Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Valabilitatea polițelor RCA la Euroins se prelungește. Ce prevede proiectul OUG propus de Ministerul Finanțelor

Publicat

Ministerul Finanțelor a pus în consultare publică proiectul de ordonanță de urgență prin care se propune prelungirea cu trei luni a valabilității polițelor de asigurare RCA emise de Euroins.

Proiectul de act normativ reglementează prelungirea cu 90 de zile a termenelor în care contractele de asigurare încheiate cu asigurătorul cu o cotă de piaţă ridicată pe segmentul asigurărilor RCA, aflat în procedură de insolvență, încetează de drept.

Consecința ese faptul că, la împlinirea termenelor prelungite, numărul de contracte RCA aflate în termen de valabilitate va fi redus într-o proporție semnificativă, se arată în nota de fundamentare a OUG.

”Pentru poliţele de asigurare/reasigurare încheiate de societățile de asigurare/reasigurare aflate în procedură de insolvență în derulare la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, termenele de încetare de drept de 90 de zile, respectiv de 150 de zile se prelungesc cu 90 de zile”, prevede proiectul.

În cazul Euroins, noul termen de valabilitate este 8 decembrie.

De ce sunt propuse schimbări prin OUG

”Necesitatea adoptării proiectului de act normativ sub forma unei ordonanțe de urgență este justificată de împrejurările excepționale generate de existența unui număr extrem de mare de asigurați care dețin polițe de asigurare, în special asigurări obligatorii de răspundere civilă auto RCA încheiate cu societatea de asigurare la care a fost deschisă procedura de faliment.

Luarea acestei măsuri în regim de urgență se impune pentru a se asigura o protecție reală a contractanților și beneficiarilor de asigurări, în considerarea faptului că există riscul ca, în actuala conjunctură, gradul de cuprindere în asigurare a parcului național auto să scadă în mod semnificativ”, se mai arată în document.

Contextul măsurilor pentru 1,7 milioane de șoferi

În documentul elaborat în colaborare cu ASF se explică e ce a fost propusă măsura:

  • Evidențele autorității cu atribuții în domeniul asigurărilor arată că numărul contractelor de asigurări obligatorii RCA încheiate de societatea în faliment susceptibile de a fi afectate de încetarea de drept în prima parte a lunii septembrie a.c. este de circa 1,7 milioane de contracte (circa 17% din întregul parc auto la nivel național).
  • Se constată că până în prezent s-a înregistrat un număr extrem de redus de cereri privind denunţarea contractelor de asigurare încheiate cu asigurătorul aflat în procedură de faliment.
  • Riscul scăderii gradului de cuprindere în asigurarea RCA este amplificat, pe de o parte, de contextul economic actual caracterizat de inflație încă ridicată ce generează dificultăți financiare populației și operatorilor economici care au obligația de a încheia asigurarea RCA.
  • Situația poate favorizao tendință de amânare a deciziei de încheiere a unor noi contracte RCA cu alte societăți de asigurare care își desfășoară activitatea în România.
  • Pe piața RCA mai desfășoară activitate de asigurare doar 6 societăți autorizate în România și două sucursale înființate în baza dreptului de stabilire, care vor trebui să absoarbă într-un timp foarte scurt o cerere foarte mare de contracte RCA ca efect al încetării de drept a contractelor încheiate cu societatea în faliment, fapt care poate genera disfuncționalități la nivelul sectorului de asigurări.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Iulian Adjudeanu

    sâmbătă, 19.08.2023 at 15:45

    „Se prelungește” dar „se propune”…
    Deci ?

  2. Stanciu Ionela

    luni, 21.08.2023 at 12:03

    Deci.. o harababura totala , niste minicinosi .. daca firma este falimentara si nu mai poate onora nici un dosar de dauna.. nici o obligatie.. de ce sa mai prelungeasca.. sa stea oamenii prin tribunale sa se judece ca FGA-ul plateste dauna peste 2 ani …
    Nu mai mintiti lumea..
    Nu plateste de ce sa mai stau asigurat la ei…
    sa restituie diferentele de prima la asigurati si sa-i lase in pace..
    Rusine sa le fie..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax