Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Vânzarea de case şi terenuri cu valori sub 450.000 de lei, scutită de impozit. Clarificări din Codul Fiscal

Publicat

case

case Din 4 mai se aplică o Hotărâre de Guvern cu completări la normele metodologice ale Codului fiscal. O parte dintre clarificări se referă la procedura de impozitare a tranzacţiilor imobiliare.

Încă din februarie 2017, tranzacţiile imobiliare au fost scutite de impozit dacă nu depăşesc un plafon stabilit la 450.000 de lei. Pentru casele şi terenurile cu valori mai mari, se aplică o cotă unică de impozitare de 3%.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 284/2017 pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, ce se aplică de joi, au intrat în vigoare clarificări privind modalitatea de acordare a plafonului neimpozabil.

Se precizează expres excluderea din valoarea tranzacțiilor imobiliare din patrimoniul personal, luată în calcul la stabilirea venitului impozabil, a taxei pe valoarea adăugată (TVA) aferente, în cazul în care aceasta se aplică tranzacției vizate.

„(…) la transmiterea dreptului de proprietate, impozitul prevăzut la art. 111 alin. (1) din Codul fiscal (impozitul datorat la transferul dreptului de proprietate a unei case, n. red.) se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil, care se stabilește ca diferență între valoarea tranzacției și plafonul neimpozabil de 450.000 lei. Valoarea tranzacției proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, luată în calcul la stabilirea venitului impozabil, nu include TVA aferentă, în cazul în care aceasta se aplică tranzacției respective„, potrivit actului normativ.

În cazul tranzacțiilor care implică anumite construcții neterminate, venitul impozabil va fi stabilit prin deducerea plafonului neimpozabil de 450.000 lei din valoarea determinată pe baza unui raport de expertiză/evaluare, care va cuprinde valoarea construcţiei neterminate la care se adaugă valoarea terenului aferent declarată de părţi.

În ceea ce privește raportul de expertiză/evaluare, acesta va fi întocmit de un evaluator autorizat, pe cheltuiala contribuabilului.

În situația în care tranzacția implică schimbul unei case cu un bun mobil al unei persoane fizice, venitul impozabil se stabilește pentru persoana fizică ce transmite proprietatea imobiliară, la valoarea tranzacției reprezentând valoarea proprietății imobiliare din actul de transfer diminuată cu plafonul neimpozabil de 450.000 lei.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax