Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Valabilitatea paşapoartelor ar putea să crească la 10 ani, pentru persoanele de peste 25 de ani. PROIECT

Publicat

Mai mulți parlamentari au iniţiat o propune legislativă care prevede ca pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani, termenul de valabilitate ale paşapoartelor simple electronice să fie de 10 ani, iar pentru persoanele între 12 şi 25 de ani să rămână de 5 ani.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art. 18 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere, în calitate de primă Cameră sesizată, la începutul lunii decembrie.

„Prezenta propunere legislativă urmăreşte alinierea legislaţiei României la bunele practici în materie din majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, prin optimizarea condiţiilor aplicabile cetăţenilor români în cazul eliberării documentelor de călătorie în străinătate, precum şi prin reducerea la jumătate a sarcinii administrative a Serviciilor Comunitare pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS)”, au explicat inițiatorii, un grup de parlamentari UDMR,  în expunerea de motive.

Potrivit art. 18 al. 2 lit. b din Legea nr. 248/2005 valabilitatea paşapoartelor simple electronice este de 5 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani. Potrivit inițiatorilor, acest termen este dublu inferior faţă de termenele de valabilitate ale paşapoartelor simple electronice eliberate cetăţenilor majorităţii statelor membre ale Uniunii Europene, şi anume de 10 ani, de exemplu, în statele comunitare precum Austria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Olanda, Polonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Potrivit inițiatorilor, perioada de 5 ani, fiind prea scurtă, ar duce şi la supraaglomerarea ghişeelor SPCEEPS, mai ales în perioada de vară.

„Din motivele prezentate mai sus, propunem modificarea şi completarea art. 18 din Legea nr. 248/2005, în sensul ca pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani, termenul de valabilitate ale paşapoartelor simple electronice să fie de 10 ani, iar pentru persoanele între 12 şi 25 de ani să rămână de 5 ani, deoarece acesta este intervalul de vârstă când trăsăturile fizionomice ale feţei se pot schimba în mod radical, prin urmare peste vârsta de 25 de ani nu se explică un termen atât de scurt, cum prevede legislaţia actuală”, se mai precizează în expunerea de motive

sursa: senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax