Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Unul din trei studenţi renunţă la facultate, după primul an. Motivele, identificate într-un studiu ANOSR

Publicat

tineri

proiecte tineriÎncă din primul an, unul din trei studenţi renunţă la facultate. Un studiu realizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România indică drept principale motive alegerea greşită a domeniului şi lipsurile financiare.

Pe baza statisticilor oferite de universităţi, media abandonului este de peste 35%. Sunt însă centre care au procente aproape duble. Ca să reducă rata abandonului, universitățile au înființat centre de consiliere în carieră. Aici pot veni atât studenţi cât şi elevi pentru a afla ce carieră li se potriveşte.

Însă la liceu nu prea există cursuri practice şi de îndrumare a elevilor, care să le descopere şi să le cultive aptitudini. Universităţile sunt alese, adesea, după ureche şi după modă.

„Am dat la Drept, am intrat în 2014, am făcut un semestru, pe la jumătatea semestrului mi-am dat seama că ceva nu e în regulă. Nu-mi plăcea absolut deloc să merg la şcoală sau să citesc sau să aflu chestii legate de Drept,” spune un fost student, citat de digi24.ro.

„Elevii nu știu la ce sunt buni. Ajung să promoveze Bacalaureatul și să nu știe ce vor de la viață, ce vor de la cariera lor. Ajung să-și aleagă o facultate la nimereală,” precizează Vlad Cherecheș, președintele ANOSR.

În anul universitar trecut erau înscrişi 520.000 de studenţi. Numărul a scăzut aproape la jumătate faţă vârful de peste 900.000 atins în 2007.

În România doar 19% din populaţia ocupată are studii superioare, faţă de o medie europeană de 33%.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax