Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

”V-ați bătut joc de participanți” – scrisoarea unui profesor din București, adresată rectorului UAB, după Congresul Istoricilor

Publicat

Profesorul universitar doctor Marian Petcu, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, a transmis o scrisoare rectorului Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Daniel Breaz, în care reclamă modul dezastruos în care a fost organizat Congresul Istoricilor. 

Congresul a fost organizat în perioada 8-10 septembrie. Alba24 a scris despre el, AICI.

Marian Petcu reclamă că au lipsit însemnele naționale de pe materialele promoționale ale congresului și din sălile de dezbateri.

În plus, istoricii au fost umiliți, spune el, fiind lăsați să aștepte la coadă aproximativ 2 ore, în soare, pentru masa de prânz pe care o plătiseră.

Profesorul a transmis scrisoarea rectorului Daniel Breaz, dar și siteului Alba24.ro.

Mesajul profesorului Marian Petcu:

”Domnule rector al Universității 1 Decembrie 1918, Alba Iulia,
Doamnelor și domnilor reprezentanți ai Universității,

Am trăit mai multe uimiri la universitatea dumneavoastră, cu ocazia recentului congres.

Mai întâi, nici sala de deschidere a lucrărilor, nici materialele promoționale – volumul, rucsacul, bannerele (unul, vai!) ș.a.m.d. NU AU AVUT ÎNSEMNELE STATULUI ROMÂN!

Nimic NAȚIONAL – verificați! Nici drapelul de stat, nici stema de stat, NIMIC! Este descalificant și penal! O rușine de nedescris!

Imnul a fost transmis în versiune instrumentală, cu intervențiile președintelui Academiei, cum nu s-a mai întâmplat niciodată la o astfel de manifestare.

Nicio televiziune locală, regională ori națională nu a fost prezentă la eveniment.

Cu ce se ocupă Biroul dumneavostră de comunicare?

Se vede atât de clar – cu nimic…

V-ați bătut joc de participanți – sute de istorici au stat în soare, circa două ore, pentru a primi un drept – am plătit 165 lei pentru trei mese de prânz, așa cum ne-ați cerut!

Persoane în vârstă, bolnavi, tineri și bătrâni, nu a contat.

Vedeți imaginea atașată! (foto principal – n.red.)

Este fără precedent în istoria manifestărilor științifice din țara noastră!

V-am lăsat bonurile mele de masă (și alți colegi au procedat la fel), să le mâncați dumneavoastră, în soare, după circa una-două ore de așteptare. Jalnici ați fost!

În sălile în care au fost secțiuni, nu am avut nici măcar un pahar cu apă.
Am lucrat ieri în sala Erasmus, la Bibliotecă.  O prietenă a cumpărat șase sticle de apă…

Să cereți iertare comunității savante!

Ați compromis un eveniment care putea să sporească prestigiul gazdelor, dar … dimpotrivă!
Primiți din partea mea regrete eterne!

Prof. univ. dr. Marian Petcu, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

21 Comentarii

21 Comentarii

  1. pilu

    duminică, 11.09.2022 at 12:18

    Candidat la rectorat pe viaţă !! Aşa facultate, aşa rector. Vrem dreptul la replică.

  2. Adi

    duminică, 11.09.2022 at 14:04

    Am participat la Congres. Credeam ca domnul profesor va mentiona ceva in legatura cu nivelul sau stiintific, cu numarul mare de lucrari prezentate – peste 600 de participanti, dublu fata de primele doua editii, ceea ce explica si unele probleme logistice. Nu le scuza, nu vreau sa spun asta, dar le explica. Si cei mai multi dintre cei care am fost acolo am inteles unele sincope. In ce priveste aspectul relevat aici, cel cu masa de pranz din prima zi a Congresului (pentru ca, atentie, domnul profesor evita sa spuna ca doar in prima zi s-a intamplat ceea ce vedem in poza – i-ar strica bunatate de argumentatie), pur si simplu faptul ca toata lumea a sosit la aceeasi ora la masa si se grabea sa ajunga la sesiunile de comunicari care incepeau toate (vreo 40!) la aceeasi ora, 13, a dus la imaginea pe care o vedem in articol. Eu insumi nu am apucat sa mananc din acelasi motiv relevat de domnul profesor aici. Marturisesc ca si uitasem neajunsul acesta, insa pe domnul profesor vad ca l-a marcat teribil. Brodand de aici pe tema imnului interpretat doar instrumental (marturisesc ca nu inteleg reprosul), a existentei unui singur banner (cat jumatate din fatada Universitatii – dar sa nu ne impiedicam in amanunte de astea), a lipsei simbolurilor nationale pe materialele Congresului (peste tot scria ”Romania”, ”romani”, etc., – ceea ce include istorici de alta cetatenie, dar cu acceasi origine, insa domnia-sa nu considera asta semnificativ) si ajungand la o mica minciuna sadea, cea cu apa (a fost, alaturi de cafea si mici gustari, prezenta pe holurile scolii pe tot parcursul Congresului – daca domnul profesor nu a gasit-o, imi cer scuze pentru cuvantul ”minciuna”, dar ii sugerez o mai atenta orientare in spatiu).
    In incheiere, sper din suflet ca Universitatea va gasi resursele si modalitatea necesare pentru a-i restitui domnului profesor cei 165 de lei. Este o paguba pe care nu o merita.

  3. Adi

    duminică, 11.09.2022 at 14:14

    In plus, trebuie sa precizez si asta, de masa de pranz banuiesc ca s-a ocupat firma de catering, nu Universitatea – asa mi se pare logic. Iar ceea ce au gresit in prima zi a fost rezolvat in urmatoarele doua, deci sunt convins ca organizatorii au avut o discutie lamuritoare cu furnizorii lor. Ma indoiesc ca un comitet stiintific, format din cadre universitare, se ocupa nemijlocit de organizarea unei mese de pranz. Dar poate domnul profesor stie altfel.

  4. Ana Roman

    duminică, 11.09.2022 at 14:34

    Am coordonat grupul celor 42 de voluntari înscriși pentru a sprijini buna desfășurare a Congresului. Din respect pentru efortul imens facut de acești oameni care au fost in picioare in medie 11 ore/zi, de la înregistrare si pana la deschiderea laptopului, îndrumarea către locații, etc, ar fi trebuit să vă informati din 3 surse daca cele comunicate reprezintă o opinie obiectivă a unui participant din 640 înscriși, adică 0.00015625 matematic vorbind. Va invităm alături de noi la următoarele acțiuni de voluntariat,adica munca in beneficiul comunității alba iulian. Cu respect.

  5. Mircea

    duminică, 11.09.2022 at 14:51

    Am fost participant și vă spun că organizarea a fost JENANTĂ. Partea cu masa, absolut penibilă pentru noi. Iar comentariile reprezentanților universității (da, cu u mic), lăsate pe pagina aceasta, de-a dreptul nesimțite. Mă refer la cel care spune să îi dea banii înapoi colegului nostru. Aceeași atitudine provincială de neam prost. Deși se dă coleg sau colegă cu noi, persoana care a comentat mai sus e clar că reprezintă staful de organizare. Am doar atât să vă spun: rușine pentru reacția aceasta (poate organizarea de Burkina Fasso aș fi ignorat-o).

  6. Adi

    duminică, 11.09.2022 at 15:13

    @ Mircea Stimate domn, nu sunt reprezentant al Universitatii. Nici macar istoric. Nici macar din Alba Iulia. Da, din provincie – aici m-ati prins, imi cer scuze pentru acest neajuns care mi-a marcat intreaga existenta. Sunt un simplu pasionat de istorie, interesat de eveniment. Inclusiv, daca as fi avut ocazia, de ceea ce profesorul Petcu a comunicat la Congres – din pacate au fost trei zile pline, care ne-au obligat pe toti sa alegem, poate nu intotdeauna inspirat. Insa, trecand peste atacul suburban cu care m-ati onorat, faptul ca domnul profesor insista pe suma achitata pentru mesele de pranz si pe felul in care servirea a fost organizata IN PRIMA ZI (defectuos, am spus-o si eu), ignorand inclusiv faptul ca probabil firma de catering a gresit, nu Universitatea (cu U mare), si ca aproape sigur organizatorii au atentionat-o in legatura cu asta, asa cum s-a si vazut in celelalte doua zile, n-am putut trage o alta concluzie decat ca domnul profesor este teribil de deranjat de paguba domniei-sale. Atat m-a dus pe mine capul meu de provincial de neam prost.
    PS Inteleg, din acel ”universitate cu u mic” o infinita desconsiderare a intregului corp profesoral de acolo, a orasului chiar, ceea ce ma face sa fiu mult mai linistit relativ la ”provincialul de neam prost” – ma gasesc intr-o companie selecta. Cred ca si locuitorii din Bourkina Fasso ar fi onorati de jignirea dumneavoastra in acest context.

  7. Adi

    duminică, 11.09.2022 at 15:25

    Astept Mircea sa organizeze Bucureștiul noul Congres. …si nu provincia …sa venim si noi la o mare manifestare științifică organizată de marile universități din capitală și de mediul academic de aici…..să venim si noi cu ifosele noastre provinciale…dar pana acum ce am văzut de la voi sunt doar scuze..de zeci de ani…..dar este bine sa veniți în provincie …si…apoi să comentați….astept cu nerăbdare ca in 2024 Congresul sa se desfasoare la voi ….asa cum era firesc să fie ..pana nu organizați voi ceva de asemenea dimensiuni…sa ne arătați si noua cum trebuie facut….probabil mintea noastră provincială nu stie …as cam tăcea din gură….!

  8. Unul

    duminică, 11.09.2022 at 15:45

    Vaaaaai, cum putețî să spuneți dom’le că ăsta a fost congres de Burkina Faso ? Ăia săracii, nu se chinuie și ei săracii cu congrese de’astea, la botu’ calului, între două trânte cu leii și tigrii din bătătură ? Aici, congresul ăsta a fost făcut cunoscut în întreaga galaxie, doar că marele klingonian de rit scoțian, specialist în istoria interplanetară a flatulenței, nu a sosit la timp. I s-a înfundat conducta de la teleportare. În rest a fost bine.

  9. Adi

    duminică, 11.09.2022 at 15:55

    @ Mircea Va asigur ca suntem doi ”Adi”. ”Provincialul de neam prost” sunt eu insa.

  10. Mircea

    duminică, 11.09.2022 at 16:20

    Nu m-am referit la calitatea extraordinară a participanților și a discuțiilor, care nu are legatura cu organizarea.
    Nu mă duceți în direcția aia pentru că îmi respect colegii, de aceea am și spus ce am spus.
    Am spus că nu poți să ai comportament de chelner unsuros și să îi spui unui om să își ia banii înapoi, dacă nu îi convine. Atât am spus și mă retrag din această discuție.

  11. Adi

    duminică, 11.09.2022 at 16:35

    @ Mircea O, dar ”universității (da, cu u mic)” ati spus, mi-e destul de clar. Atacul la institutie si, evident, la profesorii si studentii acesteia (ca ei sunt institutia!) e dincolo de orice dubiu. Si cred ca n-are legatura cu cateringul, nici cu domnul rector (care poate fi criticat, fara indoiala), nici cu organizatorii (care nu sunt infailibili, cine e?). Iar ”provincialismul” stiu ca v-a scapat, dar nici el nu e tocmai intamplator. Cum nu e nici ”Bourkina Fasso”, dar pe ei ii lasam deoparte. Tine de o anumita atitudine, asa cred.
    Si, ca sa inchei si eu, nu am spus ca profesorul Petcu sa isi banii inapoi daca nu-i convine. Mi-am exprimat speranta ca Universitatea (insist cu U mare, scuze!) va gasi modalitatea sa ii returneze banii pe care i-a pierdut fara sa beneficieze de pe urma lor. Ca am fost ironic … da, am fost. Dar nu pot fi altfel cand domnul profesor ajunge la concluzia ca organizatorii si-au batut joc de participanti pentru o sincopa de catering la un congres de istorie. Tine de cautatul nodului in papura.

  12. Adi

    duminică, 11.09.2022 at 16:39

    Provinciali……chelner unsuros…ne onorează limbajul dumneavoastra academic de bucureștean fără apă caldă….asa cum spuneam…asteptam sa venim la București…si onoranta Facultate de Jurnalism..din cadrul Universității București sa organizeze ea o manifestare științifică de asemenea dimensiuni….si atunci povestim..altfel este usor sa aruncam cu pietre…apropo distinsul dumneavoastra coleg a amintit de marea suma care a plătit- o pentru conferinta…de bun gust gestul lui …mare caracter…

  13. Maria

    duminică, 11.09.2022 at 17:14

    Toată lumea discută despre masă, nu despre adevăratele probleme ridicate de acest profesor: simbolurile naționale și proasta mediatizare a evenimentului. ”Nicio televiziune locală, regională ori națională nu a fost prezentă la eveniment” zice el și are dreptate. E sau nu provincialism al organizatorului? Sigur, poate da vina pe presă sau chiar pe biroul de comunicare. Doar că, din experiență v-o spun, presa acordă importanța pe care tu i-o acorzi unui eveniment și nu invers. Sunt nenumărate exemple în acest sens.

  14. C.D.

    duminică, 11.09.2022 at 17:32

    Dacă spațiul public a ajuns să fie îmbibat cu astfel de opinii distorsionate și care, clar, ascund o agendă rău intenționată, atunci suntem pe calea greșită. Constat, cu îngrijorare, că un profesor de la facultatea de jurnalism a dezbrăcat hainele exigenței, rigorii și a ales sa denigreze eforturile unei echipe întregi de oameni dedicați care au pregătit, cu acribie, un eveniment atât de frumos. Și spun asta pentru că am fost acolo. Prezență fizică, cu emoție și apreciere pentru tot ce am văzut si auzit la acest Congres, în cele trei zile. Iar această apreciere pentru calitatea organizării congresului este împărtășită de mulți colegi care au participat. Sunt indignată de aceste acuze stupide, necinstite, mai ales că vin din partea unui profesor din facultatea de jurnalism unde regula de aur spune că o stire trebuie verificată din 3 surse. Ori domnul profesor a ales să uite această regula și a generat un fake news.

  15. kretzu

    duminică, 11.09.2022 at 18:47

    am participat la congres. toate zilele. organizarea a fost foarte buna. peste tot net-ul, laptopurile si proiectoarele au functionat perfect si s-au sustinut si comunicari online. apa nu era in sali pt ca era la discretie pe hol, unde voluntarii dădeau apa plată, minerala si cafea câta doreai. toate zilele a fost apă si cafea la discretie tot timpul si în toate corpurile. foto cu coada e de cand au venit toti buluc. după 30 min nu mai era fir de coadă. mare minciuna cu 2 ore așteptat. ca și alte minciuni si distorsiuni din scrisoare. d-l de la bucuresti a venit cu ideea sa critice si sigur c-a gasit ceva. d-l nici măcar nu e istoric de profesie ci jurnalist. ce argument e ăsta ca nu era steagul pe foi? ce să caute steagul la o conferință profesională în care o parte din costuri au fost plătite de participanți, pe deasupra foarte mulți veniti din străinătate si care nu sunt cetateni romani? pare că se aștepta sa manânce 3 zile numai caviar de 160 lei cât a fost taxa ori e obisnuit cu mocăciuni si din moment ce-a scos din buzunar 30 euro pt 3 zile a venit decis sa critice tot. ori se astepta sa fie primit cu covor rosu pt ca vine de la bucuresti. eu nu am auzit sa se plângă de ceva pe nimeni din grupul de cca 25 istorici contemporaneisti care am venit de la bucuresti si nici pe nimeni altcineva

  16. Adriana

    duminică, 11.09.2022 at 22:09

    Stimabilă redacție, sau cel/cea care a-ți publicat acest articol jenant, atât pentru conducerea facultății, profesorii implicați, cât și pentru voluntari, deontologia jurnalistică spune că, înainte de a da o știre, trebuie verificată din trei surse. Dvs.ce surse a-ți verificat?
    Mai ales că tot redacția dvs a publicat articolul despre Congresul Național al Istoricilor Români, organizat de facultate.

  17. Horea

    duminică, 11.09.2022 at 22:12

    Nici în sala la deschiderea festiva nu a existat niciun tricolor , nici pe afișul oficial sau pe flayer-ele dedicate evenimentului. Trist, nu poți să uiți asa ceva, te descalifica total !

  18. kretzu

    luni, 12.09.2022 at 08:15

    pt. HOREA. congresul era de istorie nu de patriotism. istoria este o știință care transcede statele și naționalitățile și umorile aferente. nu a fost un congres despre avram iancu horea sau unirea 1918 ci despre cercetarea istorica a tuturor perioadele istorice (din neolitic pâna azi) din toate colturile lumii. personal m-am simtit foarte bine ca din banii mei nu s-a dat un caracter localo-patriotic evenimentului cum vad c-ar fi dorit unii. la ce conferinte știintifice de istorie am fost in străinătate mai nicăieri n-am vazut steagul pe materiale, la loc de frunte fiind sponsorii

  19. Adi

    luni, 12.09.2022 at 10:11

    @ Maria: Credeti-ma, va spun foarte sincer ca nu gasesc atat de critica povestea cu insemnele nationale si televiziunile, precum spuneti dumneavoastra. Dar, acceptand ca avem sensibilitati diferite, nu pot sa nu va atrag atentia asupra scrisorii domnului profesor. Nu, nu acolo e accentul pus de domnia-sa. Verbul puternic al textului e in ”v-ati batut joc de participanti” si e legat de ratarea mesei de pranz, oricat de mult ati dori sa ascundeti o atat de prozaica preocupare. Restul sunt adaugiri care sa sublinieze organizarea mizerabila a congresului, asa cum a vazut-o domnul profesor. Si, va rog, uitati-va la text: e atat de inversunat domnul profesor impotriva organizatorilor incat foloseste cuvantul ”penal” – mi-l si imaginez la Parchet in dimineata asta. Cititi-i scrisoarea cu atentie. Nu avem o critica amicala, colegiala… Acolo e ditamai inversunarea. Si am ales sa o interpretez in cea mai nevinovata cheie cu putinta, supararea pentru ratarea mesei, dintr-un exces de naivitate care ma caracterizeaza. Pentru ca altfel puteam ajunge la: exhibarea unor neintelegeri de ordin politic, atitudine paternalista la adresa provincialilor care au esuat in a-l trata cum se cuvine pe cel ce le-a facut onoarea de a-i vizita, ori anume frustrari de tipul ”si astia au universitate?”, pe care le-am ghicit si in comentariul distinsului @ Mircea – probabil fara temei. Prefer, deci, sa raman la catering.

  20. kretzu

    luni, 12.09.2022 at 18:32

    pt ca unii arunca aiurea cu noroi m-am uitat atent pe materialele primite la congres. si am vazut ca uab a fost doar unul dintre organizatori (cel principal), dar co-organizatori au fost academia romaniei si consiliul national al istoricilor. nu inteleg însa de ce d-l petcu nu ataca în același mod ordinar si academia romaniei pt că n-a baut apa și n-a fost arborat tricolorul si la wc

  21. Maria

    marți, 13.09.2022 at 12:18

    Ceea ce a omis dl. Petcu să menționeze în numele „profesionalismului jurnalistic” sunt: că a „lăsat” bonurile echipei de voluntari de la înregistrare, că s-a adresat cu „tu” doamnei care i-a preluat bonurile, în condițiile în care i s-a vorbit politicos, cu dumneavoastră, că i s-au prezentat scuze dacă a avut neplăceri și a fost rugat să manifeste puțină înțelegere fiind prima zi a unui eveniment cu un număr atât de mare de participanți. La scuzele prezentate răspunsul dânsului a fost să întoarcă spatele și să plece fără măcar să mulțumească pentru ordinul de deplasare adus domniei sale semnat, care nu intra în atribuțiile niciunuia din voluntari, pt ca rolul lor nu a fost acela de asistente personale la CNIR. Consider că astfel de comportamente care denotă lipsa totală de bună cuviință nu trebuie tolerate în societate indiferent de gradul academic pe care unii îl poartă. Uneori din întîmplare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax