Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

UPDATE: Şedinţă la Consiliul Judeţean Alba. Rectificări de buget, preţuri pentru arendă în 2016 şi muzeu la Ialoveni

Publicat

CJ prefectura albaConsilierii judeţeni din Alba s-au reunit marţi, 22 decembrie, de la ora 11.00, în ultima şedinţă ordinară din acest an. Au avut de aprobat 22 de proiecte, printre care stabilirea prețurilor medii la principalele produse agricole pe baza cărora se calculează veniturile din arendă în anul 2016, rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2015 al Societății Parcul Industrial Cugir S.A, dar şi a bugetului judeţului Alba şi amenajarea centrului expozițional – muzeu Ialoveni.

UPDATE: De pe ordinea de zi inițială a fost retras proiectul cu numărul 5, privind aprobarea încetării dreptului de administrare constituit anterior în favoarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba asupra unor bunuri imobile, situate administrativ în satul Sîncrai ce aparține municipiului Aiud.

Ordinea de zi a fost suplimentată cu trei proiecte, privind aprobarea liniilor de gardă în cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, aprobarea Protocolului cadru și a Procesului verbal – cadru de predare-preluare a bunurilor achiziționate de Consiliul Județean Alba în cadrul proiectului „Oportunități sporite pentru șomeri și persoanele în căutarea unui loc de muncă, din regiunile Centru și Nord-Vest, pentru participarea viitoare pe o piață a muncii modernă, flexibilă și inclusivă” și rectificarea Bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2015 al societății „Drumuri și Poduri Locale Alba” SA.

Toate proiectele au fost aprobate de către consilierii județeni.

Proiectul ordinii de zi:

1. Proiect de hotărâre privind aprobarea prelungirii perioadei de dare în administrare a imobilului care face obiectul Hotărârii Consiliului Judeţean Alba nr. 241/2011 privind darea în administrare Agenţiei Naţionale Antidrog, a bunului imobil «spațiu în suprafaţă utilă totală de 154 mp, situat la etajul I al corpului de clădire “A”, aparţinător imobilului din municipiul Alba Iulia, str. Unirii, nr. 1-3», proprietate publică a Judeţului Alba

2. Proiect de hotărâre pentru modificarea art. 4 al Hotărârii Consiliului Judeţean Alba nr. 146/2015 privind aprobarea constituirii dreptului de administrare în favoarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba asupra bunului imobil «spațiu ‘‘Sala de ședințe’’, în suprafață utilă de 171,60 mp, situat la parterul imobilului din municipiul Alba Iulia, b-dul 1 Decembrie 1918, nr. 68», precum și a încetării dreptului de administrare constituit anterior în favoarea acestei instituții asupra bunului imobil «spațiu, în suprafață utilă de 24,70 mp, situat în imobilul “Clădire birouri” din municipiul Alba Iulia, str. Mihai Viteazul, nr. 2-4», proprietate publică a Județului Alba

3. Proiect de hotărâre privind includerea unui bun în Inventarul proprietăţii private a Judeţului Alba şi aprobarea concesionării acestuia către APA CTTA SA Alba

4. Proiect de hotărâre pentru modificarea anexei Hotărârii Consiliului județean Alba nr. 180/11.11.2015 privind includerea unor bunuri în Inventarul proprietăţii private a Judeţului Alba şi aprobarea concesionării acestora către APA–CTTA SA Alba

5. Proiect de hotărâre privind aprobarea încetării dreptului de administrare constituit anterior în favoarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba asupra unor bunuri imobile, situate administrativ în satul Sîncrai ce aparține municipiului Aiud, str. Andrei Mureșanu, nr. 100, proprietate publică a Județului Alba (retras)

6. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării valorii de inventar a unor bunuri imobile, proprietate publică a Județului Alba, aflate în administrarea Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, ca urmare a efectuării unor lucrări de reparații capitale de către această unitate sanitară.

7. Proiect de hotărâre privind aprobarea unui Proces Verbal de vecinătate.

8. Proiect de hotărâre privind aprobarea Master Planului Județean de apă și apă uzată, actualizat.

9. Proiect de hotărâre privind stabilirea prețurilor medii la principalele produse agricole pe baza cărora se calculează veniturile din arendă în anul 2016, în Județul Alba

10. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Statului de funcții al Direcției Publice Comunitare de Evidență a Persoanelor Alba.

11. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Regulamentului de organizare și funcționare, a Organigramei și a Statului de funcții ale Camerei Agricole Județene Alba.

12. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Statului de funcții al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

13. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Organigramei și a Statului de funcții ale Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.

14. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Statului de funcții al Spitalului de Pneumoftiziologie Aiud

15. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Statului de funcții al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

16. Proiect de hotărâre privind aprobarea modificării Statului de funcții și a Regulamentului de organizare și funcționare ale Teatrului de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia.

17. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2015 al Societății Parcul Industrial Cugir S.A.

18.  Proiect de hotărâre privind aprobarea Acordului de finanțare încheiat între Județul Alba prin Consiliul Județean Alba și Raionul Ialoveni prin Consiliul Raional Ialoveni din Republica Moldova în vederea finanțării proiectului ”Resistematizarea și amenajarea centrului expozițional – muzeu Ialoveni” (acord de finanţare până în 31 decembrie 2016; suma 50.000 euro de la bugetul CJ Alba şi 76.500 euro finanţarea din partea raionului Ialoveni)

19. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului general al Județului Alba, a bugetului propriu al Județului Alba și a bugetelor instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii pe anul 2015.

20. Proiect de hotărâre privind aprobarea conturilor de execuție ale bugetului local al Județului Alba, bugetului creditelor interne, bugetul fondurilor externe nerambursabile și a bugetelor instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii pentru trimestrul IV al anului 2015.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EDUCAȚIE

Doar unu din doi copii înscrişi în clasa I acum 12 ani ajung să ia Bac-ul. Restul ajung la muncă necalificată. Analiză ZF

Publicat

Doar unu din doi copii înscrişi în clasa I ia Bac-ul. Restul ajung să facă muncă necalificată în țară şi în străinătate.

Doar 45% dintre cei care au intrat în clasa I în urmă cu 12 ani au luat bacul. Însumate pentru o perioadă de cinci ani, datele arată că, din cei peste un milion de elevi care s-au înscris în clasa I în România în perioada 2006-2010, doar 450.000 au ajuns în clasa a XII-a şi au promovat examenul de bacalaureat, potrivit zf.ro.

Doar în 2022 au absolvit bacalaureatul circa 91.000 de elevi, însă în anul şcolar 2009/2010, când ei erau în clasa I, numărul total de elevi înscrişi la clasa I era de peste 200.000 de copii, de peste două ori mai mare.

Potrivit zf.ro, cauza este reprezentată de 30 de ani de subfinanţare a sistemului de învăţământ, atât la nivelul salariilor profesorilor, cât şi la nivelul infrastructurii şcolare.

Un profesor cu studii superioare, ca debutant, câştigă 2.500 de lei net pe lună, cât un angajat de la Lidl, pe când un medic rezident câştigă 5-6.000 de lei net, iar un ofiţer de poliţie debutant câştigă 7- 8.000 de lei net, mai scrie sursa citată.

Degradarea competenţei corpului profesoral s-a produs din cauza salariilor mici şi neglijarea investiţiilor în infrastructura şcolară.

În acest context, cei care nu iau Bacalaureatul ajung să lucreze ca spălători de mașini, chelneri sau casieri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Fenomen spectaculos pe cer în iulie: Cometa uriașă K2 trece pe lângă Pământ. Când va putea fi observată

Publicat

O cometă observată pentru prima dată în urmă cu 5 ani trece în luna iulie pe lângă Pământ. Este vorba de cometa K2, un corp ceresc foarte important pentru astronomii din lume. Fenomenul este așteptat de astronomi, cometa fiind una dintre cele mai mari descoperite până acum.

Cometa, pe numele ei complet,  C/2017 K2 (PANSTARRS) sau pe scurt – K2, a fost considerată cea mai îndepărtată cometă activă reperată vreodată, atunci când a fost descoperită.

Anul trecut a pierdut acest titlu în fața  alte noi comete uriașe descoperite:  Bernardinelli-Bernstein.

Cometa a început să scuipe gaz și praf în Sistemul Solar îndepărtat, iar acum corpul înghețat se apropie în sfârșit de Pământ.

Momentul de maximă apropiere de Terra va fi pe 14 iulie, iar cel mai aproape de Soare va fi pe 19 decembrie.

Cometa poate fi observată cu ajutorului unor telescoape obișnuite, consideră specialiștii de la EarthSky.

„Ar trebui să se lumineze până la magnitudinea 8 sau chiar 7, încă prea slabă pentru ochiul liber”, afirmă specialiștii.

Cu cât cerul va fi mai întunecat, cu atât contrastul va fi mai bun pentru observarea cometei.

Astronomii așteaptă cu nerăbdare, pentru că pe măsură ce cometa se apropie de noi, observatoarele profesioniste ar putea fi capabile să își dea seama cât de mare este dimensiunea ei și, mai ales, nucleul său.

Coada uriașă a cometei K2 a impresionat astronomii

Cometa K2 este masivă, cu o coadă de peste 130.000 km, de zece ori mai mare ca diametrul Pământului și cel puțin la fel de mare ca diametrul planetei gigant Jupiter.

Primele observații ale Telescopului Canada-Franța-Hawaii au arătat că nucleul lui K2 ar putea avea o lățime cuprinsă între 30 și 160 de kilometri.

Observațiile Telescopului Spațial Hubble au estimat că ar putea avea cel mult 18 km.

În 2017, imaginile Hubble au ajutat oamenii de știință să concluzioneze că atmosfera cometei include probabil oxigen, azot, dioxid de carbon și monoxid de carbon, toate transformându-se din solide în gaz pe măsură ce cometa s-a încălzit, scrie și Space.

K2 este cel mai probabil activă din 2013, poate și mai devreme, când se afla între orbitele lui Uranus și Neptun, a precizat NASA la vremea respectivă.

Astronomii au estimat că spectaculoasa cometă a călătorit timp de 3 milioane de ani din Norul Oort. În iulie 2022, se va afla la 277 milioane de km distanță de Pământ.

Cometa poate fi observată cu ajutorul unui telescop de mici dimensiuni, în emisfera nordică și va rămâne vizibilă până în luna septembrie, când va putea fi observată din emisfera sudică.

sursa foto: Earthsky.org

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Taxe și impozite mai mari pentru cei care vând sau cumpără locuințe. Calculele scumpirilor preconizate pe piața imobiliară

Publicat

blocuri apartamente 2

Regulile de pe piața imobiliară vor fi schimbate din nou. De anul viitor, taxele și impozitele pentru cei care vând sau cumpără locuințe ar putea fi mai mari.

Potrivit modificărilor de Cod Fiscal vizate de Coaliție, varianta luată în calcul de Guvern este de eliminare a scutirii acordate persoanelor fizice la vânzarea unui imobil.

Planurile sunt de trecere la impozitare de 1% pentru o locuinţă mai nouă de 3 ani şi impozit 3% pentru imobile de până în 3 ani, cu excepţia moştenirilor.

Impozitul pe proprietate va fi pe grila notarială şi nu se mai face diferenţă între persoana fizică și persoană juridică. Va fi clasificare pe rezidenţiale (impozit de 0,1-0,2%) şi nerezidențial, 1 – 1,3%.

Pentru aplicarea cotei de TVA redusă de 5% la achizițiile de locuințe, pragul maxim de preț va reveni de la 700.000 de lei la 450.000 de lei.

”Dacă am dobândit proprietatea mai devreme de un an şi o revând, atunci voi plăti un impozit de 3%, pentru că este clar că este un scop speculativ. Sau, dacă am o proprietate deţinută pe mai mult de doi ani, impozitul va fi 1%.

Cât de mulţi bani se vor strange (la buget – n.r.), aici e foarte discutabil. Dacă va veni o criză economică, aşa cum ne aşteptăm peste câteva luni, una dureroasă, istorică, probabil nu se vor strânge acei bani, întrucât se vor reduce tranzacţiile de vânzare”, spune Adrian Benţa, analist fiscal, potrivit observatornews.ro.

Antreprenorii în imobiliare dau exemple de calcul:

”În acest moment, el ar plăti, la 100.000 de euro, 5.000 de euro TVA. În eventualitatea în care se schimbă înapoi acest plafon, la 450.000 de lei, acest client va trebui să plătească 119.000 de euro, adică 14.000 de euro suplimentar. În condiţiile în care, în mai toate precontractele, preţul este prevăzut ca fiind preţul net plus TVA, TVA-ul în vigoare la data semnării contractului final”, spune Daniel Tudor, antreprenor în imobiliare, potrivit sursei citate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Avioane de mari dimensiuni, la joasă altitudine, în apropierea municipiului Alba Iulia

Publicat

Avioane de mari dimensiuni au fost observate la mică altitudine, în apropierea municipiului Alba Iulia. Imagini au fost transmise de un cititor Alba24.

Acesta a precizat că avioanele au fost văzute în zona Ciugud, lângă Alba Iulia.

Luni după-amiaza, Forţele Aeriene israeliene au anunţat că efectuează exerciţii militare pe teritoriul României, pentru optimizarea misiunilor de transport aerian în special la altitudini joase şi pe timp de noapte.

Forţele Aeriene israeliene au anunţat că mai multe aeronave au fost trimise în România pentru exerciţiul denumit „Cer Albastru” („Blue Sky”). La exerciţiu participă avioane militare de transport C-130 şi C-130J ale escadrilelor 131 şi 103, de la Baza aeriană Nevatim, situată în apropierea oraşului Beersheba, conform unui comunicat al Forţelor Aeriene israeliene, potrivit Mediafax.

În cadrul exerciţiului din România, piloţii israelieni vor efectua zboruri la joasă altitudine în zone cu care nu sunt familiarizaţi şi vor simula aterizări „în diverse scenarii”. Exerciţiul era planificat de mult timp.

„Antrenamentele în România reprezintă o oportunitate de a ne provoca pe noi înşine, de a ne îmbunătăţi abilităţile şi a deveni mai puternici dincolo de frontierele Israelului”, a declarat, conform cotidianului The Times of Israel, generalul de brigadă Gilad Keinan, comandantul Bazei aeriene israeliene Nevatim.

„Este un exerciţiu important şi semnificativ pentru capabilităţile de transport aerian greu şi pentru Forţele Aeriene israeliene, pentru a consolida capabilităţile aeriene şi competenţele personalului”, a subliniat oficialul militar israelian.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax