Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Vechime în muncă: termenul pentru cumpărarea anilor pentru pensie nu va fi prelungit. Senatorii au respins proiectul de lege

Publicat

Termenul privind cumpărarea anilor de vechime pentru pensie nu va fi prelungit, după ce o inițiativă legislativă prin are se cerea prelungirea cu trei ani a fost respinsă la Senat.

Senatorii puterii au votat împotriva inițiativei USR de prelungire cu trei ani a termenului până la care persoanele interesate pot să își cumpere ani de vechime pentru pensie.

Termenul pentru cumpărare vechime în munca rămâne 31 august 2023

Termenul inițial, 31 august 2021, stabilit prin OUG nr. 163/2020, a fost prelungit până în 2023 în Comisia pentru muncă și protecție socială de la Camera Deputaților.

„Este o discriminare față de cei care vor să contribuie cinstit, mai ales mii de români din Diaspora ajunși acum la vârsta la care sunt bunice și bunici și vor să revină acasă pentru a-și crește nepoții, dar le-ar fi greu să se reangajeze la 60 de ani aici și, atunci, noi vrem să le dăm șansa să contribuie ei voluntar din banii agonisiți pentru micile perioade care le lipsesc, până în 2026, de-o dată sau în rate.

Altfel, chiar dacă au, de exemplu, deja contribuție de 14 ani și 10 luni, nu pot accesa nici un leu din contribuție dacă nu pot completa cele două luni lipsă. Este valabil și pentru românii de acasă în egală măsură”, a declarat deputatul USR Oana Țoiu, inițiatoare a legii.

Legea va merge la Camera Deputaților, care este for decizional. În cazul aprobării ei, românii vor putea contribui voluntar pentru perioadele lipsă de vechime, în condițiile în care au deja o contribuție minimă de 10 ani (inclusiv cumulată cu perioadele contributive din alte țări). În cazul drepturilor contributive la sistemul de pensii din alte țări UE, acestea pot fi transferate în România și accesate de aici, o dată ce se îndeplinește termenul minim legal de 15 ani.

Românii vor putea cumpără maximum 6 ani de vechime.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax