Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Veste bună pentru profesorii cu gradul I: Vor putea ieși la pensie mai repede cu trei ani, la cerere. Vezi condițiile

elevi

Publicat

Profesorii care au grad didactic I vor putea ieși la pensie, la cerere, în anumite condiții, cu trei ani înainte de limitele de vârstă prevăzute de lege (65 de ani). Mai mult, norma de ore a acestora va scădea cu 2 ore, iar veniturile lor se vor majora din ore suplimentare. Aceste lucruri sunt prevăzute într-un act normativ aprobat de curând de Guvernul României, care ar urma să se aplice în a doua jumătatea a anului, cu mențiunea că în momentul de față nu are acordul experților fondului monetar internațional (FMI).

Pe lângă faptul că vor putea ieși la pensie la 62 de ani, cu trei ani mai repede decât pragul actual, norma de ore pentru profesorii cu grad didactic I și vechime în muncă de peste 25 de ani va fi scăzută, de la 18 ore pe săptămână la 16 ore, ceea ce înseamnă că veniturile acestora se vor majora din ore suplimentare, scrie estnews.ro.

„Ordonanța ar urma să se aplice în anul școlar următor, însă nu este foarte sigur dacă vor beneficia și învățătorii întrucât aceștia sunt încadrați pe post. Încă nu sunt foarte clare normele de aplicare, rămâne de văzut dacă ordonanța va fi publicată în Monitorul Oficial”, a precizat Gheorghe Flueraș, inspector de personal la ISJ Vaslui.

Pentru a obține gradul didactic I, cadrele didactice trec prin mai multe etape. Prima dată aceștia susțin examenul de definitivat, care le certifică acestora că au aptitudinile necesare pentru a-și desfășura activitatea la catedră. Apoi se înscriu la gradul didactic II – unde trebuie să aibă o vechime la catedră de cel puțin patru ani de la definitivarea în învățământ. Abia după ce trec de cele două, profesorii se pot înscrie la gradul I.

Pentru a putea susține gradul didactic I, candidații trebuie să obțină calificativul „Foarte bine” la inspecțiile școlare, din ultimii doi ani de activitate premergători înscrierii. Aceștia vor trece printr-un colocviu de admitere, apoi vor elabora o lucrare metodico – științifică.

Sursa: Realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax