Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman: Am publicat facturi care dovedeau implicarea Fundației Soros în finanțarea Alburnus Maior

Publicat

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman, a făcut publică opinia sa referitor la proiectul Roşia Montană. Susţine că este de acord ca resursele, indiferent că e vorba de aur sau cupru, să fie scoase la suprafață cât timp ele sunt la preț maxim istoric, cum este cazul în ultimii doi ani şi nu când valoarea acestor resurse este la preț minim.

“Al doilea argument este natură administrativă: sunt obligat să țin cont de cei peste 70 la sută din cei care la referendumul pentru începerea exploatării au spus <Da>. E o regulă a democraţiei să respecţi majoritatea. Acolo au votat oameni din cele 35 de localități din zona Munţilor Apuseni, foarte mulţi moţi care își doresc minerit şi locuri de muncă. Îi înțeleg pe primarii care susțin exploatarea resurselor. Nu sunt vânduţi nimănui. Dacă cetățenii care i-au ales nu şi-ar dori acest lucru, sunt convins că ar fi împotrivă. Dar oamenii își doresc asta, pentru că nu vor să fie săraci şi uitaţi de lume. Cele mai mari investiții din localitățile Munţilor Apuseni au fost susţinute de companie, pentru că cei de acolo sunt prea săraci să poată face ceva. 500 de oameni câștigă deja o pâine bună la Roşia Montană.

Din punct de vedere economic, cifrele, care pot fi contestate, arată că Alba ar ajunge pe locul III pe ţară ca PIB pe cap de locuitor. În octombrie va fi promulgată legea care prevede că o parte din redevenţa minieră rămâne la nivel local. Asta înseamnă dezvoltare economică pentru că banii rămân aici şi nu mai stăm cu mâna intensă la București. Dintr-un județ izolat, cu şomaj ridicat, putem deveni un județ dezvoltat. În următorii doi ani vom avea şi autostrada Sebes-Turda, dar şi extinderea fabricilor Mercedes la Sebeş. Am urmărit mult aceste dezbateri referitoare la Roşia Montană şi nu am reținut încă nici o variantă alternativă sustenabilă economic, propusă de cei care se opun.

Mă interesează în primul rând opinia oamenilor din zonă, pentru că exploatarea se face în zona lor. Mă interesează ce spun primarii şi specialiștii. Nu ce spun unii şi alții. E dreptul lor să fie împotrivă, așa cum e dreptul meu, ca om de administrație, să nu fiu împotriva unei investiții care generează locuri de muncă şi dezvoltare economică. Am avut cam aceeaşi poziție încă din perioada în care nu eram vicepreședinte al CJ Alba.

Cred în conştiinţa civică a celor care protestează din dragoste pentru natură. Oare unde erau activiştii de la Roşia Montană când la Alba Iulia era ras Parcul Custozza sau la Sebeş se lupta împotriva formaldehidei? Când eram jurnalist, am publicat documente oficiale (facturi) în care dovedeam implicarea Fundaţiei Soros, pe relația Ungaria-Miercurea Ciuc – Roşia Montană, în finanţarea Alburnus Maior. Şi am făcut public aceste dovezi. În aceşti oameni nu voi crede niciodată. Cu cât fac tămbălău mai mare, cu atât finanțarea continuă.

Când proiectul va demara, indiferent de investitor, pe aceiaşi oameni îi veți vedea că se opun scoaterii resurselor în altă parte. Pe bani, bineînţeles.

Din punct de vedere al mediului şi al tehnologiei, nu mă pot pronunţa, întrucât nu sunt de specialitate. Vă pot spune însă că țin cont de opinia exprimată de un for credibil, Comisia Europeană, care spune clar, negru pe alb, că nu a fost încălcată legislația de mediu la Roşia Montană. Sunt de acord cu protestele celor care se opun. Sunt legitime şi democratice.“

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. un liberal

    vineri, 06.09.2013 at 09:01

    ………….de abia astept sa apara prima oportunitate sa te(va)taxez………..alegerile, ce fel de liberal(politician)esti?…………unul pervers…….ti se aude vocea doar atunci cand ai ceva de castigat…………sa vina …ALEGERILE

  2. 1907

    vineri, 06.09.2013 at 09:07

    PAI ,DE
    CE NU S-A FACUT REFERENDUM IN TOT JUDETUL ,PT CA IN CAZUL UNUI ACCIDENT LA IAZURILE DE DECANTARE (SUNT TOATE SANSELE SA SE INTAMPLE DATORITA CORUPTIRI SI NIMENI NU VA MONITORIZA)……florin ESTI UN OM IEFTIN……….DE ALFEL CA TOTI SENATORII SI DEPUTATII JUDETULUI ALBA……..

  3. Ioan C., din Apuseni

    vineri, 06.09.2013 at 12:32

    La referendum a fost participare sub 50%, deci NU EXISTA.
    Dintre votanti, in jur de 32% au spus NU, atunci de unde scoate **** cifrele pe care le vehiculeaza?
    In termeni absoluti, doar vreo 20.000 de oameni din Apuseni, din cei 70.000 cu drept de vot au spus da cianurii si distrugerii.

  4. mihai h

    duminică, 08.09.2013 at 13:06

    Mintea creata de politician pnl-list…. In anii urmatori pretul aurului va creste in continuare si poate Romania va fi in stare sa exploateze singura resursele. De ce sa vindem aurul nostru pe un pret infim? Pentru spaga din prezent a unora? De ce oamenii politici nu isi pun mintea la contributie sa obtina maxim de profit din exploatarea aurului de catre noi nu de catre altii? Ce vor face oamenii muntilor Apuseni dupa ce se vor epuiza resursele aurifere din zona? Vor migra? Daca gandim doar la momentul prezent nu ajungem bine departe!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax