Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ventilator medical non-invaziv pentru secțiile ATI, realizat de o echipă de ingineri din Cluj-Napoca. Se află în faza de testare

Publicat

Foto: Cluj24.ro

O echipă de ingineri mecanici și electroniști din Cluj-Napoca au realizat, cu sprijinul unor cadre medicale de Terapie Intensivă, un echipament de ventilare non-invazivă prin hiperoxigenare. Potrivit specialiștilor, un astfel de tip de echipament este mai bun decât ventilatoarele cu intubare care ar avea anumite efecte asupra pacienților.

Proiectul a fost demarat în luna martie, iar echipamentul prototip a fost finalizat la mijlocul lunii aprilie. În urma testării și verificării echipamentul a trecut cu brio testele funcționale urmând ca în acest timp să se efectueze documentația tehnică și manualul de utilizare, scrie Cluj24.ro

Echipamentul a trecut primul test săptămâna trecută în Brașov în fața comisiei de testare și evaluare a Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM) și specialiștii Sputalului Militar de Urgență Regina Maria din Brașov și Spitalului Județean de Urgențe Brașov.

În urma definitivării documentației tehnice echipamentul va urma încă o testare finală în București, unde va fi testat pe pacienți, pentru a primi și certificarea finală de utilizare în unitățile sanitare din România.

Aceste tipuri de echipament HFNO au fost utilizate internațional cu succes în tratamentul pacienților infectați cu COVID. Capacitatea de producție, în funcție de necesități, va fi de cel puțin 200 de unități lunar începând cu luna iunie.

”Echipamentul va avea posibilitatea să fie conectat ușor la surse mobile de aer comprimat și oxigen pentru a putea fi utilizat și de unități sanitare care nu sunt dotate cu instalații stabile și moderne în acest sens. Este necesar în mai multe circumstanțe, pentru tratamentul pacienților critici, perioada de evoluție post-operatorie, pacienți cardiaci în sectia de Coronarieni”, au spus membri ai echipei.

Costul estimativ al unui astfel de ventilator ar fi de 2.000 de euro.

În cadrul proiectului au fost implicați Sorin Margin, Mircea Coman, Radu Mureșan, Rareș Oprisa, Adrian Petrule, Constantin Condac.

sursa: cluj24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax