Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Vești proaste pentru pacienţii care se tratează la privat. Vezi ce OUG pregăteşte Guvernul PSD

Publicat

medic sanatate

Guvernul PSD a pus în dezbatere publică un nou proiect de ordonanță de urgenţă controversat. Este vorba de această dată de schimbări aduse sistemului de sănătate, care îi vor afecta pe toți pacienții din România.

Astfel, pacienţii care se tratează în spitale vor fi nevoiţi să plătească diferenţa dintre suma decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătăte şi costul efectiv al tratamentului.

Legat de acest subiect, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, susţine că diferenţa va fi achitată doar în cazul în care pacienţii se tratează în sistemul privat, nu şi la stat. Adică, dacă un pacient merge să facă analize la privat, chiar dacă are bilet de trimitere pentru a fi decontate de CAS, va trebui, eventual, să plătească o diferență și din propriul buzunar.

Președintele Asociației Pacienților, Vasile Barbu, a declarat că “Pacienții nu vor avea motive de bucurie, vor fi împovărați. Potrivit proiectului pus în dezbatere, Casa de Asigurări de Sănătate, prin contractul-cadru, poate la orice serviciu medical să stabilească un tarif până la care plătește, restul este obligat pacientul să plătească”. Acesta a mai spus că „România nu poate să-și lase cetățenii să moară. Guvernul trebuia să-și asume un buget al asigurărilor de sănătate la modul real, ca pacienții să beneficieze în mod real de servicii de asigurare. Proiectul de ordonanță se referă inclusiv la unele servicii de urgență”.

Potrivit ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, noile reglementări din sistemul sanitar nu reprezintă o coplată a serviciilor medicale.

„E vorba de o plată a unei contribuții personale pentru pacienții care se adresează zonei private de furnizare a serviciilor medicale. Vor plăti diferenţa – și aici mă refer la furnizorii privați, care intră în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate – dintre tariful decontat de Casa de Asigurări și costul real al consultației. Eu spun că nu este o împovărare, pentru că și până acum, pacienții care se adresau spitalului privat plăteau, sub o formă sau alta, această diferență… În momentul în care există un act medicale pentru care CAS plătește o sumă, decontează parțial valoarea actului medical, va fi tot mai greu pentru operatorii privați să ofere acele acte medicale sau acele proceduri mai complexe pacienților, repet, pentru care ei oricum plăteau”, a explicat ministrul.

De asemenea, potrivit Sorinei Pintea se vor stabili niște sume maxime pentru operatorii privați care vor trebui să fie respectate şi pe care nu vor avea voie să le depăşească.

sursă: România24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT mortal pe Autostrada Sebeş-Sibiu. Camion răsturnat pe carosabil, şoferul a decedat

Publicat

tir rasturnat

Un bărbat şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier grav petrecut duminică seara pe A1 Sebeş-Sibiu, între localităţile Aciliu şi Apoldu. Acesta conducea un camion care s-a răsturnat pe carosabil. Potrivit IPJ Sibiu, traficul rutier este îngreunat, iar Poliţia face cercetări pentru a stabili circumstanţele în care s-a produs accidentul. Camionul este răsturnat pe banda de […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Intervenție nocturnă a ISU Alba la Cugir, pentru asanarea unui câmp de muniția rămasă neexplodată

Publicat

pompieri-isu-incendiu-noaptea_7

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba, Detaşamentul Alba Iulia, a fost chemată să intervină, duminică seara, la Cugir. Potrivit reprezentanților instituției, este vorba despre asanarea unui teren de muniţia  rămasă neexplodată. UPDATE: Reprezentanții ISU au anunțat că este vorba despre 4 proiectile vechi de aruncător, de calibru 82 mm. Reprezentanții instituției nu […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Standarde mai stricte privind emisiile de dioxid de carbon pentru autoturisme și camionete, în Uniunea Europeană

Publicat

poluare masini

Standarde mai stricte privind emisiile de dioxid de carbon pentru autoturisme și camionete au fost adoptate de Consiliul Uniunii Europene, potrivit Ministerului Transporturilor. Între 2025 și 2029, atât autoturismele, cât și camionetele vor avea obligația de a emite cu 15% mai puțin CO2. De asemenea, ținta este ca din 2030, autoturismele noi să emită, în […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Șoferul care a produs accidentul mortal de la Strungari, aflat sub influența băuturilor alcoolice, a fost REȚINUT

Publicat

Șoferul din Pianu de Jos care a produs accidentul din noaptea de sâmbătă spre duminică, la Strungari, în care un alt tânăr în vârstă de 30 de ani și-a pierdut viața, a fost reținut pentru 24 de ore. În momentul producerii accidentului șoferul se afla sub influența alcoolului, valoarea indicată de aparatul etilotest fiind de […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate