Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vaccinarea cu AstraZeneca: Trebuie să cereți imediat ajutorul unui medic dacă aveți următoarele simptome după imunizare

Publicat

Apariția de cheaguri de sânge, în condițiile unui număr redus de trombocite, ar trebui să fie pe lista efectelor secundare foarte rare ale Vaxzevria – vaccinul împotriva Covid-19 al AstraZeneca, a decis miercuri Comitetul pentru siguranță (PRAC) al Agenției Europene a Medicamentului. 

Potrivit agenției europene, șansele apariției cheagurilor de sânge sunt foarte reduse, dar cetățenii trebuie să cunoască simptomele pentru a cere tratament medical care să ajute la ameliorarea stării de sănătate și la evitarea complicațiilor.

Potrivit acesteia, trebuie să soliciți imediat ajutorul unui medic dacă ai următoarele simptome în primele săptămâni după administrarea vaccinului AstraZeneca:

  • dificultăți de respirație
  • dureri în piept
  • umflare a picioarelor
  • simptome neurologice, precum dureri de cap severe și persistente sau vedere încețoșată
  • minuscule pete de sînge sub piele, în afară de cea de la locul injectării

Până în 4 aprilie au fost identificate 169 de cazuri de cheaguri de sânge la creier rare la 34 de milioane de doze ale vaccinului AstraZeneca administrate în Zona Economică Europeană.

Românii care au avut probleme de coagulare a sângelui după prima doză de vaccin anti-Covid cu serul de la AstraZeneca „categoric nu vor mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a anunțat miercuri coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Gheorghiță a anunțat că va avea loc o ședință pentru revizuirea recomandărilor făcute de Agenția Europeană a Medicamentului, precizând că și la nivel european urmează să se ia o decizie comună, a tuturor statelor membre

O legătură între vaccinul anti-Covid dezvoltat de compania AstraZeneca și apariția unei forme rare de cheaguri de sânge este „plauzibilă, însă nu confirmată”, a transmis miercuri Organizația Mondială a Sănătății.

Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, i-a îndemnat miercuri pe membrii UE să se coordoneze și „să vorbească pe o singură voce” în legătură cu vaccinul AstraZeneca, restricționat în mai multe țări, pentru a nu alimenta neîncrederea.

sursa: hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax