Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vacanțe mai scumpe în 2024 în destinațiile preferate de români. Noi taxe pentru turiști în Grecia, Turcia, Bulgaria și Spania

Publicat

Vacanțele în destinațiile turistice preferate de Români vor fi mai scumpe în 2024. Sejururile în Grecia, Turcia, Bulgaria și cele din orașele din Spania sunt mai scumpe față de cele de anul trecut. 

În Grecia, țara preferată de români pentru vacanța de vară, cei care și-au rezervat deja sejururile au plătit mai mulți bani decât în urmă cu un an, în ciuda faptului că au ales aceleași destinații, același număr de nopți și același număr de persoane.

Guvernul din Grecia a decis să introducă o nouă taxă pentru turiști -”taxa de climă” – după ce țara a fost devastată de incendii de vegetație și inundații puternice în 2023.

Prețurile pentru un sejur cresc astfel semnificativ, cu până la 70 de euro. Valoarea taxelor rămâne constantă chiar și pentru perioadele mai-iunie și septembrie când în mod normal pachetele turistice sunt mai ieftine.

Taxa pe climă este sezonieră și va fi plătită din martie și până în octombrie, în funcție de nivelul de cazare. Astfel, pentru camere închiriate sau apartamente, tariful este de 1,50 de euro/zi, de persoană, iar la un hotel de cinci stele taxa ar putea ajunge și la 10 euro/zi.

Turiștii ar trebui să plătească încă 70 de euro pentru o cazare de șapte zile la un hotel de cinci stele.

În perioada noiembrie – februarie, taxarea este mai mică. Adică începe de la 0,5 euro pe noapte, dacă este hotel de una sau două stele și ajunge la 4 euro dacă este cazare de 5 stele.

„Taxa de reziliență climatică” în Grecia: Cât se plătește

„Taxa de reziliență climatică” se va aplica în funcție de sezonul de călătorie și ar putea fi percepută în perioada martie-octombrie.

  • Hotelurile de 1 și 2 stele vor percepe o taxă de 1,50 euro/camera/zi, față de 0,50 de euro în 2023
  • Hotelurile de 3 stele vor avea o taxă de 3 euro/camera/zi, față de 1,50 de euro în 2023
  • Hotelurile de 4 stele vor plăti 7 euro/camera/zi, față de 3 euro în 2023
  • Hotelurile de 5 stele vor avea o taxă de 10 euro/camera/zi, față de 4 euro în 2023

Potrivit Greek Reporter , taxele nu vor fi incluse în prețurile operatorilor sale ale agențiilor de turism. Ele vor fi plătite la destinație.

Turcia și Bulgaria, prețuri piperate la pachetele turistice pentru vara 2024

O altă destinație favorită a românilor pentru concediile de vară, Turcia înregistrează cele mai mari scumpiri. Prețurile mai piperate se simt și în Bulgaria. Marile orașe europene sunt, de asemenea, pe lista scumpirilor.

”S-au simțit majorările de exemplu în Turcia. Acolo tarifele sunt oricum mai mari, dacă ne referim la Antalya în special, cu resorturile all inclusive.

În marile orașe aveam oricum tarife mari și s-au majorat și mai mult, mai ales Londra, Paris, Barcelona.

Acest lucru are două cauze: în primul rând, și-a revenit industria evenimentelor, iar primăvara și toamna mai ales sunt prețurile mai mari deoarece e grad de ocupare mai mare. În al doilea rând au majorat încercând să acopere rata inflației și alte scumpiri.

În orașele mari turiștii trebuie să rezerve din timp, să analizeze, să compare, mă refer mai ales la orașele din Europa Occidentală.

Scumpiri se simt de exemplu și în Bulgaria, doar că acolo erau tarifele ceva mai mici. Și acolo sunt hoteluri care au majorat cu 15-35%.

Exact așa cum se întâmplă și la noi. Și în Grecia este aceeași tendință de scumpire”, a declarat pentru ziare.com, Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Destinațiile de top impun taxe pentru combaterea turismului excesiv

Și vacanțele în vestul Europei vor fi mai scumpe. Potrivit Digi24.ro și în destinații ca Barcelona, Valencia, Bali, Veneția sau chiar pe vasele de croazieră se plătesc taxe mai mari.

Unele destinații pun taxe pentru a-i descuraja pe turiști

Unele destinații pun taxe pentru a-i descuraja pe turiști, populația locala fiind deranjată de turismul excesiv.

Locuitorii acestor atracții turistice suferă deoarece proprietățile din zonă ajung la prețuri exorbitante, inaccesibile pentru populația autohtonă iar locuințele sunt achiziționate pentru închirieri de vacanță.

Autoritățile se luptă să gestioneze gunoiul lăsat în urmă de turiști, iar poluarea contribuie la criza climatică.

În Barcelona, de mai bine de 10 ani turiștilor li se percepe taxă. Anul trecut, taxa municipală era de 2,75 euro, dar de anul acesta crește la 3,25 euro.

Taxă turistică va fi de anul acesta și în Valencia. Va fi achitată de cei care se cazează în hoteluri, pensiuni, apartamente și campinguri. Vizitatorii trebuie să plătească între 50 de cenți și 2 euro pe noapte.

Și pasagerii navelor de croazieră vor plăti 1 euro și jumătate pe zi.

Dacă aveți în plan o vacanță în Bali, pregătiți mai mulți bani. Taxa pentru turiști este 8,8 euro.

Veneția este unul dintre cele mai supra-aglomerate orașe din Europa. Vizitatorii trebuie să plătească o taxă de 5 euro pentru a intra în weekendurile de vârf. Cei care vin la Veneția, de exemplu, doar pentru cină sau pentru un concert după ora 4 după amiaza nu trebuie să plătească.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax