Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Vânzarea de case şi terenuri cu valori sub 450.000 de lei, scutită de impozit. Clarificări din Codul Fiscal

Publicat


case

caseDin 4 mai se aplică o Hotărâre de Guvern cu completări la normele metodologice ale Codului fiscal. O parte dintre clarificări se referă la procedura de impozitare a tranzacţiilor imobiliare.

Încă din februarie 2017, tranzacţiile imobiliare au fost scutite de impozit dacă nu depăşesc un plafon stabilit la 450.000 de lei. Pentru casele şi terenurile cu valori mai mari, se aplică o cotă unică de impozitare de 3%.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 284/2017 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, ce se aplică de joi, au intrat în vigoare clarificări privind modalitatea de acordare a plafonului neimpozabil.

Se precizează expres excluderea din valoarea tranzacțiilor imobiliare din patrimoniul personal, luată în calcul la stabilirea venitului impozabil, a taxei pe valoarea adăugată (TVA) aferente, în cazul în care aceasta se aplică tranzacției vizate.

„(…) la transmiterea dreptului de proprietate, impozitul prevăzut la art. 111 alin. (1) din Codul fiscal (impozitul datorat la transferul dreptului de proprietate a unei case, n. red.) se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil, care se stabilește ca diferență între valoarea tranzacției și plafonul neimpozabil de 450.000 lei. Valoarea tranzacției proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, luată în calcul la stabilirea venitului impozabil, nu include TVA aferentă, în cazul în care aceasta se aplică tranzacției respective„, potrivit actului normativ.

În cazul tranzacțiilor care implică anumite construcții neterminate, venitul impozabil va fi stabilit prin deducerea plafonului neimpozabil de 450.000 lei din valoarea determinată pe baza unui raport de expertiză/evaluare, care va cuprinde valoarea construcţiei neterminate la care se adaugă valoarea terenului aferent declarată de părţi.

În ceea ce privește raportul de expertiză/evaluare, acesta va fi întocmit de un evaluator autorizat, pe cheltuiala contribuabilului.

În situația în care tranzacția implică schimbul unei case cu un bun mobil al unei persoane fizice, venitul impozabil se stabilește pentru persoana fizică ce transmite proprietatea imobiliară, la valoarea tranzacției reprezentând valoarea proprietății imobiliare din actul de transfer diminuată cu plafonul neimpozabil de 450.000 lei.

sursa: avocatnet.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: Acțiune de amploare a polițiștilor la centrele de fier vechi și în trenurile de persoane și marfă

Publicat

fier vechi

În perioada 13 – 14 noiembrie 2019, peste 2.500 de polițiști de la transporturi, ordine publică și rutieră acționează pentru prevenirea și combaterea furturilor de componente de la infrastructura critică (transportul feroviar, telecomunicaţii, aprovizionarea cu electricitate, petrol şi gaze naturale, transport şi depozitare carburant, etc.), a faptelor săvârșite cu violență, depistarea migranţilor ilegali şi verificarea […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Un adolescent din Cugir, trimis din nou în judecată pentru tâlhărie. A bătut un bărbat și i-a furat banii din buzunar

Publicat

politie mascati

Un tânăr din Cugir își ”petrece” adolescența prin sălile de judecată și în închisoare. S.M., a fost trimis în judecată pentru tâlhărie calificată, după ce a bătut și furat 1.300 de lei din buzunarul unui bărbat. Tânărul are pe numele său mai multe dosare penale pentru furt și tâlhărie, ba chiar și condamnări. Potrivit procurorilor […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Facebook Pay, nou sistem de plată online pe rețeaua socială, pe Messenger, Instagram și pe WhatsApp

Publicat

Facebook a lansat, marți, în SUA, Facebook Pay, un sistem de plăți online pe rețeaua socială de bază, pe Messenger, Instagram și pe WhatsApp. Compania lui Mark Zuckerberg spune că Facebook Pay oferă „o experiență de plată convenabilă, sigură și consecventă”. Utilizatorii folosesc deja plățile prin aplicațiile Facebook pentru a face cumpărături, donații și a-și […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CNAIR se spală pe mâini în cazul sentinţei privind oprirea lucrărilor pe Autostrada Sebeş-Turda: ”De vină este constructorul”

Publicat

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) susţine că situaţia determinată de blocarea prin sentinţă judecătorească a lucrărilor la Autostrada Sebeş – Turda, în punctul de lucru de la Oarda de Sus, este exclusiv problema antreprenorului. Asta după ani întregi în care instituția a ignorat apelurile oamenilor și i-a lăsat ”exclusiv” în grija constructorului. […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate