Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Veste bună pentru elevii din Alba care nu au calculatoare. Guvernul le face cadou aparatura necesară pentru cursurile online

Publicat

Cei aproximativ 6.000 de elevi din județul Alba care, la fel ca alte mii de elevi din toată țara, nu au acasă aparatura necesară pentru a participa la cursurile online solicitate de Ministerul Educației, vor primi câte o tabletă cu internet din fondurile alocate, joi, de Guvern.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat că a prezentat un proiect de hotărâre, în şedinţa de Guvern, prin care s-a propus alocarea a 150 de milioane de lei pentru cumpărarea de echipamente informatice pentru copiii din mediile defavorizate.

”Ne gândim la copiii care nu au avut acces la tehnologie. Sunt aproximativ 250.000. De aceea, în şedinţa de Guvern, am prezentat un proiect de Hotărâre de Guvern prin care să se aloce bani pentru achiziţionarea de echipamente pentru copiii din mediile defavorizate. Este vorba despre suma de 150 de milioane de lei pentru aceşti copii de care vorbeam, care nu au acces la tehnologie”, a declarat Monica Anisie.

În prezent, în județul Alba sunt aproximativ 4.000 de elevi care nu au laptopuri sau tablete acasă, pentru a participa la cursurile online, iar alți 2.000 nu au acces la internet, din diferite motive.

Situația este similară pentru mii de copii din țară, motiv pentru care ministrul Educației a găsit o primă soluție:

”Pentru elevii care nu au acces la tehnologie, unităţile de învăţământ şi inspectoratele şcolare vor oferi sprijin. Acestea vor transmite elevilor resurse de învăţare şi sarcini de lucru“, a declarat Monica Anisie, însă nu a detaliat cum vor realiza instituțiile această sarcină.

Ulterior a emis un ordin de ministru prin care se reglementează predarea online, dar s-a și instituit pentru prima dată obligativitatea pentru părinți de a-i asigura copilului mijloace tehnice, laptop/telefon smart/tabletă și acces la internet pentru a participa la cursuri.

Doar că acest ordin nu a ținut cont tocmai de faptul că majoritatea acestor copii nu au calculatoare pentru că părinții nu au avut posibilitatea să le ofere unul, nici până acum și cu atât mai puțin în viitorul apropiat, având în vedere contextul economic generat de pandemia de coronavirus.

În urma semnalelor venite din toată țara privind această problemă cu care se confruntă elevii din familiile defavorizate, autoritățile au admis în final că încheierea anului școlar online în aceste condiții este doar o iluzie.

„Este o situaţie dificilă, nu ne-am mai confruntat cu această problemă. Nu am fost pregătiţi şi recunoaştem. Sunt probleme în sistem şi ştiu acest lucru pentru că m-am consultat cu oamenii din sistem”, a recunoscut ministrul Educaţiei.

În această situație, Guvernul a fost constrâns să găsească o soluție și a decis să achiziţioneze tablete cu internet pentru elevii care nu au acces la cursurile online, iar banii să fie alocați din Fondul de rezervă, potrivit declarației făcute joi de premierul Ludovic Orban.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax