Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Victimele împărțelii guvernamentale: Ocna Mureș pierde aproximativ 20 milioane lei pentru lucrări importante în oraş

Publicat

Ocna Mures air9 Printre localitățile din județul Alba care nu au primit niciun leu la repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor corespunzătoare bugetului anului 2015 de la Guvern se numără și Ocna Mureș. Orașul pierde aproximativ 20 de milioane lei, iar investiții precum refacerea canalelor de gardă pentru evitarea unor probleme în zona lacurilor de sare sau modernizări de străzi sunt puse în pericol. În schimb, comune precum Cergău, Ceru-Băcăinți, Ciuruleasa sau Ocoliș au primit peste 1.000.000 de lei fiecare.

Citește și Împărțeala ”dreaptă” a Guvernului Ponta privind bugetul pe 2015: Alba Iulia ZERO lei, Ceru-Băcăinți 1.438.000 lei

Contactat de Alba24, primarul orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler a declarat că, prin nealocarea de către Guvern a sumelor corespunzătoare bugetului pe 2015, orașul pierde aproximativ 20.000.000 lei, bani care puteau fi folosiți pentru continuarea investițiilor și proiectelor.

Cu toate acestea, edilul a declarat că se încearcă găsirea unor soluții, pentru a nu se renunța la investiții. Una dintre acestea ar putea reprezenta tăierea din alocările pentru social.

Printre proiectele care se doresc continuate în 2015 se numără modernizarea unor străzi și refacerea canalelor de gardă.

Canalele de gardă au fost gândite încă de acum 100 de ani, fiind construite în jurul masivului de sare ce se află în centrul oraşului Ocna Mureş. Practic, acestea preiau o mare parte din apa dulce și o deversează în râul Mureş, protejând masivul de sare. Colmatarea acestor canale a fost cauza probabilă a prăbușirii fostului supermarket Plus, în decembrie 2010.

”Pentru a evita un dezastru cum a fost cel din trecut, este necesară continuarea lucrărilor de refacere a canalelor de gardă”, a declarat Silviu Vințeler. Pentru acest proiect, primarul a estimat că ar fi necesar aproximativ 15.000.000 lei.

Rata șomajului în Ocna Mureș se situează, după precizările edilului, între 2 – 3%, la nivelul localităţii.

Guvernul a aprobat în 14 ianuarie repartizarea pe localităţi a sumelor minime corespunzătoare bugetului pe anul 2015. Potrivit ministrului Finanţelor, niciun municipiu reşedinţă de judeţ nu va avea mai puţin de 50 de milioane de lei, iar “formula” după care se face repartizarea este de 55% numărul de locuitori, 15% suprafaţa judeţului şi 30% lungimea drumurilor. De asemenea, consiliile locale şi judeţene vor primi direct de la Finanţe sumele repartizate, autorităţile locale nemaiavând opţiunea să stabilească cuantumul sumelor pentru localităţile din subordine.

Cifrele pentru ALBA sunt următoarele: 13.645.000 lei (27% din suma aferentă cotei din impozitul pe venit), 36.892.000 lei (cota din impozitul pe venit) şi 77.654.000 lei (sume din TVA).

În județul Alba, au rămas fără niciun leu la repartizare municipiul Alba Iulia, Sebeș, orașul Cugir, Ocna Mureș dar și comuna Jidvei.

Cea mai mare sumă a fost alocată municipiului Aiud – 6.150.000 lei, iar cea mai mică în comuna Livezile – 17.000 lei. Comuna Ceru-Băcăinți, a primit 1.438.000 de lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ognean danut

    joi, 22.01.2015 at 10:40

    sa **** **** toti cei din guvern cu pontalaul in frunte dobitocii dracului

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax