Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Veteranul Emil Rodean din Berghin, condus pe ultimul drum de Armată. Gestul emoționant al soldaților din Alba Iulia

Publicat

veteran

Gest emoționant al soldaților din cadrul Batalionului Geniu din Alba Iulia. La inițiativa șefei Cercului Militar Alba Iulia, Petruța Pop, aceștia l-au condus pe ultimul drum, chiar în ajunul Crăciunului, pe unul dintre ultimii veterani de război ai județului Alba.

La cei 96 de ani ai săi, Emil Rodean a mai avut o singură dorință: la înmormântarea sa să vină Armata, pe care a servit-o cu abnegație de erou.

”Cum era să nu îi îndeplinim această dorință?” spune Petruța Pop. Aceasta a postat întreaga poveste a ultimului veteran din Berghin, pe pagina ei de facebook. 

”Ajunul Crăciunului 2018, o zi tare atipică pentru decembrie…”afară plouă de varsă”, cum spune colinda maramureșeană a lui Hrușcă… Toată lumea satului Berghin, județul Alba, se pregătea să întâmpine Nașterea Mântuitorului, gospodinele aproape își terminaseră de pregătit bucatele traditionale, iar copilașii erau pregătiți de colindat.

În acest tablou, era condus pe ultimul drum, veteranul de război, Emil Rodean. Împlinise în octombrie 96 de ani.
Despre dumnealui vă pot spune că după trei ani petrecuți pe front, a fost timp de patru ani luat prizonier la ruși.

Anii aceia din prizonierat erau foarte vii în memoria veteranului nostru, iar amintirile domniei sale înecate în lacrimi. Rușii, povestea el, nu s-au comportat urat cu prizonierii, dar,  în schimb, nu le-au dat de mâncare.

FOAMEA a fost cel mai mare dusman în prizonierat. De foame, spunea el, omul aproape înnebunește, iar noi, cei din zilele noastre, suntem niște domni. Habar nu avem ce înseamnă războiul, prizonieratul și foamea!

rodean

Viața i-a fost salvată într-o împrejurare dificilă de veteranul de război din Galda de Sus, Nicolae Balos, pe care l-a și căutat în urmă cu aproape trei ani să îi mulțumească. Aflase întâmplător că acesta mai trăiește!

În februarie 2018, primise gradul onorific de locotenent în rezervă. Era tare mândru! A iubit foarte mult Armata. M-a rugat, când am fost la dumnealui, să îi aduc armata la înmormântare când a fi să moară… Era, de fapt, ultima lui rugăminte adresată și unicului său fiu. A fost conștient până în ultima zi din viața sa, plecând din lumea aceasta lin și curat, așa cum era dumnealui.

veteran

Cum era să nu îi îndeplinim dorința acestui erou?! Era ultimul veteran din sat! Un om care a iubit puternic două lucruri: țara și pe Dumnezeu! Era firesc să fim acolo! Era firesc să îi aducem recunoștința acestui om care a luptat ca noi să avem parte de o lume mai bună!

Astfel, un pluton de 19 soldați, coordonați de un ofițer din cadrul Batalionului Geniu din Alba Iulia, a fost prezent la acest moment dureros, de rămas bun…

Vreau să mulțumesc Garnizoanei Alba Iulia, în mod deosebit domnului comandant al Batalionului Geniu, col. Ioan Boghițoi, care, alături de alți domni inimoși ai armatei, au răspuns prompt acestei solicitări și, astfel, am putut să ne facem datoria!

Dumnezeu să-l odihnească pe dreptul veteran Emil Rodean și să-l facă oștean al Raiului Cel Sfânt!” a scris pe contul ei de facebook, șefa Cercului Militar Alba Iulia, Petruța Pop.

Foto: facebook Petruța Pop

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax