Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Vaccinul Pfizer/BionTech, eficient în neutralizarea a trei mutaţii ale SARS-CoV-2. Concluziile unui studiu american

Publicat

Vaccinul de la Pfizer/BionTech este eficient în neutralizarea celor trei variante ale virusului SARS-CoV-2, apărute în Marea Britanie şi în Africa de Sud, arată un studiu realizat de cercetători internaționali.

Totuși, eficacitatea este sensibil mai scăzută în cazul celei mai recente variante sud-africane.

Analizele au fost făcute pe plasma recoltată de la 20 de persoane care au fost deja vaccinate, potrivit Agerpres.

Variantele SARS-CoV-2 apărute în Marea Britanie şi Africa de Sud au aceeaşi mutaţie N501Y, însă la cealaltă tulpină sud-africană se întâlneşte mutaţia E484K, toate intervenite la proteina Spike (S) care „ar putea creşte afinitatea” acesteia faţă de receptorul ACE2 al celulei umane prin intermediul căruia pătrunde în organism.

O echipă de la Universitatea din Texas, SUA, a proiectat combinaţii ale mutaţiilor găsite în aceste variante şi a analizat plasmele a 20 de participanţi la un studiu clinic cu vaccinul BNT162b2 de la Pfizer, după două sau patru săptămâni de la imunizare cu două doze administrate la interval de trei săptămâni.

În fiecare plasmă s-a verificat neutralizarea SARS-CoV-2 precum şi a tulpinilor mutant ale coronavirusului, potrivit revistei Nature Medicine.

Autorii au găsit „probe de neutralizare a virusurilor mutante” în ansamblul plasmelor, cu o „uşoară variaţie”, deoarece neutralizarea împotriva mutaţiei E484K a fost „uşor inferioară”, comparativ cu cea împotriva mutaţiei N501Y.

Studiul semnalează totodată că mutaţia N501Y pare să amplifice gazdele pe care virusul le poate infecta şi să includă de asemenea şoarecii.

Autorii avertizează că evoluţia continuă a SARS-CoV-2 „necesită o observare constantă a eficacităţii vaccinului împotriva tulpinilor emergente”.

sursa: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax