Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Veste pentru români cu conturile blocate de Fisc. Popririle vor fi ridicate la câteva ore după plata datoriei

Publicat

fisc Un mecanism rapid de deblocare a conturilor bancare deţinute de contribuabili, astfel încât ridicarea măsurii popririi unui cont să se realizeze în cel mult câteva ore, și nu cel puțin zece zile, cum se întâmpla până acum, este prevăzut într-un act normativ apărut recent în Monitorul Oficial.

Potrivit noilor dispoziţii, aplicarea popririlor se va face doar pentru suma datorată statului, restul sumelor existente în conturi urmând să rămână la dispoziţia contribuabililor.

Totuşi, pentru a putea fi efectiv implementate, reglementările amintite trebuie aprobate şi la nivelul Fiscului, printr-un ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Potrivit notei de fundamentare ce a însoţit OUG nr. 84/2016 în forma sa de proiect, activitatea contribuabililor cu conturi poprite are încă mult de suferit, în condiţiile în care organul fiscal poate deține informații cu privire la conturile bancare al căror titular este debitorul împotriva căruia s-a declanșat acțiunea de executare silită, însă nu deține şi informații cu privire la cuantumul sumelor existente în respectivele conturi bancare.

Prin urmare, organul fiscal înfiinţează, în limita creanței ce trebuia recuperată, popriri bancare asupra tuturor conturilor deținute de debitor, fiind astfel indisponibilizate toate conturile deţinute de debitori, la toate băncile. În plus, şi deblocarea conturilor se realizează cu mare întârziere, chiar şi după ce contribuabilul achită sumele datorate.

Mai mult, în cele mai multe cazuri, contribuabilii sunt nevoiţi să meargă personal la Fisc şi să solicite scrisorile de ridicare a popririi, pe care le duc ulterior la băncile unde au conturi, tocmai pentru a evita blocarea acestora un timp îndelungat.

„Ori de câte ori o bancă va informa organul fiscal că a indisponibilizat sumele de bani pentru care s-a înființat poprirea, trebuie să existe un mecanism rapid în care organul fiscal să ridice celelalte popriri, iar acest lucru nu se poate realiza de către organul fiscal competent cu executarea ci este necesar să se stabilească un alt organ care să efectueze asemenea acte de executare la nivel național”, explicau reprezentanţii din Finanţe în momentul lansării proiectului de ordonanţă de urgenţă, potrivit Avocatnet.ro.

Introducerea unui schimb rapid de informaţii şi documente între ANAF şi bănci, defăşurat online, va conduce la deblocarea conturilor bancare în aproximativ două ore de la momentul achitării obligaţiilor fiscale restante, după cum au transmis reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax