Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Veniturile medicilor ar putea fi suplimentate din bugetele consiliilor județene sau locale. Propunere legislativă, la Camera Deputaților

medici spital

Publicat

medici Parlamentarii propun modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul suplimentării veniturilor medicilor de la bugetul autorităţilor locale.

Potrivit inițiatorilor, faptul că sistemul public de sănătate se confruntă, din ce în ce mai dramatic, cu un deficit însemnat de cadre medicale, face imperios necesară acordarea unor sporuri salariale pentru condiții deosebite de muncă, gratificații de performanță, gradații de merit, prime de fidelizare, și a altor forme de stimulare financiară, în vederea creșterii atractivității și motivării personalului medical.

„Completarea necesarului de cadre și stabilizarea personalului din spitalele publice județene, municipale și orășenești, din unitățile de primiri urgențe ale acestora și din serviciul de ambulanță se pot realiza din aplicarea unor măsuri stimulative, motivaționale, în primul rând prin creșterea corespunzătoare a compensațiilor bănești cumulative ale serviciilor medicale”, se precizează în expunerea de motive.

Parlamentarii susțin că noua lege care permite prestarea de servicii medicale în infrastructura publică, la cerere, în regim privat, poate duce, în timp, la discriminarea persoanelor cu venituri mici.

„De aceea, pe lângă remunerarea din bugetul Ministerului Sănătății și prin decontarea serviciilor medicale cu Casele Județene de Sănătate, propunem acordarea, în completare, de stimulente bănești din bugetele consiliilor județene și locale, lăsând astfel, între administrațiile teritoriale, a unei competiții benefice pentru menținerea personalului medical în țară și pentru creșterea calității serviciului de sănătate publică în folosul întregii comunități”, mai precizează inițiatorii în expunerea de motive.

Senatorii și deputații propun ca managerul unității, cu aprobarea consiliului de administrație al fiecarei unități spitalicești, să poată înainta, lunar, consiliilor județene sau locale, după caz, propuneri individuale de acordare a stimulentelor, iar la sfârșitul fiecărui an financiar, managerii espectivelor unități financiare să poată negocia cu administrațiile tutelare suma totală ce va fi prevăzută în bugetul anului financiar următor.

Practic, se propune modificarea şi completarea art.54, alin.1, lit.c) astfel:

Art. 54, alin. 1, lit. c) se modifică şi se completează după cum urmează şi va avea următorul cuprins: „din alte surse, inclusive din bugetele consiliilor judeţene şi locale, din donaţii şi sponsorizări, în condiţiile legii.”

„În continuare se introduce litera c 1) cu următorul cuprins: Din bugetele consiliilor judeţene şi locale, respectiv al Consiliului General al Municipiului Bucureşti, pot fi acordate prime de merit, gratificaţii şi alte stimulente băneşti, personalului spitalelor regionale, judeţene, locale, centrelor de permanenţă, precum şi unităţilor de primiri urgenţe şi serviciilor de ambulanţă.”

Propunerea legislativă a fost trimisă pentru raport la Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului și Comisia pentru sănătate şi familie. Totodată a fost trimisă pentru aviz la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Comisia pentru muncă şi protecţie socială și Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate