Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Valoarea acţiunilor „Gabriel Resources” a crescut cu 3,5% pe bursă după ce Guvernul a aprobat legea pentru Roşia Montană

Publicat

Fosta cariera ”Cetate” de la Rosia Montana

Valoarea acţiunilor companiei canadiene „Gabriel Resources”, acţionar majoritar al „Roşia Montană Gold Corporation” au înregistrat cea mai mare creştere din istoricul tranzacţionărilor acestora pe bursă în ultimele şapte săptămâni, după ce Guvernul a aprobat proiectul de lege privind exploatarea minieră din judeţul Alba. La bursa din Toronto, miercuri dimineaţa, valoarea acestora era de 1,76 de dolari canadieni, cu 3,5% în plus faţă de cotaţia anterioară, potrivit bloomberg.com.

Pe parcursul zilei de miercuri, acţiunile au atins maxim de 1,87 dolari canadieni şi au ajuns la valoarea de 1,67, la închiderea şedinţei de tranzacţionare. Joia trecută, acestea porneau de la valoarea de 1,63 dolari canadieni. „Gabriel Resources” Ltd are la tranzacţionare un volum de 3,15 milioane acţiuni la Toronto Stock Exchange.

Proiectul de lege aprobat marţi de Guvern şi care va intra în atenţia Parlamentului prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică şi de interes naţional deosebit.

Potrivit acestuia, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%.

Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4% în cazul celorlalte proiecte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură.

Investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană.

Potrivit acestuia, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către Conform planului de afaceri al acţionarului majoritar, implementarea şi desfăşurarea exploatării minereurilor auro-argentifere va duce la crearea a 2.300 locuri de muncă în faza de construcţie şi 900 locuri de muncă în faza de operare.

Exploatarea ar urma să înceapă din noiembrie 2016. RMGC deţine la Roşia Montană, prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax