Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Veteranul de război Ioan Cerghedean din Galda de Jos a împlinit 100 de ani. A fost sărbătorit de jandarmii din Alba

Publicat

Inspectoratul de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba, a aniversat împlinirea unui secol de viață de către maiorul jandarm în retragere Ioan Cerghedean.

Preotul militar Ursu Dorin, împreună cu locotenent-colonel (rez.) Popa Antoniu, au făcut o vizită miercuri, 15 iunie, la domiciliul veteranului de război Ioan Cerghedean, din localitatea Galda de Jos.

Veteranul de război, maiorul (rtr.) Ioan Cerghedean, din Galda de Jos, județul Alba, împlinește pe 16 iunie venerabila vârstă de 100 de ani, prilej cu care Jandarmeria Alba i-a făcut o surpriză.

Ofițerul s-a născut în Galda de Jos, la data de 16 iunie 1922. A urmat cursurile Școlii de Jandarmi la Timișoara, iar în perioada 1942-1952 a fost cadru activ al trupelor de jandarmi.

Pe perioada războiului a efectuat servicii de pază și ordine publică în zona Avrigului, din județul Sibiu.

Perioada cea mai dificilă din viața acestuia a fost atunci când în munții din zonă erau ascunși, strategic, soldați germani, și care trăgeau focuri în permanență, creând o stare de teroare.

„Aveau atâta muniție de trăgeau o săptămână întreagă, aproape fără oprire” povestește Ioan Cerghedean.

Cu ranița în spate și înarmați, jandarmii urcau pe cărări de munte, cu scopul de a identifica aceste ascunzători. „Noi trebuia să îi prindem. Eu cred că am avut zile de la Dumnezeu de nu m-au nimerit atunci”.

Pe durata serviciului său, alături de camarazii săi, efectua intervenții și în cazul abuzurilor făcute, uneori, de armata rusă.

Mai târziu, după ce s-a instalat regimul comunist și nefiind de acord cu abuzurile care se întâmplau la vremea aceea, Cerghedean părăsește Jandarmeria și se angajează ca sudor la Sibiu, la o fabrică în care se realizau locomotive.

S-a angajat după o perioadă la CFR, iar la gara din Coșlariu a lucrat, ca și lăcătuș, până la pensionare.

Astăzi este tare fericit pentru că a ajuns la 100 de ani.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax