Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Val de aer polar peste România, după mai multe zile cu temperaturi de vară. Prognoza meteo în săptămâna 25 septembrie-1 octombrie

Publicat

vremea toamna alba iulia

Deși intrăm în ultima săptămână din septembrie, sunt anunțate temperaturi în creștere, mai mari decât cele normale pentru data din calendar. Se anunță zile frumoase, călduroase, cu temperaturi maxime cuprinse între 27 și 29 de grade Celsius, la nivelul întregii țări.

Apoi, din prima zi a lunii octombrie se răcește semnificativ, când este așteptat un val de aer arctic peste țara noastră.

Potrivit prognozemeteo.ro, vremea caldă va persista până în ultima zi a lunii, atunci când vremea se va răci treptat.

Citește și: VREMEA în ALBA, 25 septembrie – 1 octombrie: Temperaturi de până la 28 de grade. Prognoza meteo pe zile, în localități din județ

În județul Alba, vremea va fi frumoasă în săptămâna 25 septembrie – 1 octombrie. Nu sunt anunțate ploi, iar temperaturile maxime vor atinge pragul de 28 de grade Celsius. Și în zonele de munte sunt așteptate temperaturi în creștere, astfel că se vor înregistra maxime de 21 de grade.

Vremea în săptămâna 25 septembrie – 1 octombrie. Temperaturi minime

În săptămâna 25 septembrie – 1 octombrie temperaturile minime vor fi în continuare cu mult peste cele normale pentru finalul lunii septembrie.

Luni, 25 septembrie, vor fi temperaturi minime de 14 – 16 grade prin nordul și centrul Moldovei, zonele montane, Transilvania și Maramureș, respectiv 17 – 19 grade în restul țării, cu posibil chiar 20 – 21 de grade prin sudul extrem al Olteniei, caracterizând astfel o noapte tropicală.

Aceiași distribuție a valorilor de temperatură se va păstra până aproape de weekend, și ca distribuție a lor pe regiuni.

Inclusiv pe crestele montane vom avea parte de aceleași temperaturi până spre vineri, de 3 – 5, 6 grade.

Dacă ziua de sâmbătă aduce o ușoară scădere a temperaturilor minime (spre 12 – 14, 15 grade), duminică revenim la valori de 17 – 19 grade în bună parte din țară, cu excepția Munteniei, sudului Moldovei, Dobrogei și zonele montane, unde vor fi temperaturi cuprinse între 11 – 13, 14 grade.

Vremea în săptămâna 25 septembrie – 1 octombrie. Temperaturi maxime

Începem săptămâna cu maxime cuprinse, la nivelul întregii țări, între 27 – 29 de grade, cu 20 – 22 de grade la munte, respectiv 13  – 15 grade pe creste.

Și aceste valori de temperatură și distribuția lor pe regiuni se păstrează până sâmbătă inclusiv.

Duninică, în ultima zi a intervalului de prognoză, vine cu o răcorire care se va simți la nivelul întregii țări.

Prin Moldova, nordul Dobrogei, Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat vor fi maxime care nu vor mai trece de 18 – 20, 21 de grade, în timp ce prin Muntenia, Oltenia maximele se vor opri la 22 – 24, chiar 25 de grade.

Pe crestele montane maximele vor fi în jurul a 8 – 10 grade.

Vremea în săptămâna 25 septembrie – 1 octombrie. Precipitații

Ploile și fenomenele convective prezente în primele ore ale nopții prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, vor continua până spre orele prânzului zilei de luni, lăsând în urmă și cantități de 10 – 15, izolat de 20 de l/mp prin vestul Banatului respectiv SV Olteniei.

Și cam acestea vor fi singurele ploi despre care vom vorbi până în weekend.

Odată cu după amiaza zilei de sâmbătă, 28 septembrie, dinspre nord va avansa spre noi un front de precipitații, astfel că în primele ore ale nopții de sâmbătă spre duminică vor fi ploi prin nordul Crișanei, Maramureș, nordul Moldovei.

Mai apoi, ploile vor cuprinde toată regiunea Moldovei, dar vor fi prezente și prin Transilvania, respectiv în zonele montane.

Vremea în săptămâna 25 septembrie – 1 octombrie. Context sinoptic

Cu vestul Europei, dar mai ales Marea Britanie, aflate, în săptămâna care urmează sub influența a trei furtuni tropicale (ex-uraganele Nigel, Lee și Margot), deci cu nuclee de presiune scăzută, restul Europei, inclusiv țara noastră, se va regăsi sub influența unui regim de presiune ridicată asociată dorsalei unui anticiclon poziționat pe traiectoria unui est-european care va aduce astfel o vreme destul de stabilă.

La începutul intervalului de prognoză avem parte de un front cald poziționat la limita vestică a României, cu direcție de deplasare spre NV continentului.

În ceea ce privește circulația maselor de aer, aerul cald va fi dominant la nivelul întregului continent, dar, cel puțin pentru țara noastră, abaterile termice pozitive nu vor mai trece de +4, +5 grade peste normalul perioadei.

Finalul săptămânii ne va duce spre o circulație dinspre NV extrem, care va aduce spre noi un aer rece, arctic (PAm), astfel că prima zi din octombrie vine cu temperaturi chiar și cu 2 – 4 grade sub normal de data aceasta.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax