Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vânzarea băuturilor energizante către minori va fi interzisă. Cât vor fi amenzile. Legea intră la vot final în Parlament

Publicat

Vânzarea băuturilor energizante către minori va fi interzisă. Proiectul va intra marţi la votul final, în plenul Camerei Deputaţilor.

Anunțul a fost făcut de către preşedintele interimar al forului legislativ, Alfred Simonis.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare interzicerea comercializării băuturilor energizante

  • care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum:
    • cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central

în incinta unei instituţii de învăţământ, a unei instituţii de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane defavorizate.

Amenzi mai mari

„Este o iniţiativă care a stat la Senat mai mult decât ne-am fi dorit. (…) O votăm săptămâna aceasta, în proporţie de peste 90% Comisia de sănătate şi Comisia juridică astăzi, urmând ca mâine, la votul final la plenul de la Cameră, să adoptăm forma finală a legii care interzice comercializarea acestor sucuri energizante, băuturi energizante către minori.

Şi se măreşte cuantumul sancţiunilor – amenzi de până la câteva zeci de mii de lei pentru abateri repetate şi nerespectarea acestei reglementări. (…) Dacă e nevoie să suplimentăm aceste sancţiuni, pentru că nu vor fi suficiente cele pe care le-am revăzut în această lege, bineînţeles că suntem deschişi pentru aceasta”, a declarat Simonis la Parlament.

Proiectul introduce amenzi de la 100 lei la 30.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei.

Ce prevede legea

Potrivit proiectului, adoptat pe articole de plenul Camerei Deputaţilor, constituie contravenţie săvârşirea oricăreia dintre următoarele fapte, dacă nu sunt comise în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni,

  • comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori
    • de către unităţile autorizate să comercializeze băuturi energizante

băuturi energizante sunt băuturile care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum:

cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Simonis a adăugat că există în acest moment indicii serioase, studii, dar şi discuţii pe care le-a avut cu asociaţiile de părinţi, de profesori, ONG-uri îngrijorate de acest fenomen, din care rezultă că există foarte multe astfel de sucuri energizante care sunt consumate de copii în şcoli sau în afara şcolilor „cu litri”, ceea ce nu este benefic pentru sănătatea lor.

„A fost o presiune imensă. Ştiţi foarte bine că industria s-a opus, mai aveau să spună şi cât de mult bine fac aceste băuturi energizante în argumentarea lor. Iată că, indiferent de ceea ce au dorit, am trecut peste asta şi sper ca mâine să avem votul final pe această lege”, a menţionat preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.

Acesta a precizat că astfel de băuturi vor fi scoase şi din automate.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax