Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Veteranul Ioan Cerghedean din Alba a decedat la vârsta de 102 ani. A trăit teroarea făcută de soldații germani și ororile rușilor

Publicat

Un jandarm din Alba, care a fost cadru activ în Cel de al Doilea Război Mondial, a decedat. Colonelul în retragere a decedat la vârsta de 102 ani. 

Ioan Cerghedean s-a născut la data de 16 iunie 1922 în localitatea Galda de Jos și a urmat cursurile Școlii de Subofițeri Jandarmi Voluntari de la Timișoara pe care le-a continuat la Școala de Subofițeri Jandarmi ,,General de divizie Ioan Bengliu” Drăgășani.

În perioada celui de–al II-lea Război Mondial(1942-1952) a fost cadru activ al trupelor de jandarmi, efectuând servicii de pază și ordine publică în zona Avrigului, din județul Sibiu.

Pe durata cât a luptat în timpul războiului, a fost martorul și constatator al nenumăratelor abuzuri făcute de armata rusă. După încheierea războiului se reprofilează, ajungând să se pensioneze de la societatea CFR în cadrul căreia a lucrat mai mulți ani.

Ultima parte a vieții a petrecut-o în localitatea natală înconjurat cu multă dragoste de întreaga familie, într-o gospodărie mare și frumoasă în care a strâns 4 generații.

Aminitri vii din timpul Celui de al Doilea Război Mondial

Perioada cea mai dificilă din viața acestuia a fost atunci când în munții din zonă erau ascunși, strategic, soldați germani, și care trăgeau focuri în permanență, creând o stare de teroare.

„Aveau atâta muniție de trăgeau o săptămână întreagă, aproape fără oprire” povestește veteranul.

Cu ranița în spate și înarmați, jandarmii urcau pe cărări de munte, cu scopul de a identifica aceste ascunzători.

„Noi trebuia să îi prindem. Eu cred că am avut zile de la Dumnezeu de nu m-au nimerit atunci.”

Pe durata serviciului său, alături de camarazi, efectua intervenții și în cazul abuzurilor făcute, uneori, de armata rusă.

Mai târziu, după ce s-a instalat regimul comunist și nefiind de acord cu abuzurile care se întâmplau la vremea aceea, Cerghedean părăsește Jandarmeria și se angajează ca sudor la Sibiu, la o fabrică în care se realizau locomotive.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate