Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

(UPDATE) FOTO: 55 de familii IZOLATE din cauza zăpezii, în Munţii Apuseni. Trei localităţi de lângă Câmpeni, blocate de viscol


Publicat

Din cauza ninsorii, un număr de 55 de familii din localităţile Tomuşeşti, Certege şi Dric, ce aparţin administrativ de oraşul Câmpeni, în Munţii Apuseni au fost parţial izolate, de luni. Potrivit primarului oraşului Câmpeni, Călin Andreş, până marţia dimineaţa nu se putea ajunge în zonă cu niciun mijloc de transport. Se lucra pentru deszăpezirea drumului cu un buldoexacvator, freză şi alte utilaje ale DPL Alba.

Andreş a mai spus că sunt 6 copii care nu au mai ajuns la şcoală de luni, iar la alte persoane vârstnice care necesită îngrijiri medicale nu se poate ajunge cu ambulanţa.

În zonă s-a aflat şi prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer şi vicepreşedintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman.

UPDATE, ora 21.30: Și cel de-al treilea sat, Certege, a fost deblocat, după șase ore de intervenții.

UPDATE, ora 21.00: Două dintre satele înzăpezite au fost deblocate, Dric și Tomoșești. Cel mai probabil, într-o jumătate de oră accesul va fi deschis și la Certege.

UPDATE, ora 19.00: După aproximativ trei ore de intervenție, au fost deblocați primii 500 de metri. Utilajele puse la dispoziție de Drumuri și Poduri Locale și Secția Alba a Companiei Drumurilor Naționale nu au putut interveni, însă în prezent se lucrează cu un TAF și pompieri ISU, potrivit lui Florin Roman.

Primarul oraşului Câmpeni speră ca până marţi seara drumul să fie deszăpezit, astfel încât autorităţile să poată să ajungă la familiile izolate.

Potrivit ISU Alba, „pe fondul viscolului puternic din timpul nopţii de 9 spre 10 decembrie și din dimineața zilei de 10 decembrie, pe DC 96 Cîmpeni – Tomușești s-au format troiene de zăpadă care măsoară 1,5-2 metri, pe o lungime de aproximativ 1 km.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Cîmpeni s-a întrunit în şedinţă extraordinară în data de 10.12.2013, pentru analizarea situaţiei apărute pe DC 96 între localităţile Cîmpeni şi Tomuşeşti. În urma şedinţei s-a cerut suplimentarea de forţe.

Astfel, preşedintele CJSU Alba a dispus deplasarea pentru intervenţie a forţelor şi mijloacelor necesare de la ISUJ Alba – Pichetul de pompieri Cîmpeni – 20 de subofiţeri care vor intervenii cu mijloace de primă intervenţie (lopeţi), Drumurile Judeţene Alba şi Direcţia Silvică Alba care vor intervenii cu 2 TAF-uri şi 1 buldoexcavator.

În urma evoluţiei situaţiei operative, prefectul judeţului, Gheorghe Feneşer şi Grupa Operativă a ISUJ Alba se deplasează în zonă pentru evaluarea situației și coordonarea acțiunilor întreprinse.

Din primele date, localităţile Tomuşeşti, Certege şi Dric sunt izolate din punct de vedere al transportului auto. În aceste localităţi se găsesc 55 de familii (aproximativ 125 de persoane) care se afla în locuințele proprii. În cele trei sate nu sunt persoane bolnave sau care să necesite evacuarea de urgență.

Nu s-au înregistrat probleme în ce privește alimentarea populației cu energie electrică.”

Prefectul Gheorghe Feneșer: „Echipajele de intervenţie lucrează susţinut pentru deblocarea cât mai rapidă a drumului”

Din pricina vântului puternic care a viscolit zăpada, azi-noapte, 4 sate din zona Apuseni au rămas izolate. Drumul către localităţile Certege, Dric, Tomuşeşti şi Borleşti a fost blocat pe o porţiune de aproape 4 km, în unele locuri stratul de zăpadă depăşind înălţimea de 2 m. 55 de gospodării, în care locuiesc aproximativ 120 de persoane, au rămas izolate, iar primarul oraşului Cîmpeni, Călin Andreş, a informat atât prefectul cât şi Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la evenimentele din noaptea trecută.

Prefectul Gheorghe Feneşer a contactat societatea de distribuţie a energiei electrice, iar problemele cu reţeaua de curent au fost rapid remediate. Totodată, prefectul judeţului Alba a dat ordin ca un echipaj de intervenţie al ISU Alba să se deplaseze în zonă pentru deblocarea drumului şi restabilirea accesului către cele trei localităţi. În acelaşi context, prefectul Gheorghe Feneşer a cerut sprijinul ROMSILVA care a pus la dispoziţie un TAF, iar dacă situaţia o impune, Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale se va alătura acţiunilor de deblocare a drumului cu un utilaj multifuncţional care se află deja în zona cu probleme. În acest moment, echipajele de intervenţie acţionează pentru degajarea drumului, greu accesibil, care traversează o vale. Primăria oraşului Cîmpeni a pus la dispoziţie un buldoexcavator, autorităţile locale şi judeţene, cărora li s-au alăturat şi voluntari, lucrând cot la cot pentru eliberarea căilor de acces.

„Drumul blocat de ninsoare care asigură legătura către cele patru sate s-a aflat în aceeaşi situaţie şi în luna decembrie a anului trecut, când a nins extrem de mult. Din cauza faptului că este foarte îngust şi trece printr-o vale, intervenţiile de deblocare pot fi făcute doar cu TAF-uri şi buldoexcavatoare, utilaje pe care le avem la dispoziţie, prin grija primăriei şi a ROMSILVA. Se lucrează într-un ritm susţinut şi sper, în aceste condiţii, că drumul va fi deblocat cât mai repede. Din fericire, problemele la reţeaua de energie electrică nu au fost mari şi s-au rezolvat rapid, încă de azi dimineaţă. În acest moment, aşteptăm să sosească cele peste 100 de pâini, pentru care am insistat personal, în aşa fel încât fiecare familie să primească 2 pâini. Până la rezolvarea acestei situaţii, e datoria noastră să avem grijă de oamenii de aici”, a precizat prefectul Gheorghe Feneşer.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comments

 1. Pingback: Starea drumurilor în Alba: Peste 100 de tone de material antiderapant folosit pentru combaterea poleiului pe şoselele din judeţ | Alba24

 2. Pt satenii inzapeziti

  miercuri, 11.12.2013 at 11:38

  O parte din alesii d-voastra erau prea preocupati cu sarbatorirea victoriei impotriva legii minelor si au uitat de problemele voastre!

 3. maria

  miercuri, 11.12.2013 at 18:35

  multa bafta in lupta cu zapada.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 40 de cazuri COVID în ultimele 24 de ore. Alba Iulia a ajuns la incidență de 2,05. Situația pe localități din județ

Publicat

Au fost înregistrate 40 de cazuri noi COVID-19 în județul Alba, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise de DSP Alba vineri, 7 mai.

De la începutul pandemiei, în județul Alba, 20.843 de persoane au fost confirmate pozitiv. Dintre acestea, 19633 de persoane  au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 633 decese.

Joi, în Alba au fost prelucrate 511 probe (226 la DSP si 285 la SJU). Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 206122.

Lista localităților din care provin persoanele confirmate în ultimele 24 de ore:

Urban (25 cazuri noi)

Alba Iulia – 13

Blaj – 5

Ocna Mureș – 3

Zlatna – 2

Sebeș – 1

Teiuș – 1

Rural (15 cazuri noi)

Cenade – 2

Cergău – 2

Galda de Jos – 2

Cetatea de Baltă – 1

Ciugud – 1

Crăciunelu de Jos – 1

Gârbova – 1

Jidvei – 1

Lupșa – 1

Mihalț – 1

Poiana Vadului – 1

Șibot – 1

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 1,57 (anterior 1,73):

TOP localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile (județul Alba):

Mediul urban:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19:

Blaj – 85 cazuri – 4,09 (anterior 4,09)

Câmpeni – 19 cazuri – 2,59 (anterior 2,73)

Alba Iulia – 157 cazuri – 2,05 (anterior 2,45)

Aiud – 37 cazuri – 1,46 (anterior 1,54)

Ocna Mureș – 20 cazuri – 1,43 (anterior 1,65)

Teiuș – 10 cazuri – 1,38 (anterior 1,80)

Baia de Arieș – 5 cazuri – 1,31 (anterior 1,31)

Cugir – 32 cazuri – 1,25 (anterior 1,32)

Abrud – 6 cazuri – 1,15 (anterior 1,53)

Sebeș – 35 cazuri – 1,06 (anterior 1,22)

Zlatna – 3 cazuri – 0,38 (anterior 0,38)

Mediul rural:

Localitate – cazuri la 14 zile – incidența cazurilor COVID-19

Stremț – 9 cazuri – 3,68 (anterior 4,50)

Sohodol – 6 cazuri – 3,60 (anterior 3,60)

Noșlac – 6 cazuri – 3,31 (anterior 3,31)

Vidra – 5 cazuri – 3,23 (anterior 3,23)

Arieșeni – 5 cazuri – 3,08 (anterior 3,08)

Ciugud – 10 cazuri – 3,08

Cergău – 5 cazuri – 3,06

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, îl amenință pe prefectul Nicolae Albu cu plângere penală pentru abuz în serviciu

Publicat

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, a declarat într-o conferință de presă susținută vineri, 7 mai, că are intenția de a depune o plângere penală pentru abuz în serviciu pe numele prefectului de Alba, pe care l-a numit ”Mircea” Albu în loc de Nicolae.

Motivul pentru care senatorul vrea să depună plângerea penală ar fi că, în viziunea acestuia, Nicolae Albu ar fi încălcat legea prin menținerea restricțiilor în Alba Iulia, în timp ce incidența cazurilor de COVID la mia de locuitori era în scădere. 

Menținerea restricțiilor la Alba Iulia a fost și subiectul principal al conferinței de presă susținută la sediul partidului, unde și Dana Nanu, consilier local PSD, a criticat hotărârile luate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

”Eu și împreună cu colegii mei consilieri și am mai cerut sprijin și din țară, analizăm ca să depunem o plângere penală împotriva prefectului Mircea Albu (n.r. numele prefectului de Alba la care senatorul Matieș face referire este Nicolae Albu) pentru abuz în serviciu, pentru că ceea ce a făcut dânsul la Alba Iulia nu poate fi acceptat”, a declarat senatorul PSD de Alba, Călin Matieș în timpul conferinței de presă.

De asemenea, și Dana Nanu, ca reprezentant HoReCa, a declarat că aceștia sunt dispuși să îl acționeze în instanță pe prefectul Albu, însă nu a precizat în ce mod.

Aceasta a spus că este vorba de principii și de a nu se crea un precedent și că pentru o posibilă acțiune în instanță a discutat deja cu trei avocați, iar cu unul s-ar afla în discuții mai avansate.

”Depinde ce ne sfătuiește avocatul, poate pe prefect, poate instituția, asta o să vedem”, a declarat Dana Nanu, cu privire la o posibilă acțiune în instanță.

Problema restricțiilor neridicate

În urmă cu două zile, prefectul județului Alba și președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, Nicolae Albu, a făcut o serie de precizări alba24.ro cu privire la rămânerea municipiului Alba Iulia în scenariul roșu, deși incidența este în scădere de mai bine de o săptămână.

”Măsura (n.r. rămânerea municipiului în scenariul roșu) a fost stabilită în data de 24 aprilie și va expira în data de 8 mai. Conform hotărârii care prelungeste starea de alertă (Hotărârea 432), măsura se ia pe 14 zile, iar la articolul 15 alin. 2, se specifică foarte clar că măsura este luată pe 14 zile de către CJSU în urma analizelor DSP și va fi reanalizată la finalul acestora”, a precizat Nicolae Albu.

Mai exact, după ce DSP Alba a realizat incidența la 14 zile, în data de 24 aprilie, CJSU Alba a luat hotărârea ca Alba Iulia să rămână în scenariul roșu pentru încă 14 zile, măsura ce va expira pe data de 8 mai.

Între timp, datorită numărului de cazuri scăzute confirmate zilnic, incidența a scăzut, însă hotărârea de rămânere într-un scenariu sau trecerea în altul se ia după incidența la 14 zile.

Odată cu trendul descendent al incidenței, CJSU Alba a avut întâlniri zilnice pentru a analiza situația.

Nicolae Albu a mai declarat pentru alba24.ro că au fost făcute adrese către DSU și DSP prin care s-au cerut puncte de vedere referitoare la schimbarea scenariului, iar răspunsul a fost că măsura este luată din punct de vedere medical și că recomandarea specialiștilor a fost ca schimbarea scenariului să se realizeze după recalcularea incidenței la 14 zile.

Incidența va fi una scăzută pentru o bună perioadă de timp, iar acesta se va situa sub scenariul roșu, a precizat prefectul județului Alba, Nicolae Albu.

Restricții la Alba Iulia: Controverse între instituții

Situația a generat o serie de controverse în spațiul public. Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a făcut miercuri o serie de precizări pe contul său de Facebook.

”Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a solicitat Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Alba încă din data de 27 aprilie înscrierea pe ordinea de zi a proiectelor de hotărâre conform analizei incidenței pe baza căreia se stabilesc scenariile UAT-urilor.

Potrivit documentului transmis la acea dată, incidența în municipiului Alba Iulia era de 2,96 la mie, a transmis directorul DSP Alba”, Alexandru Sinea.

Precizările DSP:

”Încă din data de 27.04.2021, DSP Alba a solicitat CJSU înscrierea pe ordinea de zi a proiectelor de hotărâre conform analizei incidenței transmise la acea dată, când Alba Iulia era la 2,96/1000 de locuitori conform adresei anexate.

Convocarea CJSU nu intră în atribuțiile DSP.

Interpretarea Hotărârilor de Guvern nu face parte din obiectul instituției noastre.

Trecerea dintr-un scenariu în altul a unei localități se face prin hotărâre CJSU în baza analizei incidenței transmisă de DSP, analiza transmisă zilnic cu celeritate.

Nu accept și nu voi accepta vreodată ca instituția pe care vremelnic o conduc sau colegii din DSP să fie implicați în scandaluri mediatice pentru chestiuni care nu țin de obiectul activității specifice, mai ales că DSP se concentrează să își îndeplinească atribuțiile proprii cu profesionalism în interesul sănătății publice”, a transmis directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Restricții la Alba Iulia: Ce spune CJSU

Reprezentanții CJSU Alba au transmis un punct de vedere. Aceștia explică modul în care se stabiliește incidența cumulată la 14 zile.

”Precizăm că actul normativ prevede în mod expres acest termen de 14 zile pentru ca măsurile respective, odată adoptate, să-și producă efecte și să atingă scopul pentru care au fost dispuse, schimbările ulterioare fiind generate de o nouă analiză a factorilor de risc întocmită de specialiștii DSP la încheierea perioadei de 14 zile” se arată în informarea CJSU Alba.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat din Galda de Jos, reținut de polițiști după ce și-a agresat soția. S-a ales cu dosar penal

Publicat

pixabay free

Un bărbat din comuna Galda de Jos a fost reținut de către polițiști după ce și-a agresat soția.

Asupra acestuia a fost emis și un ordin de protecție pe o perioadă de 5 zile.

Potrivit IPJ Alba, la data de 6 mai 2021, în jurul orei 21.30, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au intervenit pe raza localității Benic, unde a fost semnalată o faptă de violență în familie.

Pe fondul consumului de alcool și a unor discuții contradictorii, un bărbat de 62 de ani și-ar fi împins soția și ar fi lovit-o, cu pumnul, în zona feței.

Polițiștii au aplicat formularul de evaluare a riscului și, în urma interpretării acestuia, au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.

Ulterior, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie, iar bărbatul a fost reținut, pentru 24 de ore și dus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cel mai mare Centru de Management al Deșeurilor din Transilvania, construit la Galda de Jos, a devenit funcțional, de vineri

Publicat

Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos a devenit de vineri funcțional, anunță Consiliul Județean Alba.

Depozitul de la Galda era finalizat ”la cheie” de câțiva ani, gata să preia și să proceseze la norme UE gunoiul menajer din toate localitățile județului Alba.

Autoritățile județene nu au reușit însă să finalizeze concesiunea, din cauza unor procese în instanță care au durat ani buni.

Citește și: FOTO LIVE VIDEO: Vizită de lucru la Centrul de management al deșeurilor de la Galda de Jos, care ar trebui deschis în luna mai

Comunicatul CJ Alba:

Sistemul este operat de către ASOCIEREA SC RER VEST SA și SC RETIM ECOLOGIC SERVICE SA, în baza contractului nr. 3026/248/09.02.2021 încheiat cu Consiliul Județean Alba, ca are ca obiect delegarea prin concesiune a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor municipale realizate în cadrul Proiectului Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Alba, respectiv:

 • transferul deșeurilor municipale și asimilabile, deșeurilor din parcuri și grădini, deșeurilor stradale, cu excepția celor cu regim special, prin stațiile de transfer Tărtăria și Blaj;
 • sortarea deșeurilor municipale și asimilabile prin Stația de sortare din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Galda de Jos;
 • organizarea prelucrării, neutralizării și valorificării deșeurilor municipale și asimilabile, deșeurilor din parcuri și grădini, deșeurilor stradale prin Stația de Tratare Mecano-Biologică din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Galda de Jos;
 • depozitarea controlată a deșeurilor municipale în Depozitul ecologic de deșeuri Galda de Jos;
  stocarea temporară în cadrul CMID Galda de Jos/Stația de trasfer Tărtăria/Stația de transfer Blaj, valorificarea/eliminarea deșeurilor voluminoase provenite de la populație și agenți economici, neasimilabile celor menajere (mobilier, deșeuri de echipamente electrice și electronice etc.);
 • stocarea temporară în cadrul CMID Galda de Jos/Stația de trasfer Tărtăria/Stația de transfer Blaj, eliminarea deșeurilor periculoase din deșeurile municipale rezultate din îngrijiri medicale acordate la domiciliu pacientului sau cele rezultate din activitatea de îngrijiri medicale acordate în cabinete medicale amplasate în condominii, cu același regim cu cel al deșeurilor periculoase rezultate din activitatea medicală, conform reglementărilor legale specifice;
 • stocarea temporară , valorificarea/eliminarea DEEE-urilor provenite de la populație și de la agenții economici.

Durata contractului este de 6 ani, iar obiective propuse sunt:

 • îmbunătățirea condițiilor de viață ale populației;
 • susținerea dezvoltării economico-sociale a localităților;
 • promovarea calității și eficienței Serviciului;
 • gestionarea Serviciului pe criterii de transparență, competitivitate și eficiență;
 • protecția și conservarea mediului înconjurător și a sănătății populației;
 • respectarea cerințelor din legislația privind protecția mediului referitoare la salubrizarea localităților.

Centrul de la Galda de Jos este parte componentă a Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, care reprezintă infrastructura de deşeuri la nivelul judeţului, cu două componente: colectarea la nivelul populaţiei, operată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI Salubris pe 4 zone ale judeţului şi sistemul de depozitare, ce are în componență:

– 3 staţii de sortare la Aiud, Zlatna şi Baia de Arieş, realizate pe fonduri PHARE şi un program pilot de reabilitare a zonelor Zlatna şi Copşa Mică şi staţia de transfer de la Abrud

– Centrul de Management Integrat al Deşeurilor de la Galda de Jos (depozit ecologic cu o durată medie de viaţă de 6,5 ani, staţie de sortare şi staţie de tartare mecano-biologică) şi 2 staţii de transfer la Blaj şi Tărtăria.

Proiectul, în valoare totală de aprox. 47 milioane de euro, din care granturi UE de aproximativ 37 mil. euro, a impus realizarea de instalaţii noi şi integrarea celor existente, precum şi închiderea a 7 depozite neconforme, lucrări realizate până la sfârşitul anului 2017.

Proiectul a avut 2 faze, în cadrul a 2 exerciţii financiare – POS Mediu 2007-2013 şi POIM 2014-2020, cu valori aproximativ egale – aproximativ 23, 9 mil. euro şi 23,2 milioane euro.

Tarifele vor putea fi stabilite după cel puţin o lună de la implementare.

Acestea trebuie să se încadreze, conform contractului de finanţare, în nivelul de suportabilitate al populaţiei (conform decilei 1 referitoare la zona cea mai săracă a judeţului), iar orice majorare de tarif se poate face numai prin hotărâre a CJ și trebuie să fie bine fundamentată.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate