Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Vânzarea țigărilor netimbrate în limita a 500 de pachete nu este infracțiune. Codul Vamal, pus în acord cu o decizie CCR

Publicat

Persoanele care vând țigări netimbrate în cantități mici nu mai riscă dosar penal. Vânzarea la colţ de stradă a acestora a fost dezincriminată.

Ca urmare a unei decizii CCR, Guvernul a introdus pragul de 10.000 de bucăți țigări netimbrate sub care deținerea, transportul sau vânzarea nu mai este considerată infracțiune de contrabandă.

Dacă vând sub 50 de cartușe de țigări netimbrate, anual, persoanele primesc doar o amendă și li se confiscă marfa. Altă condiție este să nu facă acest lucru în mod repetat, potrivit stiri.tvr.ro.

Guvernul a pus Codul vamal în acord cu decizia CCR în penultima zi în care se mai putea face acest lucru. În caz contrar, textul de lege ar fi ieșit din vigoare și riscau să scape și cei care au fost prinși că au făcut contrabandă cu mai mult de 10.000 de țigarete netimbrate, potrivit sursei citate.

Marii producători de țigări spun că interesul lor, dar și al statului este să fie prinși cei care fac contrabandă en-gros, nu en-detail.

Prin decizia amintită, persoanele anchetate, judecate sau chiar condamnate pentru contrabandă sub 10.000 de tigari scapă de dosare penale.

Prin decizia Curții Constituționale (CCR) din 24 martie, au fost considerate neconstituționale prevederile ce asimilează infracțiunii de contrabandă „colectarea, deținerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârșirii acesteia” (art. 270 alin. 3 din Codul Vamal). Limita valorică (alineatul 2, articolului 270 din Codul vamal) era de 20.000 de lei pentru infracțiunea de contrabandă cu țigarete.

Vezi Decizie_176_2022 CCR

Codul Fiscal incriminează fapta de „deţinere în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete, 400 ţigări de foi de 3 grame, 200 ţigări de foi mai mari de 3 grame, peste 1 kg tutun de fumat (…)”.

sursă: stiri.tvr.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax