Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vânzarea de teste rapide antigen către populație, interzisă în farmacii. Comerțul online, rămâne o opțiune

Publicat

Farmaciile și ceilalți operatori economici care comercializează teste rapide antigen sau anticorpi pentru diagnosticul COVID le pot vinde doar spitalelor, clinicilor și cabinetelor medicale. Comerțul pe net rămâne însă valid. Autoritățile spun că dacă nu sunt utilizate corect, acestea pot compromite rezultatul.

Potrivit ziarului Libertatea, medicul Andreea Moldovan, de la Brașov, susține că, din experiența spitalului unde lucrează, testele antigen au acuratețe mare dacă indică rezultat pozitiv și de 60-70% dacă indică rezultat negativ, adică pot fi fals-negative.

De la începutul acestei săptămâni, farmaciile nu mai au voie să vândă la liber niciun fel de test rapid pentru depistarea COVID. Rezultatul lor durează între 15 și 30 de minute.

„De astăzi avem voie să le vindem doar persoanelor juridice cu activitate medicală, clinici, spitale sau cabinete medicale”, a fost explicația oferită pentru Libertatea de una din farmaciile din București.

Interdicția a fost impusă de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, care a solicitat tuturor operatorilor ce comercializează aceste tipuri de teste rapide pentru diagnosticarea COVID să le scoată de la vânzarea către populație.

Acest tip de test detectează antigeni, respectiv partea de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaște.

„Testul antigen indică infecția în faza acută a bolii și acest lucru este valabil și pentru persoanele fără simptome, dacă infecția este activă”, explică ANM în comunicat, precizând că „acest tip de test e de uz profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei și interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat”.

Sursă: Libertatea.ro

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax