Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Valul de căldură va persista până la sfârșitul lunii. ”E posibil ca luna iulie să fie cea mai călduroasă din ultimii 120 de ani”

Publicat

Meteorologii anunță că valul de căldură va persista şi va fi caniculă pe parcursul zilei de marţi, 18 iulie, în majoritatea zonelor țării. Meteorologii anunță că în Oltenia şi în cea mai mare parte a Munteniei temperaturile maxime vor ajunge la 39 de grade.

Valul de căldură extremă va “persista până la finalul lunii iulie”, avertizează Elena Mateescu, Directorul Administrației Naționale de Meteorologie.

Potrivit acesteia, luna iulie se îndreaptă spre a fi “una dintre cele mai călduroase din ultimii 120 de ani”. Temperaturile au atins cote alarmante în întreaga țară, depășind pragul de 35 de grade în majoritatea regiunilor

Avertizări ANM de caniculă

ANM a emis o avertizare Cod portocaliu ce vizează parţial judeţele Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa şi integral judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov, Teleorman, Olt, Dolj şi municipiul Bucureşti. Și în județul Alba este cod galben de caniculă și sunt așteptate temperaturi resimțite de până la 40 de grade.

“Discutam astăzi cu colegii de la Centrul de Prognoză, când într-adevăr vom reuși să atingem chiar 40, 41 de grade, valori măsurate, pentru că modelele în continuare estimează posibilitatea ca sâmbătă să avem o altă zi foarte călduroasă”, a anunțat șefa Administrației Naționale de Meteorologie.

“Ceea ce este foarte important, valul de căldură poate fi persistent până la finalul lunii lui Cuptor, în țara noastră, și acest lucru va face ca luna iulie din acest an să fie în top 3 cele mai călduroase luni iulie din 1901 și până în prezent.

La nivelul acestei perioade m-am referit când am afirmat că este posibil ca luna iulie să fie cea mai călduroasă din ultimii 120 de ani”, a precizat Elena Mateescu, pentru antena3.

Temperaturile maxime vor atinge, în general, 38…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile minime se vor situa în general peste 20…22 de grade.

De asemenea, pentru ziua de marți este în vizoare o avertizare meteo Cod galben de caniculă ce vizează judeţe din sudul, sud-estul şi local vestul şi centrul teritoriului.

Aici, temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 37 de grade.

Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Temperaturile minime vor fi între 17 şi 22 de grade.

Vremea până la mijlocul lunii august

Meteorologii au actualizat prognoza de vreme pentru următoarele 4 săptămâni și anunţă temperaturi normale și peste cele normale în toată ţara până pe 14 august, în timp ce cantitățile de precipitații vor fi excedentare.

Prognoza meteo în săptămâna 17.07.2023 – 24.07.2023

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sudice.

Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nordvestice, centrale și estice, dar și deficitar în cele sud-vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal.

Prognoza meteo în săptămâna 24.07.2023 – 31.07.2023

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în nord-vestul teritoriului, dar și deficitare în regiunile sudice, sud-vestice și la munte, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru
această perioadă.

Prognoza meteo în săptămâna 31.07.2023 – 07.08.2023

Temperatura medie a aerului va avea valori ce se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval, la nivelul întregii țări, posibil ușor mai ridicate în regiunile sudice.

Regimul pluviometric va fi excedentar în jumătatea de nord a țării,dar mai ales în extremitatea de nord, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Prognoza meteo în săptămâna 07.08.2023 – 14.08.2023

Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, în toate regiunile, posibil ușor mai ridicate în cele sudice.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax