Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Veste bună pentru transportatori: Guvernul a adoptat reducerea unor amenzi în medie cu 50%. Care sunt categoriile de sancțiuni unde se aplică diminuarea

Publicat

La începutul lunii decembrie transportatori din Alba, dar și din restul județelor din țară au intrat în grevă pentru că Guvernul dorea creșterea accizei la carburanți, iar amenzile pe care le primeau erau foarte mari. De la 1 aprilie acciza de 7 eurocenți la motorină și benzină va fi aplicată, dar s-ar putea compensa cu reducerea amenzilor care a fost aprobată de Guvern. Astfel reducere se face în medie cu 50% amenzilor aplicate transportatorilor pentru lipsa licenţei, folosirea unor documente expirate sau suspendate. În concluzie pentru faptele grave, cuantumul amenzilor este diminuat la 4.000 lei – 6.000 lei, faţă de 8.000 lei – 12.000 lei, iar în cazul celor minore, nivelul sancţiunilor scade la 500 lei – 2.000 lei, de la 3.000 lei – 6.000 lei.

Ca urmare a crizei care afectează sectorul de profil şi a încasărilor slabe, Guvernul a hotărât diminuarea amenzilor aplicate pentru lipsa licenţei, folosirea unor documente expirate sau suspendate, precum şi pentru alte contravenţii.

Potrivit actului normativ, adoptarea lui prevede diminuarea amenzilor contravenţionale aplicate transportatorilor rutieri. Această reducere vine ca urmare a situaţiei apărute în practică, unde criza economică a determinat un nivel scăzut de colectare a sumelor respective şi o amânare a punerii în executare a amenzilor.

Totodată în urma dialogului social s-a constatat că amenzile contravenţionale ridicate elimină mulţi operatori de transport de pe piaţă şi determină scăderea volumului de schimburi şi a veniturilor generale ale societăţii. Astfel s-a luat decizia ca amenzile contravenţionale prevăzute de HG nr.69/2012 să fie reduse, pe diversele categorii de contravenţii, în medie cu 50%.

HG 69/2012 stabileşte care sunt încălcările prevederilor legislaţiei europene şi naţionale în domeniul transportului rutier, pe care le împarte în „foarte grave”, „grave” şi „minore”, precum şi cuantumul aferent al amenzilor.

La sfârșitul anului trecut, Ministerul Transporturilor a propus reducerea limitelor amenzilor contravenţionale pentru faptele considerate foarte grave de la 14.000 lei – 18.000 lei la 9.000 lei – 12.000 lei. Printre contravenţiile din această categorie se numără atât efectuarea transportului rutier fără licenţe, cu documente expirate sau suspendate cât și cu vehicule care prezintă defecţiuni tehnice sau sustragerea de la controale.

În cazul faptelor minore este inclusă şi sancţiunea avertismentului, amenda urmând să fie aplicată contravenienţilor care au primit avertisment pentru o faptă minoră în ultimele şase luni.

Reducerea acestor amenzi a fost una dintre solicitările firmelor de profil adresate autorităţilor. O parte dintre transportatorii de mărfuri au oprit activitatea în decembrie, acuzând că autorităţile nu îşi respectă angajamentele.

 sursa: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax