Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Val de aer polar peste România. Cât de mult scad temperaturile și când revine canicula

Publicat

Vremea se răcește considerabil de la o zi la alta. Dacă până miercuri au fost maxime de peste 30 de grade sau chiar 40 în unele zone ale țării, temperaturile scad joi la 22-28 de grade Celsius. România a intrat sub influența unui val de aer polar, spun meteorologii.

Răcirea vremii va fi resimțită pe parcursul zilei de joi. De vineri, se mai încălzește ușor, dar vor fi tot temperaturi sub 30 de grade. În weekend însă va fi din nou cald.

În Alba, de exemplu, sunt anunțate 22 de grade joi, 27 de grade vineri și 30-31 de grade sâmbătă și duminică.

Două zile mai răcoroase, apoi din nou caniculă

Potrivit meteorologilor, masa de aer fierbinte se retrage către sud-estul țării și se resimt schimbări de temperatură, din cauza unui val de aer polar care a pătruns în țară.

„Aerul polar care pătrunde dinspre Europa Centrală va cuprinde întreaga țară și vom ajunge la o vreme răcoroasă, temperaturi și cu 10-15 grade mai coborâte. 17-19 grade prin Transilvania, Maramureș, 27-28 grade prin sud”, a spus Mihai Huştiu, meteorolog ANM, miercuri, la Antena 3.

Vremea va începe să se încălzească sâmbătă, iar duminică deja sunt așteptate maxime de peste 35 de grade în sudul Olteniei și Munteniei.

La începutul săptămânii viitoare. Vremea se va menține călduroasă în cea mai mare parte a țării, dar nu se vor atinge extremele din ultimele zile. De asemenea, șansele de furtuni vor crește, în special în jumătatea nordică a țării.

O încălzire mai puternică este posibilă în a doua jumătate a săptămânii. Câteva modele de prognoză estimează din nou temperaturi de 40-42 de grade, dar majoritatea prognozează maxime mai moderate.

Prognoza ANM pe două săptămâni, până în 6 august

Vremea în Transilvania

În 27 iulie se va răci accentuat. Media regională a maximelor va coborî la 20-22 de grade, însă până la finalul săptămânii se va încălzi și se vor atinge maxime în jurul a 28 de grade.

Pentru a doua săptămână a intervalului sunt prognozate maxime în general apropiate de normalul climatologic, cuprinse în general între 27 și 29 de grade. Media minimelor termice va fi de 14-17 grade în primele nopți. Apoi, ca și în cazul regimului diurn, se va înregistra o scădere semnificativă în 28 și 29 iulie, când se vor atinge valori de 10 grade. Pentru a doua parte a intervalului sunt estimate valori în jurul a 14 grade.

Până în dimineața zilei de 27 iulie, vor fi intervale în care instabilitatea atmosferică va fi pronunțată (vor fi rafale de vânt, descărcări electrice, averse și izolat grindină).

Probabilitatea pentru ploi va crește din nou spre sfârșitul lunii iulie și la început de august.

Prognoza meteo în Dobrogea și pe litoral

Se va răcori joi și vineri (27 și 28 iulie), când media regională a temperaturilor maxime va fi de 28 de grade, iar pentru sfârșitul lunii iulie și începutul de august sunt prognozate valori de 30-32 de grade, caracterizând o vreme călduroasă.

Media temperaturilor minime va scădea la 16-17 grade în 28 și 29 iulie, iar pentru a doua săptămână sunt estimate valori în jurul a 19 grade.

Probabilitatea pentru fenomene asociate instabilității atmosferice (descărcări electrice, intensificări ale vântului, averse și posibil grindină) va fi mai mare pe parcursul zilei de joi (27 iulie). În restul intervalului probabilitatea pentru ploi va fi redusă.

Vremea în Banat

În 27 iulie se va ajunge la valori în jurul a 24 de grade. După această zi relativ răcoroasă, tendința va fi de încălzire, astfel prima săptămână se va încheia cu maxime termice în general de 30-31 de grade.

Pentru a doua săptămână sunt estimate variații în regimul diurn al temperaturilor, astfel după o scădere până la valori de 28-29 de grade la început, se va reveni la o medie de 32 de grade, după data de 4 august.

Media minimelor termice va fi spre 12 grade în dimineața zilei de 28 iulie, iar pentru a doua parte a intervalului sunt estimate valori în jurul a 16 grade.

Probabilitatea pentru ploi va crește din nou spre sfârșitul lunii iulie și la început de august.

Prognoza meteo în Crișana

În 27 iulie se va ajunge la valori în jurul a 22 de grade. După această zi relativ răcoroasă, tendința va fi de încălzire

La finalul primei săptămâni se vor atinge maxime termice de 28-30 de grade, iar astfel de valori, cu mici variații sunt estimate și pentru a doua săptămână.

Media minimelor va scădea semnificativ până spre 11 grade în dimineața zilei de 28 iulie, iar pentru a doua parte a intervalului sunt estimate valori de 15-16 grade.

Probabilitatea pentru ploi va crește din nou spre sfârșitul lunii iulie și la început de august.

Prognoza meteo în Maramureș

Răcirea va fi semnificativă în 27 iulie, când media maximelor va coborî la 20 de grade, însă până la finalul săptămânii se va încălzi și se vor atinge maxime de 27-28 de grade, iar astfel de valori sunt estimate și pentru a doua săptămână.

Media minimelor va scădea semnificativ până spre 10 grade în dimineața zilei de 28 iulie, iar pentru a doua parte a intervalului sunt estimate valori de 14-15 grade.

Probabilitatea pentru ploi va crește din nou spre sfârșitul lunii iulie și la început de august.

Vremea în Moldova

Răcirea va fi semnificativă și în această regiune, joi (27 iulie), când media maximelor va coborî la 24 de grade.

Până la finalul săptămânii se va încălzi și se vor atinge maxime de 29-30 de grade, iar astfel de valori sunt caracteristice și pentru a doua săptămână.

Media minimelor termice va fi de 17-20 de grade în primele nopți, va scădea la 13-14 grade în 28 și 29 iulie, iar pentru a doua săptămână sunt estimate valori de 16-17 grade.

Probabilitatea pentru ploi va crește din nou spre sfârșitul lunii iulie și la început de august.

Vremea în Muntenia

Se va răcori joi și vineri (27 și 28 iulie), când media regională a temperaturilor maxime va fi de 26-28 de grade.

Pentru sfârșitul lunii iulie și începutul de august sunt prognozate valori în general de 32-34 de grade, caracterizând o vreme călduroasă, posibil caniculară în anumite intervale.

Media temperaturilor minime va scădea la 14 grade în 28 și 29 iulie, iar pentru restul perioadei sunt estimate valori de 16-17 grade.

Probabilitatea pentru fenomene asociate instabilității atmosferice (descărcări electrice, intensificări ale vântului, averse și posibil grindină) va fi mai mare pe parcursul zilei de joi (27 iulie).

În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi în general redusă, cu excepția zilelor de 1 și 2 august când va fi în creștere.

Prognoza meteo în Oltenia

Se va răcori joi (27 iulie), când media regională a temperaturilor maxime va fi de 26 de grade.

Apoi tendința va fi de încălzire, iar cu mici variații, până la finalul intervalului sunt prognozate valori de 30-33 de grade, caracterizând o vreme călduroasă, posibil caniculară în anumite intervale.

Media temperaturilor minime va scădea la 13-14 grade în 28 și 29 iulie, iar pentru restul perioadei sunt estimate valori de 16-17 grade.

Probabilitatea pentru fenomene asociate instabilității atmosferice (descărcări electrice, intensificări ale vântului, averse și posibil grindină) va fi mai mare pe parcursul zilei de joi (27 iulie). În restul intervalului, probabilitatea pentru ploi va fi în general redusă, cu excepția zilelor de 1 și 2 august când va fi în creștere.

Vremea la munte 24 iulie – 6 august

Răcirea va fi semnificativă în 27 și 28 iulie, când media maximelor va coborî la 12 de grade, iar minimele vor atinge valori de 6-8 grade.

Din 29 iulie și până în 6 august este estimată o medie a maximelor termice de 18-20 de grade și de 10-12 grade pentru minime.

Probabilitatea pentru ploi va crește din nou spre sfârșitul lunii iulie și la început de august.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax