Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vacanțele românilor, afectate de includerea unor țări pe lista galbenă. Val de anulări și în cazul concediilor în România

Publicat

wizzair, avion, calatorie

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) susține că introducerea unor țări din care vin turiști în România și a unora către care turiștii români vor să plece, pe lista galbenă, a generat un val de anulări de vacanțe.

„Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) nu înțelege de ce România a inclus pe lista galbenă majoritatea destinațiilor europene, pe baza unor statistici irelevante care raportează doar numărul cazurilor noi la populația totală și nu ține cont de faptul că aceste state testează mai mult și, implicit, controlează mai bine situația epidemiologică”, se arată într-un comunicat al asociației.

ANAT a trimis, marți, o nouă scrisoare deschisă premierului și ministrului Economiei, prin care își exprimă îngrijorarea referitoare la introducerea, pe lista galbenă, a unor țări de unde vin turiști în România și către care merg turiștii români.

Eșecul negocierilor bilaterale

Reprezentanții asociației susțin că Israelul, țara care în anii trecuți era pilonul principal al activitătii de incoming și care totodată este o destinație cerută de mii de turiști români, a înaintat autorităților din România propunerea de semnare a unui acord bilateral prin care vor fi recunoscute certificatele de vaccinare românești, astfel încât să nu mai fie necesar testul serologic, însă nu a primit niciun răspuns.

Între timp, Israel a semnat astfel de acorduri cu alte state europene.

De asemenea, ANAT susține că, în urmă cu circa o lună, Grecia propunea un memorandum similar și anunța deschiderea circulației turistice de la mijlocul lunii aprilie pentru cetățenii celorlate state membre ale Uniunii Europene, în condiții concrete.

„Așa cum s-a văzut, statul elen a respectat termenul asumat iar acest fapt s-a reflectat, pentru puțin timp, în relansarea vânzărilor agențiilor de turism pe această destinație.

La câteva zile distanță însă, România a introdus Grecia pe lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic ridicat, turiștii care se întorc de acolo în România fiind obligati sa intre în carantină.

Excepție fac persoanele vaccinate sau a cele care au avut COVID în ultimele 3 luni.

Această măsură a condus din nou la un val de anulări de vacanțe și rambursări, în condițiile în care situația economică a agențiilor de turism este oricum cel puțin delicată”, se mai arată în comunicat.

În total, ANAT susține că sunt circa 60 de state pe lista galbenă, printre acestea figurând și Cipru, Turcia, Franța, Italia, Maldive, Croația, Belgia sau Bulgaria.

Multe dintre acestea sunt destinații de vacanță pentru români care acum se văd puși în situația de a-și anula pachetele turistice cumpărate pentru a nu sta, după concediu, 14 zile în izolare acasă, iar altele sunt chiar piețele tradiționale de unde agențiile de turism doresc să atragă turiști străini.

ANAT susține că în lipsa unor acțiuni concrete și a unor condiții decente de acces în România aceștia vor alege alte destinații, iar incoming-ul românesc va rămane în moarte clinică.

Citește și: LISTA GALBENĂ ACTUALIZATĂ a țărilor cu risc epidemiologic: EXCEPȚII la CARANTINA obligatorie pentru cei care vin din 60 de state

„Am studiat cifrele publicate în ultimele zile pentru 3 țări: România, Grecia și India. Atât în România, cât și în Grecia, în ultima săptămână, fiecare dintre aceste două state a raportat, în medie, circa 3.000 noi cazuri zilnic.

Grecia însă, cu o populație cu aproximativ 40% mai mică decât a României, a efectuat de circa 2,5 ori mai multe teste zilnic, rezultând o rată de pozitivare puțin peste 3%, comparativ cu aproape 10% în cazul României.

În ceea ce privește India, unde se concentrează circa 40% dintre noile cazuri la nivel mondial și situația a devenit dramatică, are o rată de pozitivare de circa 25% și, paradoxal, nu se afla până ieri pe lista galbenă!

V-am expus acest exemplu, Domnule Prim-Ministru, pentru a argumenta cererea noastră de revizuire a condițiilor de includere a unei țări terțe pe așa-zisa listă galbenă.

Considerăm, de asemenea, că este necesară și revizuirea condițiilor de accedere în România, atât a cetățenilor ne-rezidenți, cât și a românilor care se întorc din vacanțele petrecute în alte state.

Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr 9/2021 impune obligativitatea carantinării persoanelor care se întorc din state incluse în lista galbenă, chiar dacă prezintă un rezultat negativ al unui test PCR.

Cerința este nejustificată, în opinia noastră, și în contradicție flagrantă cu cele impuse de alte state europene, unde prezentarea acelui test negativ conferă dreptul la libera circulație pe teritoriile lor”, a declarat Dumitru Luca, președintele ANAT.

Vaccinat sau nevaccinat?

Reprezentanții asociației spun că aceeași Hotărâre a CNSU spune, la art 2 alin (5) că operatorii de transport internațional au interdicție de a îmbarca, pentru călătoriile către România, persoanele încă nevaccinate, fără dovada anticorpilor sau care nu prezintă un test negativ.

„De aici se naște o altă situație fără ieșire: un turist nevaccinat care a rezervat o minivacanță de 3 zile în Bulgaria cu transport autocar are nevoie de un test PCR înainte de plecare și încă unul făcut la destinatie în chiar prima (sau a doua) zi de sejur, adică în week-end-ul Paștelui când va fi o adevărată aventură găsirea unui centru de testare deschis.

În plus, aceste teste, cumulate, vor costa cam cât vacanța rezervată și, cu toate acestea, va trebui să intre 10 zile în carantină la întoarcerea în țară”, a mai transmis ANAT.

(sursa: Mediafax)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax