Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, „pacient incognito” la Urgenţa spitalului din Alba Iulia. Cât a aşteptat la camera de triaj


Publicat

florin romanVicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, a testat eficienţa serviciilor de la Unitatea de Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean Alba, după ce a primit sesizări de la mai mulţi pacienţi că timpul de aşteptare pentru a fi primiţi la consultaţii este foarte mare. Joi seara, a verificat, din postura de potenţial beneficiar de servicii medicale, condiţiile de la UPU. Ce s-a întâmplat puteţi vedea mai jos, iar concluzia este că sunt soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei. Una dintre acestea ar fi extinderea secţiei cu o zonă pentru laborator propriu de analize și de radiologie.

„Într-o seară, în jurul orei 20.00, am făcut o vizită inopinată la secția UPU a Spitalul Județean de Urgență Alba, în calitate de simplu cetățean, cu o eșarfă în jurul gâtului. Am vrut să stau să văd cu ochii mei ce se întâmplă acolo pentru că avem foarte multe reclamații despre modul în care sunt tratați pacienții și sunt primiți ca timp de așteptare”, a relatat Florin Roman.

Acesta a descris că a stat timp de o oră și jumătate printre pacienți și aparținători, în anticamera de la UPU și a urmărit ceea ce se întâmplă.

”Prima constatare a fost că nu există o regulă foarte clară de triere a celor care vin cu probleme medicale de restul aparținătorilor. Am numărat 37 de persoane care stăteau îngrămădite în acel spațiu, nu se știa cine e pacient și cine e aparținător”, a spus Florin Roman.

O altă chesiune observată de vicepreședintele Consiliului Județean Alba a fost lipsa de comunicare între persoana care asigură triajul și medicii din interiorul secției. „Timp de o oră și jumătate cât am stat acolo au fost luați trei pacienți, unul adus cu SMURD-ul, care are prioritate, unul care a fost luat la rând și unul care am avut impresia că a fost luat <pe pile>, înaintea celorlalți”, a transmis Roman.

După o oră și jumătate de așteptare, Florin Roman a fost observat de personalul medical, iar lucrurile au început să se schimbe. „M-au observat cei de acolo și au început să se miște mult mai bine. A venit un om de la ordine, care i-au separat. Erau de fapt 15 bolnavi care așteptau și diferența până la 37 erau aparținători. Timp de jumătate de oră s-au făcut practic toate fișele de înscriere pentru a intra în consultație. Am văzut că se poate, practic făceau ceea ce trebuiau să facă de regulă, fără a fi cineva acolo”, a spus Roman.

Acesta a spus că a vorbit și cu pacienții, printre aceștia numărându-se și persoane care așteptau de circa patru ore. Potrivit vicepreședintelui CJ, problema reală este la trierea cazurilor.

„Problema adevărată este la triere, pentru că înăuntru, în momentul în care a venit dr. Crișan (n.r. – şeful UPU Alba Iulia), toate paturile erau pline. Erau situații de urgență pe cod roșu, probleme foarte grave. Am discutat cu toți pacienții din toate saloanele de la Urgență. S-au declarat mulțumiți de actul medical, dar nemulțumiți de timpul de așteptare pentru a primi asistență medicală”, a declarat Florin Roman.

Vicepreședintele Consiliului Județean Alba a solicitat ca prin intermediul unui regulament să fie stabilite condiţiile concrete pentru trierea cazurilor și de separarea bolnavilor de aparținători, pentru ca timpul de aşteptare să fie mai redus, iar cineva din interiorul UPU să comunice cu aparținătorii.

Probleme şi soluţii

Florin Roman a spus că este o lipsă acută a personalului de specialitate la UPU. Potrivit acestuia, există un deficit de 10 medici de urgență și de 30 de asistenți. „E foarte mult și nimeni nu vine. Este a treia oară când s-au făcut concursuri pentru medici de urgență, pentru că majoritatea medicilor de urgență pleacă să lucreze în străinătate unde câștigă mult mai bine, iar în cazul asistenților, posturile se deblochează extrem de greu de către Ministerul Sănătății”, a precizat Florin Roman.

O altă problemă semnalată de către vicepreședintele Consiliului Județean a fost lipsa dotărilor necesare pentru laboratorul de analize.

„Pacientul care intră în spital la Urgență, este trimis și plimbat prin spital, la laboratorul de analize, la radiologie, pe zona de computer tomograf. Te plimbă, te duce, și practic timpul de intervenție crește cu aproximativ două ore. La alte spitale, în special în orașele mari, această aparatură există la nivelul UPU. Pacienții nu sunt plimbați prin spital, practic li se fac toate analize, inclusiv raze, tomograf, la nivel UPU”, a spus vicepreședintele CJ Alba.

Vicepreședintele Consiliului Județean Alba a spus că a vorbit cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, dr. Raed Arafat, care a promis sprijin. Totodată a fost depusă o cerere, în cadrul unui program la nivel național, pentru achiziția de aparatură la nivel de UPU.

”Dacă această aparatură va sosi, noi cei de la Consiliul Județean vom finanța partea de extindere a secției UPU pentru ca la nivelul secției să funcționeze si această zonă de laborator de analize și de radiologie, astfel încât pacienții să nu mai fie plimbați și să putem reduce timpul de așteptare”, a transmis Florin Roman.

Pe lângă partea de investiții, Florin Roman a spus că la nivelul Consiliului Județean vor avea loc discuții și cu primarii. Se dorește realizarea unor broșuri în care se vor explica oamenilor pentru ce fel de acțiuni trebuie să meargă la medicii de familie și pentru ce afecțiuni trebuie să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgențe.

”Sunt chestiuni de natură tipic românească. Media consultațiilor la UPU este de 180 de cazuri pe zi, dintre acestea doar 40% sunt cazuri de urgență, restul sunt afecțiuni care pot fi tratate la nivelul medicilor de familie. Există o imensă frustrare la nivelul celor de la Urgență, care au salarii mult mai mici decât medicii de familie, care, nu vreau să generalizez, cu foarte multă ușurință trimit pacienții la UPU”, a spus Roman.

Potrivit acestuia, sunt trei categorii de pacienți. „Sunt pacienții care au cu adevărat nevoie de îngrijiri medicale, acei 40%. Sunt categoria care se prezintă la Urgență pentru că știu că medicii sunt obligați să îi consulte, să le facă analizele, razele și tot ceea ce trebuie în mod gratuit și evită astfel plata unor costuri suplimentare. Mai e o categorie a acelor pacienți care sunt obișnuiți, când îi doare ceva nu merg la medicul de familie, merg direct la Spitalul Județean, la UPU”, a mai declarat Florin Roman.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

10 Comentarii

10 Comments

 1. Jeana

  vineri, 23.10.2015 at 17:48

  Am ajuns sa imi fie greata…

 2. ion de la raion

  vineri, 23.10.2015 at 18:32

  Concluzia este ca cei de la UPU nu isi fac treaba decat daca sunt „monitorizati”. Stiu asta din proprie experienta. Pentru o mana cu entorsa am stat de la ora 16 pana la 23, cand am iesit pe poarta spitalului…

  • Emil

   vineri, 23.10.2015 at 18:48

   Un început promițător. Ar fii bine dacă noi, cei care mai sântem conștienți de importanța spiritului civic, am putea comunica cu un pol al reprezentativității publice pentru a schimba în bine diverse lucruri ce nu funcționează în varii domenii. Socotesc că o astfel de colaborare e imperativă pentru că altfel percepe realitatea un om care se lovește de conjuncturi reale, nefardate, în cotidianul său specific.Ce mai…aștept un răspuns. Cele bune!

  • ema

   vineri, 23.10.2015 at 20:26

   Ioane, n-ai avut rabdare sa citesti tot articolul. te-ai pierdut la primele paragrafe…..

 3. Elena

  vineri, 23.10.2015 at 20:33

  Si eu am stat o ora jumate pentru o artera ghipsata la picior cu entorsa si eram si gravida in 7 luni. Norocul meu a fost ca nu mi-am rupt glezna. Si pana m-a bagat cineva in seama mi-am pus apa rece de la chiuveta. Puteam sa fac asta si acasa la mine. Colaborarea lipseste si multe altele

 4. Rux

  vineri, 23.10.2015 at 20:34

  Concluzia e, de fapt, ca lumea vine la unitatea de primiri URGENTE, fara sa fie urgente, din comoditate si pt a face economie, ca treaba merge greu si incet din cauza asta. Concluzii secundare sunt ca apartinatorii nu pricep romana cand sunt rugati sa mearga in sala de asteptare, stand la taclale ca la piata, ingreunand mai mult comunicarea pacient-asistent de triaj (deci incetinind procesul de triere) si ca, odata intrat la consultatie, s.ar putea ca orele alea multe ce le stai sa fie si din cauza ca se asteapta rezultate din alte locuri sau consultatii de specialitate de la medicii de pe sectii.

 5. Damiuta

  sâmbătă, 24.10.2015 at 12:57

  Sa ne lase și acest distins domn!!

 6. Roman

  sâmbătă, 24.10.2015 at 13:34

  Acum se vede modul in care se fac angajarile, aceasta nu numai la spital ci in toate institutiile statului din judet, patronate de fostul PDL si actualiul PNL.Oamenii bine poregatiti nu au loc in sistemul din institutiile statului, cei angajati sunt mediocrii si neinteresati de serviciul lor. Au spatele asigurat iar banii vin de la sine !!!

 7. yonyca

  sâmbătă, 24.10.2015 at 15:48

  eu am stat cu mama in UPU 14 ore de la 12,30 ziua pina noaptea la 3 cand i s-a pus un diagnostic…..apoi pana la 5 dimineata plimbare intre sectii…..UPU-CONTAGIOASE nu ne-a primit …. apoi la ATI nu ne-au primt … din nou am ajuns in UPU si pe urma in ATI…..La ora 5 am internat-o in ATI. deoarece starea ei s-a agravat in timpul petrecut in UPU……..mentionez ca a intrat in UPU cu ambulanta….pana la ora 18 nu i-au facut investigatii….motiv….nu sunt brancardieri…..cand au pus dignosticul la 3 noaptea era deja in coma de ore bune…….toate sansele ei de supravietuire sau pierdut in UPU dupa cum mi-a spus medicul din ATI………nu caut vinovati ca-i stiu…..si se stiu si ei…….au cerut autopsia ca sa se acopere dar ……rezultatul le-a fost potrivnic…..nu am intreprins nimik ca pe mama nu o aduce nimeni inapoi….las pe Dumnezeu sa judece pe fiecare……dar nu doresc nimanui sa treaca prin ce am trecut eu in aceea noapte……

 8. cititorul anonim

  duminică, 25.10.2015 at 15:59

  ”artera gipsata”?!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Lista țărilor din zona galbenă, actualizată. Persoanele care vin din Spania nu mai intră în carantină. Bulgaria, în zona de risc

Publicat

52 de țări și teritorii sunt incluse „în zona galbenă”, potrivit listei actualizate astăzi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Cei care revin din aceste zone trebuie să intre în carantină pentru 14 zile, dar și să prezinte un test PCR negativ pentru a li se permite îmbarcarea în avioane sau autocare.

Faț de ultima situația prezentată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, au ieșit de pe listă Spania și Portugalia,

Cei care se întorc din cele 52 de țări incluse pe listă sunt nevoiți să prezinte și un test negativ PCR, efectuat cu 72 de ore înainte. În caz contrar, nu li se permite îmbarcarea în avion sau în autocar.

Sunt exceptate de la măsura carantinei mai multe categorii care nu prezintă simptome COVID, printre care șoferi, piloți, personal navigant, lucrători transfrontalieri.

De asemenea, testul PCR nu e obligatoriu pentru cei care au efectuat vaccinul, inclusiv rapelul, copiii sub 3 ani sau persoanele care au avut COVID.

Și șoferii care revin în țară cu mașinile personale pot să nu prezinte un test PCR negativ, urmând să fie carantinați pentru 14 zile.

Statele și zonele de risc epidemiologic din noua listă sunt: Cehia, San Marino, Muntenegru, Estonia, Seychelles, Insulele Turks si Caicos, Monaco, Israel, Bahrain, Slovacia, Serbia, Malta, Liban, Slovenia, Letonia, Albania, Iordania, Suedia, Saint Lucia, Andorra, Ungaria, Aruba, Emiratele Arabe Unite, Franța, Luxemburg, Republica Moldova, Palestina, Maldive, Olanda, Italia, Brazilia, Antigua si Barbuda, Puerto Rico, Polonia, Kuweit, Barbados, Austria, Peru, Belgia, Macedonia de Nord, Statele Unite ale Americii, Kosovo, Uruguay, Chile, Spania, Bulgaria, Cipru, Qatar, Lituania, Paraguay, Marea Britanie, Africa de Sud.

În listă a reintrat Bulgaria. Au ieșit Elveția și Portugalia.

Documentul poate fi consultat AICI: Hot 15 și Lista statelor cu risc epidemiologic AICI: Anexa Hot – Lista State cu risc epidemiologic ridicat 04.03.2021

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Anunțul ministrului Raluca Turcan, legat de vârsta de pensionare: Orice român poate ieși la pensie la 70 de ani, dacă vrea

Publicat

p

Orice angajat din România va putea să lucreze, fie în sistemul privat fie în sistemul public, până la vârsta de 70 de ani dacă doreşte. Anunțul legat de vârsta de pensionare a fost făcut vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Botoşani, de ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Potrivit acesteia, vârsta de pensionare nu va fi modificată, însă, în baza unui proiect de act normativ, salariaţii vor avea oportunitatea de a continua să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare, în baza unei cereri depuse la angajator.

Ministrul Muncii a făcut precizarea că persoanele care vor lucra în sistemul public nu vor putea cumula pensia cu salariul.

„Proiectul în sine de cumul pensie-salariu la stat are trei principii de bază. Cel mai important principiu este că un angajat în sistemul public sau un angajat în general va avea o oportunitate creată prin această lege de a opta, dacă vrea, să muncească până la 70 de ani.

Vârsta de pensionare rămâne aceeaşi, însă creăm această oportunitate de a lucra, printr-o simplă hârtie înregistrată, ca o opţiune exprimată în scris, până la 70 de ani.

De asemenea, tot ca o oportunitate, cei care sunt astăzi în pensie şi vor să se reangajeze după vârsta de pensionare să poată să o facă, fără nicio problemă sau, dacă optează să se reangajeze, dar peste un an constată că nu îi mai place, nu vrea, nu poate, să poată să se pensioneze din nou. În materie de relaţie pensionar – sistem de ocupare vrem să existe această flexibilitate şi deschidere, până la urmă.

Dacă îţi place şi vrei să munceşti, să poţi să o faci, iar statul să nu intervină, să nu te blocheze. Al treilea principiu este cel al cumulului pensie cu salariul la stat prin care cei care optează să lucreze la stat să nu poată să aibă şi pensie de la stat, dar, atenţie, se referă doar la sistemul public”, a afirmat Raluca Turcan.

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a vor merge fizic la școală și în scenariul roșu, până la incidența de 6 la mie

Publicat

scoala nr 9 alba iulia 1

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis vineri seară că elevii din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a vor merge la școală indiferent de scenariul în care se află localitatea, atâta vreme cât rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile nu depășește 6 cazuri la mia de locuitori.

Astfel, elevii din calsele a VIII-a, a XII-a, de la postliceală și din școlile profesionale vor putea merge fizic la școală în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului educației și al ministrului sănătății, dar numai în zonele unde incidența cumulată la 14 zile nu depășește 6 la mia de locuitori.

Documentul poate fi vizualizat AICI. Decizia este prevăzută la Articolul 3.

„Se abilitează Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 3235/93/04.02.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, în sensul participării fizice la cursuri, a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, indiferent de scenariul în care se află localitatea, dar fără a depăși rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori”, scrie în hotărârea CNSU din ședința de vineri.

Decizia vine după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a adresat direct CNSU în această privință, după ce Ministerul Sănătății nu i-a răspuns.

„De la Ministerul Sănătății am primit doar un acord cu privire la posibilitatea de prezență fizică în cadrul simulărilor pentru examenele naționale, clasa a VIII-a și a XII-a, începând cu 22 martie, respectiv cu 29 martie, a spus Sorin Cîmpeanu la B1TV. Având în vedere urgența determinată de nevoia unei hotărâri cu privire la modul în care merg la școală clasele terminale în scenariul roșu, am înaintat această cerere direct către Comitetul Național pentru Situații de Urgență spre analiză”, a explicat Cîmpeanu.

Sursa: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Incendiu la Zlatna. A luat foc acoperișul unei centrale termice din curtea unui operator economic

Publicat

pompieri-isu-incendiu-noaptea_7

Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine în cooperare cu Serviciul  Voluntar pentru Situații de Urgență Zlatna pentru localizarea si lichidarea unui incendiu izbucnit vineri seara în incinta unui operator economiv din orașul Zlatna.

Din primele informații incendiul se manifestă la acoperisul unei anexe în care funcționează o centrala termică.

La fața locului au fost trimise trei autospeciale de pompieri.

Au ars aproximativ 10 metri pătrați de acoperiș.

Sursă: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate