Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Vești bune: Indemnizația socială pentru pensionari crește cu 50 de lei în acest an. Condiții necesare și modul de acordare

Publicat

pensionariIndemnizația socială pentru pensionari se mărește în acest an cu 50 de lei, ajungând la suma de 400 de lei, conform Legii bugetului de stat pentru 2015. Cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari stabilit pentru anul 2014 a fost de 350 lei.

În cuprinsul Legii nr. 186/2014 – a bugetului de stat pe anul 2015, se precizează că ”nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, este de 400 lei” (Art. 45).

Astfel, față de anul trecut când cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari era de 350 de lei, în acest an suma se mărește cu 50 de lei.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice precizează care sunt condițiile necesare pentru obținerea indemnizației sociale pentru pensionari:

– să aibă calitatea de pensionar al sistemului public de pensii, indiferent de data înscrierii la pensie;

– să aibă domiciliul în România;

– nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub 350 lei.

”Persoanele care beneficiază, prin cumul, atât de unul sau mai multe drepturi de pensie din sistemul public, cât şi de pensie din sisteme neintegrate acestuia, precum şi de drepturi stabilite şi plătite de sistemul public de pensii în baza unor legi speciale, la acordarea indemnizaţiei sociale pentru pensionari se are în vedere nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor veniturilor.”, se arată pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Modul de acordare a indemnizației sociale pentru pensionari:

”Indemnizația socială pentru pensionari se determină din oficiu de către Casele Teritoriale de Pensii, ca diferenţă dintre cuantumul indemnizaţiei sociale pentru pensionari stabilit prin lege şi nivelul cuantumului pensiei cuvenite sau aflate în plata stabilită conform legii privind sistemul unitar de pensii publice, cumulat cu orice alte drepturi plătite în baza unor legi speciale.”, precizează ministerul.

Diferenţa este suportată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Doru

    miercuri, 18.02.2015 at 22:17

    O persoana are vechime in munca de 5 ani si nu este pensionar,Daca primeste indemnizatie sociala de 400 le?Multumesc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax