Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Valul doi de coronavirus lovește toată Europa: ”Este mai rău decât primul”. Carantină și restricții dure în tot mai multe țări

Publicat

Mai multe ţări din Europa de Est impun de sâmbătă noi restricţii, care se adaugă ceolor luate în restul continentului unde epidemia de Covid-19 face ravagii. SARS COV 2 ucis mai mult de 10.000 de persoane în Germania şi a contaminat mai mult de un milion în Franţa.

În Italia, la Napoli, restricțiile impuse vineri de autorități au provocat ciocniri între Poliţie şi unii tineri protestatari. La Napoli a fost decretată izolarea vineri seară în regiunea acestui oraş. „Dacă închizi, plăteşti!”, se putea citi pe pancartele manifestanţilor îngrijoraţi de consecinţele economice, scrie AFP.

De asemenea, Spania și Franța înregistrează o creștere masivă a numărului de infecții cu noul coronavirus, iar  Cehia , țara cea mai afectată de pe continent, a cerut ajutor european.

OMS a tras un semnal de alarmă: „prea multe ţări” din emisfera nordică înregistrează o progresie exponenţială a cazurilor de Covid-19. Rezultatul: spitalele şi centrele de îngrijire sunt aproape sau şi-au depăşit limitele, a prevenit organizaţia.

În ansamblul continentului european, numărul de infecţii de Covid depăşeşte 8,2 milioane şi peste 258.000 de persoane au murit din cauza coronavirusului. Dintre care 10.003 în Germania, ţară ocolită relativ de pandemie dar lovită de noul val epidemic.

Pandemia a făcut cel puţin 1.139.406 de morţi în lume de la sfârşitul lui decembrie 2019, potrivit unui bilanţ de vineri al AFP. Şi un record de noi contaminări, aproape 80.000 în 24 de ore, a fost înregistrat de Statele Unite.

Este din ce în ce mai evident că Europa se confruntă cu al doilea val al pandemiei de COVID 19, iar numărul cazurilor nu pare să scadă. Iar tot mai multe țări au aplicat restricții de circulație pe timpul nopții sau chiar carantină totală.

Angela Merkel, îngrijorată de creşterea cazurilor COVID

Săptămâna trecută, cancelarul german Angela Merkel a declarat că se simte „neliniştită” în legătură cu „creşterea exponenţială” a cazurilor de coronavirus din ţară. Între timp, situaţia nu a dat semne de ameliorare. Datele publicate de autorităţi indică tot mai multe cazuri zilnice de COVID-19, joi depăşindu-se pentru prima oară pragul de 10.000 de infectări în 24 de ore.

Polonia intră, de sâmbătă, în zona roșie

Situaţia se degradează în Europa de Est: În faţa izbucnirii contaminărilor pe teritoriul său, Polonia intră sâmbătă în „zona roşie”, o măsură care viza până acum doar marile oraşe şi împrejurimile lor.

Restaurantele şi şcolile vor fi parţial închise, iar liceele şi studenţii vor practica învăţământul la distanţă. Ceremoniile de căsătorie sunt interzise şi numărul de persoane strict redus în magazine, mijloace de transport şi biserici.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat vineri că întreaga ţară intră în ”zona roşie” începând de sâmbătă, cu o închidere parţială a şcolilor primare şi a restaurantelor, în urma unei creşteri record a cazurilor de COVID-19.

Vorbind la o conferinţă de presă online, premierul Morawiecki le-a cerut ”tuturor celor care pot lucra de la distanţă să o facă” începând de săptămâna viitoare.

El a îndemnat persoanele în vârstă de peste 70 de ani să rămână acasă şi a anunţat crearea unui ”Corp de sprijin pentru seniori”, format din voluntari care vor ajuta vârstnicii cu aprovizionarea.

Şcolile primare vor fi parţial închise, cu excepţia primilor trei ani, pentru ceilalţi elevi şi pentru studenţi activitatea urmând să se desfăşoare online.

Piscinele şi cluburile sportive vor fi de asemenea închise, în timp ce restaurantele, cafenelele şi barurile vor putea vinde produse numai pentru consumaţie la domiciliu.

Orice adunare va fi limitată la maxim cinci persoane, nunţile suspendate şi a fost restrâns numărul persoanelor în magazine, în mijloacele de transport public şi biserici.

În Franța, virusul se răspândeşte mai repede decât în primăvară

Situaţia este îngrijorătoare în Franţa, care a depăşit vineri pragul de un milion de cazuri de Covid-19 de la începutul pandemiei. Situaţia continuă să se degradeze cu 42.032 de noi cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore, un nou record.

Președintele Franței, Emanuel Macron: Când îi ascult pe oamenii de știință vă pot spune că suntem cu toții de acord că această pandemie va dura, în cel mai fericit caz, până vara viitoare. Problema este cum vom trăi cu acest virus în tot acest timp.

Preşedintele Emmanuel Macron a dat dispoziţia ca două treimi din ţară să intre sub stare de urgenţă. Dacă măsura nu va avea efect, restricţiile vor fi înăsprite, relatează Reuters.

„Va trebui să trăim cu acest virus cel puţin până vara viitoare”, a declarat preşedintele francez.

Slovacia interzice circulația până în 1 noiembrie, Cehia trece la izolare parțială și cere ajutor european

În Slovacia, interzicerea circulaţiei intră în vigoare de sâmbătă până la 1 noiembrie. Şi în Cehia, unde rata contaminărilor şi a deceselor este cea mai mare din Europa în ultimele două săptămâni, o izolarea parţială a fost deja impusă până la 3 noiembrie.

O izolare parţială se aplică de sâmbătă şi în Slovenia, unde ministrul Afacerilor Externe Anze Logar a fost diagnosticat pozitiv cu Covid-19.

Cehia, țara europeană cea mai afectată de coronavirus în valul doi a revenit la carantină totală. Guvernul ceh, neputincios în faţa valului zilnic de 11.000 de cazuri noi, la 10 milioane de locuitori, a cerut ajutor european.

Şi România e implicată în această operaţiune umanitară. 30 de ventilatoare de terapie intensivă achiziționate prin programul umanitar al Uniunii Europeană au plecat de la Arad spre Praga.

Aceste echipamente nu fac parte din stocul destinat României, ci din cel gestionat de ţara noastră pentru Comisia Europeană. Transportul celor 30 de ventilatoare va fi asigurat de două camioane ale ISU Arad.

Carantină parţială în Slovacia, începând cu 26 octombrie

Slovacia intră de sâmbătă în carantină parţială, potrivit anunţului făcut joi de reprezentanţii Guvernului. Oamenii nu vor putea ieşi din case în lipsa unei dovezi că au efectuat testul pentru depistarea SARS-CoV-2 (rezultatul fiind, bineînţeles, negativ).

E permis totuşi accesul în spaţiul public pentru aprovizionare de la cel mai apropiat magazin. De asemenea, slovacii pot ieşi din case pentru a ajunge la locul de muncă, acolo unde nu există posibilitatea de a lucra de acasă.

Alte excepţii vizează urgenţele medicale, înmormântările sau îngrijirea animalelor de companie. Accesul pe stradă e liber în intervalul orar 1.00 – 5.00.

Şcolile vor fi închise în perioada 26 octombrie – 27 noiembrie, dar grădiniţele îşi vor continua activitatea. În plus, până pe 15 noiembrie transportul public va circula mai rar pentru a descuraja deplasările.

Spania: „Situația este gravă”

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat că numărul real al îmbolnăvirilor din Spania depășește trei milioane. Autoritățile din regiunea Madrid au impus carantina pe timpul nopții. Nimeni nu va mai avea voie să iasă pe stradă, după ora 24. Măsura intră în vigoare la sfârșitul acestei soptămâni când expiră starea de urgență impusă acum două săptămâni.

Premierul Spaniei, Pedro Sanchez: Situația este gravă și trebuie să luăm decizii uniți și disciplinați, la nivel social. Virusul este transmis între oameni și nu supraviețuiește mult timp în organismului uman. Pentru a reduce răspândirea lui, trebuie sa reducem mobilitatea, contactele între oameni. Nu există soluție alternativă. Cu cât mai mare e mobilitatea, cu atât va exista mai multă transmitere.

Italia ar putea reintra din nou în carantină

În Italia, premierul Giuseppe Conte spune că dacă în următoarele şapte zile numărul de noi cazuri de COVID-19, pe zi, în medie de 16.000, nu se va micşora, la nivel naţional populaţia va intra în izolare, fiind permis cetăţenilor să meargă doar la muncă sau la şcoală.

În Napoli, sute de oameni au protestat față de intenția autorităților de a plasa întreg orașul în carantină din cauza răspândirii necontrolate a coronavirusului.

Protestatarii s-au adunat în fața sediului guvernului regional imediat ce a început să circule vestea că orașul se va închide. A fost nevoie de mobilizarea scutierilor pentru a risipi mulțimea furioasă.

Locuitorii din Napoli îndură deja măsuri stricte: cele mai multe școli au fost închise și au fost introduse restricții de circulație pe timp de noapte. Autoritățile regionale spun că situația continuă să se deterioreze și singura soluție e instituirea carantinei.

Italia, care în luna septembrie reușea, spre deosebire de alte țări europene, să țină pandemia sub control, se confruntă acum cu aproape 20 de mii de noi îmbolnăviri cu COVID-19 zilnic. E un bilanț de șapte ori mai mare decât la începutul lunii.

Carantină nocturnă în Atena și Salonic

Blocajul nocturn va fi introdus şi în Grecia, în cele mai afectate zone, cu rate de infecţie ridicate. Restricţiile se aplică începând cu ziua de sâmbătă, când purtarea măştilor de protecţie în aer liber devine obligatorie. Atena şi Salonic sunt considerate zone cu risc ridicat.

Oamenii vor rămâne în case între orele 00.30 şi 5.00 pentru a reduce adunările şi petrecerile unde apar, deseori, adevărate focare COVID-19.

Interzicerea circulaţiei nocturne va fi impusă de sâmbătă şi în principalele oraşe din Grecia, Atena şi Salonic. Masca va deveni obligatorie în interior ca şi în exterior.

Irlanda, prima ţară din Europa care a reintrodus carantina la nivel naţional

Irlanda a devenit joi prima ţară din Europa care a reintrodus carantina la nivel naţional. Pe o perioadă de şase săptămâni se interzic adunările, iar locuitorii ţării trebuie să lucreze de acasă, cu unele excepţii.

Ţara Galilor impune două săptămâni de carantină, începând de vineri. Mai multe regiuni din Grecia, Franţa, Germania şi nu numai introduc, de asemenea, blocaje în încercarea de a încetini creşterea cazurilor de COVID-19. Şi Slovacia a anunţat limitări stricte în deplasările şi activităţile oamenilor. Acestea se vor aplica de sâmbătă, 24 octombrie.

„Trebuie să acţionăm rapid şi drastic dacă vrem să obţinem o scădere semnificativă a numărului de noi infectări. Unităţile ATI sunt pline”, a declarat premierul Mark Drakeford.

Potrivit CNN, noi măsuri au intrat în vigoare vineri dimineaţă şi în nordul comitatului englez Greater Manchester, în urma confruntărilor dintre conducerea naţională şi liderii locali pe tema sprijinului financiar. Oamenii aşteaptă ca autorităţile să publice mai multe detalii.

Londra a trecut de sâmbătă, 17 octombrie, de la un nivel „mediu” la unul „ridicat” de alertă. Londonezilor li s-a limitat cercul de persoane cu care intră în contact, după ce capitala a atins un nivel maxim de infectare. Săptămâna trecută, rata infectărilor ajunsese în Londra la 100 de cazuri la 100.000 de locuitori.

În afara locuinţei, numărul maxim de persoane admise într-un grup este de şase oameni. De asemenea, londonezii nu se mai pot întâlni cu locuitori ai altor „gospodării” nici în restaurante şi pub-uri. Autorităţile recomandă şi evitarea mijloacelor de transport public.

„Ştim deja de la atingerea primului vârf că infecţia se poate răspândi rapid şi poate pune presiuni uriaşe asupra NHS (Serviciul Naţional de Sănătate – n.r.), aşa că trebuie să acţionăm din timp pentru a preveni necesitatea unor măsuri mai dure pe viitor”, a spus oficialul britanic Matt Hancock.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a declarat joi, 15 octombrie, că Londra a atins un „moment critic” în lupta sa împotriva epidemiei, avertizând că virusul se răspândeşte rapid „în fiecare colţ” al oraşului. „Internările au crescut, tot mai mulţi pacienţi ajung la Terapie Intensivă şi, din păcate, numărul londonezilor care mor în fiecare zi creşte din nou.”

În Scoţia va fi instituit un sistem de alertă pe cinci nivele, similar celui din Anglia. Un responsabil medical scoţian, Jason Leitch, a avertizat populaţia acestei provincii să se pregătească anul acesta pentru un posibil ‘‘Crăciun online’‘, în cazul unor restricţii privind întâlnirile între rude şi prieteni, potrivit Agerpres.

Intervievat de BBC, el a menţionat că încă este prea devreme pentru a spune câte cămine vor avea dreptul să se întâlnească împreună în perioada sărbătorilor de iarnă, dar crede că în niciun caz anul acesta nu va fi un ”Crăciun normal”.

Alte oraşe britanice care au trecut la nivelul „ridicat” de alertă sunt: York, Barrow-in-Furness, North East Derbyshire, Erewash, Chesterfield, Essex şi Elmbridge.

Al doilea val, mai rău decât primul

Autorităţile sanitare se tem de un al doilea val „mai rău decât primul” şi au în vedere carantinările locale.

În Italia, la Napoli, interzicerea circulaţiei decretată vineri a stârnit furie şi îngrijorare. Mai multe persoane au aprins fumigene, au oncendiat pubele şi au lansat proiectile către poliţişti în centrul oraşului.

În afară de regiunea Napoli, interzicerea circulaţiei este în vigoare în Lazio, regiunea Romei, şi în Lombardia, regiunea oraşului Milano.

În Spania, care a depăşit oficial pragul de un milion de cazuri de coronavirus, şeful guvernului Pedro Sanchez a estimat vineri că numărul real „depăşeşte trei milioane”. Cu puţin timp înainte, mai multe regiuni au anunţat noi restricţii, cerând Guvernului central să impună interzicerea circulaţiei nocturne.

În Belgia, autorităţile din cinci provincii ale Valoniei, partea francofonă, au decis vineri să înăsprească măsurile luate la nivel federal şi primăriile din 19 comune ale Bruxellului vor decide sîmbătă dacă vor face la fel.

În Marea Britanie, ţara cea mai îndoliată din Europa cu peste 44.000 de morţi, Ţara Galilor a reintrat în izolare de vineri până la 9 noiembrie.

Irlanda a impus din nou izolarea populaţiei pentru şase săptămâni de miercuri, închizând afacerile neesenţiale.

Şi Danemarca a anunţat măsuri de restricţii privind adunările şi extinderea purtării măştii de luni.

Două studii de vaccinuri experimentale contra Covid-19 vor fi reluate în Statele Unite după alarme false, crescând şansele de a avea unul sau mai multe vaccinuri autorizate de acum şi până la începutul anului 2021.

În America latină, restricţiile vor continua în Argentina pentru două săptămâni pentru a opri progresia contaminărilor. „Suntem departe de a rezolva această problemă”, a declarat vineri preşedintele Alberto Fernandez.

surse: digi24.ro, agerpres.ro, spotmedia.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ioan paul

    sâmbătă, 24.10.2020 at 14:45

    Nu va suparati,va intreb: Alba 24 e prelungirea Digi in Alba?
    Ca sa stiu ce linie urmati?
    Multumesc!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax