Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Vernisaj de pictură realizat de elevii Colegiului HCC din Alba Iulia, alături de artistului francez, Stéphane Cariou


Publicat

3

Artistul francez, Stéphane Cariou a inițiat si realizat împreună cu elevi din Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia un proiect artistic intitulat „UN NOUVEAU CIEL”. Vernisajul expoziției a avut joi 4 aprilie în cadrul colegiului. Vernisajul face parte dintr-un proiect mai amplu, un schimb de experiență între elevii francezi și români. 

În cadrul proiectului, un numar de 13 elevi  și 3 cadre didactice (Alina Crisan, Mioara Cerbu, Rodica Andronescu) de la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din  Alba Iulia au participat într-un schimb școlar în Franța, la Colegiul “Paul Eluard” din Mûr de Bretagne în perioada 17-23 martie 2019.

Colegiul Național „Horea, Cloșca si Crișan „ din  Alba Iulia împreună cu elevi și cadre didactice de la Colegiul Paul Eluard din Mûr de Bretagne și l’ Abbaye de Bon-Repos au derulat proiectul  „Regards croisés sur l’Europe » // Rezidenţie artistice incrucisate despre Europa.

123

În  perioada 31 martie -5 aprilie, 13 elevi francezi de la Colegiul Paul Eluard din Mûr de Bretagne și 2 cadre didactice (Loiuse-ANNE Le -GAC, Estelle SALAÜN –directoare l’ Abbaye de Bon-Repos ) au participat la Colegiul Național „Horea, Cloșca si Crișan la activități didactice și culturale au vizitat Sala Unirii, Cetatea Alba Carolina, Muzeikon, cele doua catedrale și alte obiective turistice din Brasov, Sibiu, Șighișoara. 

Schimbul școlar a constat în participarea elevilor români la cursuri, intrând astfel  în contact cu sistemul educațional francez, la activități culturale și de descoperire a patrimoniul cultural breton, francez, au exersat limba franceză, au încheiat noi prietenii și i-au invățat pe adolescenții francezi câteva expresii în limba română.

Printre obiectivele culturale vizitate amintim: l’ Abbaye du Bon-Repos situată pe malul canalului Nantes –Brest  unde elevii au participat la activități culturale interactive de descoperirie a patrimoniului cultural breton; l’ Abbaye du Mont Saint Michel, orașul fortificat Dinan, recunoscut ca punct strategic pentru circulația între Normandia și coasta nordica a regiunii Bretagne.

De asemenenea, vizitarea castelului de la Roche Jagu a permis elevilor români o întâlnire dincolo de timp cu modelul arhetipal al locuinței segniorului breton de la sfârșitul Evului Mediu și nu în ultimul rând, vizitarea coastei de granit roz a Mării Mânecii.

 


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


TOP articole in ultimele zile

Publicitate

EVENIMENT

Spitalul din Sebeș, măsuri în contextul epidemiologic actual: Achiziții de aparatură medicală și materiale sanitare

Publicat

Primarul din Sebeș, Dorin Nistor a prezentat într-o postare pe Facebook care sunt măsurile luate în cadrul Spitalului Municipal, în contextul epidemiologic actual. Acesta a prezentat achizițiile de aparatură medicală și materiale sanitare făcute pentru spital, dar și pentru alte instituții locale.

„Achiziție de aparatură medicală necesară pentru compartimentul ATI, în valoare totală de 442.977,5 lei (finanțare de la bugetul local al municipiului Sebeș):

– aparate de ventilație 3 buc., termen de livrare 16 aprilie

– monitoare funcții vitale 4 buc., termen de livrare 10 aprilie

– aparat ASTRUP 1 buc. livrat

– aparat EKG 1 buc. livrat

– injectomate 5 buc. livrate

– tuburi de oxigen cu regulator 20 buc., termen de livrare 1 aprilie

– pulsoximetru portabil 5 buc., termen de livrare 10 aprilie

În magazia spitalului au intrat următoarele cantități de materiale sanitare:

– bonete sanitare: 3.000 buc.

– botoșei unică folosință: 7.000 buc.

– halate unică folosință: 1.500 buc.

– combinezoane: 350 buc.

– mănuși nesterile: 69.700 buc.

– măști: 14.923 buc.

– ochelari de protecție: 135 buc.

Sunt comandate și în curs de livrare următoarele materiale:

– combinezoane impermeabile: 50 buc.

– măști: 5.000 buc.

– măști FFP2: 350 buc.

Pentru achiziția de dezinfectanți și echipamente de protecție a fost alocată suma de 190.907 lei de la bugetul local al municipiului Sebeș.

Mulțumim companiilor care ne-au oferit sprijin financiar.

1. Am achiziționat un aparat de ventilație în valoare de 85.000 lei, din donația de 150.000 lei de la firmele ELIS, ALPIN 57 și OPREAN, iar din restul sumei a fost comandat echpament de protecție pentru personal.

2. Din donația de 100.000 lei primită de la compania Star Transmission Assembly s-a comandat echipament pentru curățenie profesional (cărucioare) – 20 buc. în valoare de 65.000 lei, termenul de livrare fiind 10 aprilie, iar restul sumei a folosită pentru achiziția de dezinfectanți.

Personalul Spitalului Municipal Sebeș este compus din: 47 medici, alt personal cu studii superioare (farmaciști, chimiști, biologi) – 8 persoane, 165 asistenți medicali, personal auxiliar medical – 82 persoane, TESA și deservire – 34 persoane.

Din achizițiile de materiale sanitare achiziționate au fost sprijinite și alte instituții locale: 27 de medici de familie, Direcția de Asistență Socială Sebeș, Poliția Locală și Poliția Municipiului Sebeș, Primăria Municipiului Sebeș, SPAP.

Important!

1. La Spitalul Municipal Sebeș sunt preluate în continuare urgențele minore, care necesită supraveghere medicală de specialitate, iar urgențele majore sunt preluate de către Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia. În conformitate cu prevederile Ordinului Comandantului Acțiunii, Secretar de Stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, nr.74527/23.03.2020, au fost suspendate, pe o perioadă de 14 zile, internările pentru intervenții chirurgicale și investigații medicale spitalicești care nu reprezintă urgență și pot și reprogramate, precum și consultațiile programate/programabile în structurile ambulatoriului.

2. Secția Obstetrică-Ginecologie funcționează în regim normal, în perioada 23 mamrtie – 2 aprilie 2020 fiind înregistrate 17 nașteri.

3. Pacienții care solicită eliberarea de rețete, certificate medicale etc., pot lua legătura cu medicii specialiști, iar prin sistem on-line, beneficiază de acestea.”, a transmis primarul Dorin Nistor.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

VIDEO: O tânără din Alba Iulia postează pe YouTube activități handmade pentru copii și părinți, cu obiecte ce se găsesc în casă

Publicat

corina tripon

O tânără din Alba Iulia vine în ajutorul părinților și al copiilor, care stau acasă, în timpul pandemiei de coronavirus.

Corina Cosma are un canal de YouTube, unde zilnic postează câte o activitate interactivă, care poate fi realizată de copii, dar și de părinți.

În mare parte activitățile sunt de lucru manual și ce este cel important, sunt realizate cu obiecte și materiale care se găsesc în casă.

Video-urile sunt postate de Corina, în fiecare seară, în jurul orei 21.00, pentru a fi accesibile dimineața de către părinți și cei mici.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Rezultate negative pentru 170 de cadre medicale din Alba Iulia și Blaj, testate pentru coronavirus. Precizări de la DSP Alba

Publicat

120 de cadre medicale de la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia și aproximativ 50 de cadre medicale de la Spitalul Municipal din Blaj au fost testate pentru coronavirus până miercuri, 1 aprilie. Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, toate rezultatele sunt negative.

Potrivit directorului DSP Alba, Alexandru Sinea, testarea cadrelor medicale va continua și la celelalte spitale din județ.

Reamintim faptul că miercuri seara autoritățile naționale, prin Grupul de Comunicare Strategică, au anunțat două persoane infectate cu coronavirus în Alba, din personalul auxiliar. Șeful DSP Alba, Alexandru Sinea, a transmis că informația furnizată de Grupul de Comunicare Strategică, singura instituție care comunică știri oficiale legate de COVID, este ERONATĂ.

Vezi și UPDATE: Șeful DSP Alba contrazice anunțul oficial cu privire la două cadre medicale din Alba, INFECTATE cu coronavirus

Tot pe 1 aprilie, DSP Alba a depășit cifra de 400 de teste COVID 19 efectuate în Laboratorul propriu, de la punerea în funcțiune a liniei Real Time PCR, pe care instituția a primit-o în comodat de la USAMV CJ.

Citește și DSP Alba ajunge de astăzi la peste 400 de teste pentru coronavirus. Anunțul directorului instituției

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

OFICIAL: Încă două DECESE din cauza noului coronavirus, în România. Numărul total a ajuns la 94. Noile cazuri, în Neamț și Bacău

Publicat

coronavirus

Până joi dimineața, în România au fost înregistrate oficial 94 de decese din cauza noului coronavirus. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, ultimele două decese au fost raportate în județele Neamț și Bacău.

Cazuri de decese din cauza coronavirus, raportate prin Grupul de Comunicare Strategică:

Deces 94

Femeie, 84 ani, din județul Bacău. Pacienta se internează în Spitalul Județean Bacău în data de 27.03.2020 în secția de terapie intensivă.  Se recoltează exudate  în data de 27.03.2020 care este pozitiv pentru Covid-19, în aceeași zi. Data deces 2.04.2020.

Deces 93

Femeie, 75 ani, din județul Neamț. În data de 28.03.2020 se internează în secția de ATI a  Spitalului Județean Piatra Neamț. În data de 28.03.2020 se emite suspiciunea de SARC-COV-2 și se recoltează un exudat cu rezultat pozitiv  pentru COVID-19 în  data de 30.03.2020. Antecedente patologice: Diabet zaharat. Data deces: 1.04.2020

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate