere din Europa, Spania și Portugalia, vor contribui la dezvoltarea educației în celelalte țări partenere și care beneficiază de implementarea acestui proiect”, a transmis rectorul UAB, Daniel Breaz, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui Daniel Breaz, Universitatea din Alba Iulia a fost aleasă datorită relațiilor de colaborare pe care le are instituția cu celelalte universități, în special cu Universidad Nacional de Educacion a Distancia (UNED) din Madrid, Spania.

Rectorul a precizat că din America Latină, ultimii studenți pe care i-a avut Universitatea „1 Decembrie 1918” pe partea de Istorie/Arheologie au fost urmă cu „destul de mulți ani”.

„Sper ca acest proiect să deschidă iarăși poarta României pentru a aduce studenți din America Latină”, a mai spus Daniel Breaz.

Proiectul ACACIA este un proiect implementat de Universitatea Distrital Francisco Jose de Caldas din Bogota, Columbia, în parteneriat cu alte 13 Universități din America Latină și Europa. În acest proiect, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este parteneră alături de alte două universități europene, Universidad Nacional de Educacion a Distancia (UNED) Madrid, Spania și New University of Lisbon, Portugalia. Din America Latină în cadrul proiectului participă alte 11 universități din: Chile, Brazilia, Peru, Nicaragua si Columbia.

Obiectivul principal al proiectului este adaptarea sistemului de învățământ universitar prin proiectarea și validarea unor Centre de asistență profesională și educațională în America Latină numite CADEP. Aceste centre vor fi rezultatul cooperării intra și inter-instituționale în activitatea de proiectare și dezvoltare a resurselor educaționale și tehnologice, precum și pentru generarea de strategii de dezvoltare socioafective, adresate cu precădere populațiilor cu risc de excluziune universitară.

În mod specific proiectul ACACIA contribuie la reducerea tuturor formelor de excluziune, discriminare și marginalizare, oferind sprijin tuturor studenților care se află într-o astfel de situație inclusiv persoanelor cu dizabilități.

În cadrul proiectului vor fi înființate trei Centre de asistență și de dezvoltare profesională și educațională, CADEP. Centrele CADEP sunt Centre care Sprijină (Apoyan), Cultivă (Cultivan), Adaptează (Adaptan), Comunică (Comunican), Dezvoltă (Innovan), Întâmpină (Acogen) studenții cu risc de excluziune universitară. Cele trei Centre vor fi înființate în Nicaragua, Peru și Columbia.

Proiectul are la bază un sistem integrat de module precum: Empodera (Susținere), Innova (Inovare), Cultiva (Cultivare), Apoyo (Sprijin) și Convoca (Convocare), care permite identificarea, analiza și soluționarea problemelor studenților, probleme pe care o instituție de învățământ, o facultate, un program de formare profesională nu o poate face într-un mod izolat.

Acest sistem integrat de module îndeplinește următoarele funcții:

– Identificarea studenților cu risc de abandon

– Formarea și sprijinirea atât a personalului academic cât și a personalului tehnic și administrativ din instituție

– Dezvoltarea prin intermediul tehnologiilor informaționale și de comunicare a unor noi strategii și tehnici de predare-învățare

– Stimularea apropierii profesionale dintre profesori și studenți

Prin modulele sale, proiectul ACACIA susține comunitatea academică și oferă un sprijin complet, integrat și cu o abordare diferențiată tuturor studenților.

Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este implicată în cadrul proiectului în următoarele activități/module:

– PT1 – Prepara – Activități pregătitoare ale proiectului

– PT2 – Empodera – Dezvoltarea autonomiei profesorilor și a personalului implicat în formarea studenților

– PT3 – Innova – Utilizarea tehnologiilor informaționale și de comunicație în dezvoltarea de aplicații și dispozitive menite să descopere necesități educative specifice populației aflate în risc de excluziune universitară. În cadrul acestei activități Universitatea ”1 Decembrie 1918” este implicată în evidențierea aspectelor didactice ce vor fi luate în considerare în utilizarea tehnologiilor informaționale și de comunicație, în dezvoltarea de soluții tehnice inovatoare, în analiza și testarea sistemelor existente și integrarea acestora, în definirea unei metodologii de evaluare a prototipurilor, în realizarea manualului de utilizare a prototipurilor, în evaluarea pilot a prototipurilor, în dezvoltarea unei strategii de integrare.

– PT4 – Cultiva – Dezvoltarea competențelor didactice ale profesorilor și ale cadrelor didactice în crearea, managementul și însușirea mediilor de învățare și tehnicilor didactice care au la bază metode didactice afectivo-cognitive.

– PT5 – Apoya – Sprijină întărirea capacității instituționale printr-un sistem de detectare, urmărire și sprijin a necesităților emoționale și a diferențelor socio-culturale existente în rândul studenților

– PT8 – Diseminacion– Activități de diseminare

– PT9 – Gestion– Activități administrative

Ca urmare a acestui proiect, Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia a obținut finanțarea unui nou contract Erasmus de mobilități, 2016-1-RO01-KA107-023567, prin care studenții, cadrele didactice și personalul administrativ vor putea vizita și desfășura activități didactice și de cercetare la Universitatea Distrital Francisco Jose de Caldas din Bogota, Columbia, începând cu anul universitar 2016-2017. Universitatea noastră va primi la rândul ei studenți, cadre didactice și personal administrativ de la Universitatea parteneră.

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia își va extinde relațiile de colaborare și schimburi academice și cu celelalte universități partenere din cadrul proiectului ACACIA, începând din 2017.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax