Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Valeriu Zgonea, aroganță la adresa albaiulienilor: ”Singura voastră bucurie este că NOI venim aici să celebrăm ceva”. Reacții după declarație

Publicat

valeriu zgonea Șeful Camerei Deputaților a fost duminică la Alba Iulia unde, pe lângă declarațiile strict politice, a făcut și afirmații care nu sunt tocmai pe placul cetățenilor din Capitala Marii Uniri. Preşedintele executiv al PSD spune că la Alba Iulia se trăiește în trecut și că singura bucurie este „că vă vizitează cineva și că o dată pe an noi venim aici să celebrăm ceva”. Unde o fi fost Zgonea când în Piața Cetății se adunau 30.000 de oameni și asta NU de 1 Decembrie, manifestarea națională pentru care guvernul nu a alocat niciun ban când a fost condus de PSD?

Alba Iulia a devenit în ultimii ani un pol de atracție pentru turiști, un loc în care, din luna aprilie și până în noiembrie, aproape în fiecare weekend se întâmplă ceva. Concerte, spectacole, teatru, film, evenimente care adună în Piața Cetății, și nu numai, zeci ce mii de oameni.

Oare Valeriu Zgonea s-a documentat înainte să vină la Alba Iulia?

Se pare că nu, pentru că aparent fără să gândească ce vorbește, s-a trezit spunând că Alba Iulia nu există pe hartă.

„Alba Iulia nu este municipiu reședință de județ, decât pe hârtie. Dumneavoastră trăiți în trecut. Singura dumneavoastră bucurie e că vă vizitează cineva și că o dată pe an noi venim aici să celebrăm ceva. În rest, Alba Iulia nu e pe hartă, nici la PIB, nici la locuri de muncă, nici în IT, nici în producția industrială, nicăieri. Sebeș este pe harta internațională. Aveți peste 50.000 de locuitori. Un municipiu reședință de județ trebuie să aibă o pondere direct proporțională”, a spus Valeriu Zgonea.

Zgonea a uitat să precizeze că acea „dată pe an” la care face precizare sunt manifestările de 1 Decembrie pentru care, în ultimii ani, guvernul PSD nu a alocat niciun leu pentru celebrarea Marii Uniri de la Alba Iulia.

Ideea că Alba Iulia este inexistentă a fost continuată și de către europarlamentarul Victor Negrescu, cel care în 2008 a propus reducerea TVA la prezervative. Negrescu – ales la Alba Iulia chiar dacă este din București – a explicat că, în următorii ani, municipiul Alba Iulia trebuie să se dezvolte din punct de vedere economic „cel puțin ca municipiul Sebeș” și că anumite cartiere din Alba Iulia să arate „cel puțin ca și comuna Ciugud”.

Comparația subiectivă între Sebeș (primar PSD) și Alba Iulia (primar PNL) a fost făcută de reprezentanții partidului fără a prezenta cifrele reale, în condițiile în care bugetul constituit din taxele și impozitele plătite de companiile existente în municipiul Sebeș este aproximativ de trei ori mai mic decât cel al municipiului Alba Iulia și ținând cont și de faptul că populația din Sebeș este de două ori mai mică față de cea din Alba Iulia.

Pe lângă asta, calitatea vieții din Sebeș nici nu se poate compara cu cea din Alba Iulia. Singurele locuri de muncă sunt la câteva companii mari, dintre care unele au primit ajutoare substanţiale de la statul român, iar altele au ajuns să radă hectare bune de pădure din Alba sau să polueze masiv zona, iar IMM-urile au dispărut aproape în totalitate.

Rata șomajului este mai mică în Sebeș și asta nu datorită locurilor de muncă, ci pentru simplul fapt că oamenii dintr-un cartier întreg nu figurează pe listele AJOFM și mare parte dintre tinerii care nu au prins un post în companiile despre care vorbeau cei doi lideri PSD vin și lucrează la firme din Alba Iulia.

Mircea Hava, CL, primar UPDATE: Reacția primarului Mircea Hava

„Pe mine mă doare, că înțeleg politica. Politica e politică, dar de aici până la a fi nesimțit e mare distanță, deci domnul Zgonea, strungar sau ce-o fi fost pe vremuri, făcut la apelul de seară, n-a văzut niciodată ce înseamnă un oraș. În orice caz nu se aseamănă cu alte orașe pe care el circulă sau și-a făcut educația”, a precizat primarul Hava la B1Tv.

Conform datelor primarului din Alba Iulia, oraşul este vizitat oficial de aproape 700 de mii de turişti anual.

„Dacă așa poate el, să jignească un oraș întreg, eu o să mai spun ceva, da, simțim o mare bucurie la 1 Decembrie, dar și tristețe și scârbă când vedem tot soiul de politicieni de teapa dânsului care vin să facă baie de mulțime și care au uitat că aici e România. Și acum vă mai spun o treabă. Uite, m-a ambiționat și asta. O să le trag o mamă de bătaie la alegeri, vorba aia din 1990”, a mai spus  Hava.

UPDATE2: Cu toate acestea, Zgonea nu își retrage cuvintele și spune că „lipsa acută a locurilor de muncă, a investițiilor și a proiectelor publice pentru dezvoltarea orașului sunt realități pe care domnul Hava nu le poate ascunde”.

„Declarația mea de ieri a vrut să exprime frustrarea pe care cred că o are orice român care vede că un oraș precum Alba Iulia, un simbol pentru istoria și definirea noastră ca neam, este de peste 25 de ani prizoniera unui grup de interese care le refuză oamenilor de aici dreptul la dezvoltare.

Nu o să-i răspund domnului Mircea Hava în aceeași manieră, deoarece consider că respectul ar trebui să primeze chiar și între politicieni cu viziuni diferite. Înțeleg ca am fost catalogat drept ”sculer-matrițer” de către domnia sa. Chiar dacă niciodată nu am avut o astfel de meserie, îi transmit domnului Hava că nu aș avea nicio problemă cu acest lucru.

Orice om care muncește și își câștigă banii în mod cinstit merită respectul și aprecierea celor din jur. Fie că este muncitor, profesor, doctor sau inginer. Probabil acest lucru este greu de înțeles pentru cineva care este obișnuit să îi trateze cu dispreț și aroganță pe toți cei care, în accepțiunea sa, nu se ridică la nivelul său. Pe toți cei care poartă grija zilei de mâine și au preocupări mai lumești decât domnia sa, cum ar fi să își trimită copiii cum se cuvine la școală, să își plătească facturile sau să le cumpere medicamente părinților bolnavi.

Din păcate, realitatea este că mulți dintre oamenii din Alba Iulia nu au unde să își pună în practică cunoștințele acumulate în școală, iar cei mai mulți dintre tinerii care studiază aici pleacă în altă parte din cauza lipsei perspectivelor viabile.

Lipsa acută a locurilor de muncă, a investițiilor și a proiectelor publice pentru dezvoltarea orașului sunt realități pe care domnul Hava nu le poate ascunde oricâte declarații acuzatoare la adresa mea și a PSD ar face.

Tocmai de aceea, îi transmit domnului Hava că indiferent cât de mult ar încerca să răstălmăcească declarațiile mele, nu se va putea ascunde niciodată de adevăr și anume că se află în fruntea unei administrații care de 25 de ani a dovedit lipsă de responsabilitate față de locuitorii acestui oraș.

Acest lucru trebuie să ia sfârșit și sper ca, după alegerile din 6 iunie, cetățenii din Alba Iulia să îl trimită la pensie pe domnul Hava, unul dintre cei mai vechi primari din România, dar fără niciun fel de rezultate notabile și să își ofere singuri șansa unui nou început.

Mai este foarte puțin timp până când noi românii vom celebra 100 de ani de la Marea Unire. Îmi doresc ca până atunci, Alba Iulia să redevină acel oraș pe măsura oamenilor care trăiesc aici: mândri, puternici și respectați de către întreaga Românie!” a transmis Zgonea într-un comunicat de presă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

10 Comentarii

10 Comentarii

  1. Iosib sergiu

    luni, 29.02.2016 at 18:29

    Domnu zgura sau c te-o fi chemand si pe tn, ba prostane, tu nu ai menirea sa calci in acest oras minunat pe numeAlba-Iulia ba nebunule hai sictir

  2. ion

    luni, 29.02.2016 at 21:08

    Domnul Primar a fost foarte elegant in declaratii , nu se coboara la nivelul tau .
    Bai dom`le , singura ta bucurie este ca nu te-a avortat mata. Tu ai impresia ca noi stam in poarta sa te asteptam pe tine o data pe an? Esti o rusine pentru neamul asta !

  3. cristina

    luni, 29.02.2016 at 22:36

    Are dreptate , trebuie sa iese la pensie Hava sa nu mai dea lucrarile la aceleasi si aceleasi firme de ani de zile din care se se poate scoate bani pentru campanie. Toate au un inceput si un sfarsit. Gata cu Hava mai terminati cu el. Miticii ar fi bine sa ne cate rar si daca se poate niciodata. O schimbare trebuie facuta asta e clar.

    • Sebi

      marți, 01.03.2016 at 20:20

      Se spune SA IASĂ nu sa iese!

  4. andi

    marți, 01.03.2016 at 09:07

    doar asta e reactia voastra? 2-3 comentarii?
    in ritmu asta sa nu va mirati ca va calca in picioare toti besinosii si „strungarii” de politicieni de la bucale.

  5. strungaru'

    marți, 01.03.2016 at 09:42

    Aste e cel mai bun exemplu ca gura bate curu’. Daca taceai filozof ramaneai. Si….. bai manivela……….. prin ceea ce ai spus, nu ai facut altceva decat sa ma convingi sa votez cu Hava. Iar cand mai vrei sa intri in Ardeal, sa ceri voie mai intai.

  6. claudia

    marți, 01.03.2016 at 12:02

    mare nesimtit Zgonea…..dnul Hava a fost elegant in declaratii,acea pers nu avea dreptul sa ne jigneasca in asa fel….

  7. Marius

    marți, 01.03.2016 at 12:41

    Perfecta dreptate d-nul Zgonea, la pensie cu Hava, a facut intradevar orasul frumos, strazi asfaltate, pavate, cetatea bestiala. Dar oamenii tin de locurile de munca cu dintii, pentru ca nu au unde muncii. Ce a facut Hava pt oras, e mai mult in interesul sau, doar el stie cati bani s-ia bagat in cont! Asa ca uitativa si la traiul vostru nu doar la cetate ca la urma urmei tot noi suntem afectati.

  8. Albaiulian

    marți, 01.03.2016 at 22:05

    Sunt albaiulian si ma mandresc cu orasul in care m-am nascut si cu oamenii care traiesc in el.
    Sunt insa doua aspecte diferite:
    1. Orasul care este unul dintre cele mai frumoase din tara si nimeni nu poate sa conteste acest lucru, care este vizitat si va fi vizitat de tot mai multi turisti romani si straini
    2. Perspectiva care o ofera acest oras – ganditi-va cati dintre copii vostrii care au facut o facultate in Alba Iulia sau in centrele universitare mari (Cluj, Timisoara, Bucuresti, Sibiu, Tg Mures) isi pot intemeia aici o milie si un camin prin propriile forte?
    Cati isi pot forma o cariera in domeniile pe care le-au studiat fara a apela la nepotisme si a fii promovati pe criterii netransparente in functii bugetare?
    Cati tineri isi pot lua un credit pt un apartament pe care sa-l platesca din salariul pe care-l primesc?
    Gabditi-va la tinerii albaiulieni care ridica orasele din jur si cum sa-i aduceti acasa!!!
    Politica mizera pe care o faceti ii alunga!!!

    Alba Iulia este pt albaiulieni!!!

  9. cataj74

    duminică, 27.11.2016 at 10:44

    Zgonea a spus aceste vorbe de suparare fiindca nici macar ” colegul lui, Mihai Viteazul” nu l-a bagat in seama….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax