Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Victimele unor asasinate politice, descoperite pe Valea Cricăului. O poveste teribilă, care a măcinat familiile celor dispăruți vreme de 68 de ani

Publicat

crime cricauTrei victime ale celebrului colonel Crăciun, unul dintre călăii folosiți de Securitate pentru asasinatele politice de la sfârșitul anilor 40, au fost deshumate de specialiştii Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului. Cele trei cadavre au fost descoperite la Bogoloaia, pe Valea Cricăului, pe un versant opus Pietrei Craivii. La acțiune au participat și doi arheologi din Alba, Gabriel Rustoiu și Paul Scrobotă. 

Era începutul lunii martie a anului 1949 și afară ninsese. Trupele și cadrele operative ale Securității au înconjurat locuința unde se adăposteau partizanii, aflată aproape de o pădure. Semnalul de atac a fost dat în jurul orelor 14,00-15,00, înainte de înserare. După confruntare, cadavrele celor uciși au rămas la fața locului vreme de mai multe zile, sub pază permanentă. Conform unor mărturii, adunate de istoricii de la IICCMER, în ziua de duminică, 13 martie, Securitatea a adus cu forța mai mulți locuitori din satele zonei ca să vadă cadavrele, scopul urmărit fiind de a se induce starea de teamă în rîndul populației. Un ofițer de securitate a ținut atunci și o cuvântare, arătând celor prezenți că toți cei care vor cuteza să se opună noului regim o să sfârșească la fel ca și cei morți.

”După ce i-a împușcat, Securitatea i-a dus pe localnici să sape în pădure o groapă comună în care să pună trupurile corpurile celor trei. Un băiat care avea atunci 14 ani și locuiește în prezent în Alba Iulia, i-a văzut. Acesta a indicat locul”. Gabriel Rustoiu, arheolog

Pe baza informațiilor obținute prin tortură de la prizonierii capturați la Bogoloaia, s-a aflat că într-o casă din satul Mesentea, com. Galda de Jos, erau adăpostiți alți doi membri ai organizației lui Ștefan Popa, aceștia fiind Traian Mârza din Galtiu și Traian Gligor din Livezile.

Zăpadă albă, zi neagră

Partizanii au reușit să spargă încercuirea și cinci dintre ei s-au retras pe Valea Cricăului, într-o poiană situată sub Muntele Piatra Craivii, locul fiind cunoscut sub denumirea de Bogoloaia. Aici, în ziua de marți, 8 martie, partizanii au fost surprinși într-o locuință sezonieră, care se mai păstrează și astăzi cu unele modificări. A avut loc o confruntare armată în urma căreia trei partizani au fost omorâți și doi luați prizonieri. Între cei uciși s-a aflat și Ștefan Popa, conducătorul organizației, alături de care au fost împușcați Nicolae Moldovan și Cornel Pascu. Prizonieri au fost luați Ioan Scridon și Alexandru Maxim” se arată într-un comunicat IICCMER.

Arheologi din Alba, membri ai echipei de cercetare

crimele comunismuluiCercetările de la Cricău au fost efectuate de un colectiv de arheologi şi istorici de la IICCMER și instituțiile muzeale colaboratoare (Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Muzeul de Istorie și Științele Naturii din Aiud), alcătuit din Gheorghe Petrov, Marius Oprea, Paul Scrobotă (Muzeul din Aiud), Gabriel Rustoiu (Muzeul din Alba) și Horațiu Groza.

Investigațiile s-au desfășurat în prezenţa unui procuror militar de la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, instituție care a fost sesizată de IICCMER în privința acestui caz şi a locului unde victimele au fost înhumate. De asemenea, la cercetări au luat parte și specialiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba și de la Serviciul Județean de Medicină Legală Alba.

Cine sunt tinerii uciși de Securitate ?

În urma investigațiilor începute în acest caz încă din vara anului 2008 și a mai multor deplasări în zonă, pe baza audierilor și declarațiilor rudelor victimelor precum și a altor persoane care dețin informații despre cei uciși și despre tragicul eveniment, la care se adaugă informațiile preluate din documentele de arhivă, s-au obținut următoarele date despre cei care au fost uciși și capturați:

I. Victime ucise în luptă prin împușcare:

1. ȘTEFAN POPA. Născut la 10 decembrie 1920 în satul Bucerdea Vinoasă, com. Ighiu, jud. Alba, de religie ortodoxă, necăsătorit, fiul lui Ioan, preot ortodox, născut în Măhăceni, şi Victoria Crișan, născută în Decea. Absolvent al Liceului Titu Maiorescu din Aiud și al unei Școli Militare din București. A fost ofițer în Armata Regală și veteran de război.

partizan-anticomunistÎn 1942 se afla într-un centru de instrucție situat în zona orașului Cernăuți, iar în 1944 îl regăsim ca sublocotenent în cadrul Batalionului I Pionieri de Munte din Aiud. După terminarea războiului și întoarcerea de pe front s-a înscris la Facultatea de Drept din Cluj. Ca student, și-a manifestat sub diferite forme opoziția față de regimul politic instaurat în țară.

Din acest motiv, în primăvara anului 1948, când era student în anul III, era căutat de Siguranță, fiind dat în urmărire pe țară. Pentru a scăpa de arestare, în iulie 1948 s-a refugiat în Munții Apuseni, în zona Vârfului Capra, situat în apropiere de comuna Întregalde, jud. Alba. Aici a pus bazele unui grup de rezistență armată anticomunistă, creându-și rețele de susținere în mai multe localități din zonă. La 3 aprilie 1949, după ce a fost ucis, a fost condamnat în contumacie de Tribunalul Militar din Cluj la 15 ani de muncă silnică. Ultimul domiciliu l-a avut în satul Decea, com. Mirăslău, jud. Alba. La părinți au fost cinci copii, trei băieți (Aurel, Ștefan, Andrei) și două fete (Constanța și Lia Geta), în prezent toți decedați. Ceilalți doi frați, Aurel și Andrei, au fost condamnați politic, executând diferite pedepse privative de libertate în unele închisori și lagăre de muncă.

2. NICOLAE MOLDOVAN. Născut la 9 decembrie 1924 în Teiuș, jud. Alba, de religie greco-catolică, fiul lui Aurel și Ana. Tatăl a fost ceferist și a murit în vara anului 1949. A absolvit Liceul Titu Maiorescu din Aiud și a urmat trei ani Facultatea de Drept din Cluj, unde s-a manifestat ca opozant anticomunist.

Ca să evite arestarea, în august 1948 a dispărut de la domiciliu alăturându-se lui Ștefan Popa. În 1947 s-a căsătorit cu Elisabeta Vale din satul Cetea (d. 1997), absolventă a Facultății de Medicină din Cluj, promoția 1948. Nicolae și Elisabeta au avut împreună doi copii, Ana Maria și Nicolae, amândoi decedați.

3. CORNEL PASCU. Născut la 1 aprilie 1923 în satul Benic, com. Galda de Jos, jud. Alba, fiul lui Simion și Maria, de religie greco-catolică. La părinți au fost trei frați: Cornel, Ioan și Petru. Cornel a fost necăsătorit și nu a avut urmași, iar Ioan a fost căsătorit dar nu a avut copii. Al treilea frate, Petru, a fost membru al unei organizații anticomuniste, fiind arestat și condamnat în octombrie 1949 la o pedeapsă de 10 ani muncă silnică și confiscarea averii. A murit la Penitenciarul din Gherla în aprilie 1953, necunoscându-se locul unde a fost îngropat.

Acesta a fost căsătorit și a avut împreună cu soția sa trei copii, un băiat, decedat în tinerețe, și două fete, care trăiesc. Cornel Pascu absolvise Școala Normală și a fost învățător în satul Ghioncani din com. Întregalde. A satisfăcut stagiul militar, eliberându-se din armată cu gradul de sergent. Era membru P.N.Ț. din 1939, iar după 23 august 1944 a depus eforturi pentru reorganizarea partidului în zonă. Deoarece la domiciliul său au fost găsite materiale de propagandă ale P.N.Ț., a fost exclus din învățământ și condamnat la trei luni de închisoare, fiind închis la Penitenciarul din Alba Iulia. În 1948 a aderat la Organizația anticomunistă Frontul Apărării Naționale, condusă de maiorul Nicolae Dabija. A participat la lupta de la Bistra (zona Groși) din 4 martie 1949, dar a reușit să scape din încercuirea Securității, refugiindu-se împreună cu Ioan Scridon până în zona unde știau că se află cantonați membrii organizației lui Ștefan Popa.

II. Victime arestate, condamnate și ucise ulterior:

4. Ioan Scridon. Născut la 22 februarie 1922 în satul Măhăceni, com. Unirea, jud. Alba, fiul lui Dumitru și Rafila, de religie greco-catolică. A fost căsătorit, avea doi copii și locuia cu familia în satul Benic. În 1941 a fost admis la Școala de Jandarmi din Timișoara, fiind transferat în iulie 1942 la Școala de Subofițeri din Drăgășani pe care a absolvit-o în 1943. În vremea războiului a luptat pe frontul din Moldova, apoi pe cel din Apus, în cadrul Companiei 57 Poliție Sibiu. După război a fost plutonier de jandarmi în Benic, Petrești, Câmpeni și Sohodol, până în martie 1948 când a fost comprimat. A fost membru în Organizația Frontul Apărării Naționale, participând la lupta de la Bistra (zona Groși) din 4 martie 1949. A reușit să scape din încercuire împreună cu Cornel Pascu, intrând în legătură cu Ștefan Popa. În lupta de la Bogoloaia, Ioan Scridon a fost rănit și arestat de Securitate, fiind anchetat la Turda, București și Sibiu. În septembrie 1949 a fost condamnat la moarte prin împușcare de Tribunalul Militar din Sibiu. Sentința a fost executată la Sibiu în data de 28 octombrie 1949.

5.Alexandru Maxim. Născut la 22 martie 1926 în satul Ulmeni-Pământeni, com. Ulmeni, jud. Ilfov, fiul lui Constantin și Alexandrina, de religie ortodoxă. A fost necăsătorit, ultimul domiciliu avându-l în com. Sălciile, jud. Prahova. Avea un frate, Virgil Maxim, care în 1942 fusese condamnat politic la 25 de ani muncă silnică și deținut la Penitenciarul din Aiud. Pentru a-și vizita fratele, s-a stabilit temporar la Galda de Jos unde acesta era scos la muncă. Aici a stabilit relații cu mai multe persoane din zonă, punând bazele unei organizații anticomuniste, alcătuită mai ales din foști membri și simpatizanți P.N.Ț.

Arestat în confruntarea de la Bogoloaia, a fost anchetat și ulterior condamnat în octombrie 1949 de Tribunalul Militar Sibiu la muncă silnică pe viață și confiscarea averii. Închis la Aiud între 5 decembrie 1949 – 12 februarie 1950, apoi transferat la Penitenciarul Tribunalului din Cluj. În 2 aprilie 1950 a fost scos din penitenciar de Securitatea din Cluj pentru cercetări suplimentare. În fapt, împreună cu alte persoane, a fost transportat undeva în județul Bistrița-Năsăud și ucis. Nu se cunoaște locul unde a fost înhumat.

Rezistență armată în zona Munților Apuseni

arheologiPotrivit reprezentanților IICCMER, rezistența armată anticomunistă a cunoscut o mare amploare pe teritoriul Transilvaniei, acest fenomen atingând cote deosebite în zona Muntilor Apuseni. Cele mai multe formaţiuni care s-au opus regimului comunist, de orientări ideologice diverse, au existat pe teritoriul fostelor judeţe Alba, Turda şi Cluj.

Una din aceste organizații a fost și cea condusă de către Ștefan Popa. După confruntarea armată din 4 martie 1949 de la Bistra (zona Groși), jud. Alba, când organizația anticomunistă Frontul Apărării Naționale condusă de maiorul Nicolae Dabija a fost destructurată, Securitatea a întreprins o serie de acțiuni ample pentru capturarea partizanilor care au reușit să scape din acea înfruntare, precum și pentru arestarea tuturor celor care i-au susținut. În această campanie represivă, un obiectiv important al Securității l-a constituit anihilarea grupării conduse de Ștefan Popa, care colaborase cu maiorul Dabija și dorea unirea tuturor organizațiilor anticomuniste din zona Apusenilor. Îndeplinirea acestui obiectiv a căzut în sarcina Direcției Regionale de Securitate Sibiu, condusă în acea perioadă de locotenent-colonelul Gheorghe Crăciun, un adevărat măcelar folosit de noul regim comunist care se instalase.

 

 

 

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Când se redeschide circulația pe A1 Sebeș-Sibiu, între Cunța și Săliște. Lucrările la carosabil în zona Aciliu, pe final

Publicat

Reprezentanții CNAIR au făcut precizări despre circulația pe autostrada A1, sensul Sebeș-Sibiu, în prezent oprită între Cunța și Săliște, din cauza lucrărilor la carosabil.

”Înlocuirea sistemelor de acoperire la rosturile de dilatație de pe Viaductul Aciliu pe Autostrada A1 se apropie de final.

Lucrările se vor încheia până la finalul acestei săptămâni și toate restricțiile de circulație din zonă vor fi ridicate.

Pentru a permite executarea acestor lucrări, traficul rutier a fost închis complet pe sensul Sebeș – Sibiu, între nodurile Cunța și Săliște, iar circulația se desfășoară deviat pe DN1”, au transmis reprezentanții Direcției Regionale Drumuri și Poduri Brașov, pe Facebook.


Circulația a fost oprită inițial pe sensul Sibiu-Sebeș (2-14 mai) și apoi Sebeș-Sibiu (din 14 mai), în zona Cunța-Săliște.

În prezent, traficul este deviat astfel:

 • nod rutier Cunța – DJ 1061 intersecție cu DN 1, km 351+250 – DN 1 (Miercurea Sibiului – Apoldu de Sus – Săliște) – DN 1 km 330+490 intersecție cu DC 67 – Nod rutier Săliște – A1.

sursă imagini: DRDP Brașov – Facebook

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Se fac înscrieri pentru o nouă clasă a V-a la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia. Câte locuri sunt disponibile

Publicat

În planul de școlarizare la Liceul de Arte ”Regina Maria” din Alba Iulia, pentru anul școlar 2022-2023, a fost aprobată o nouă clasă a V-a. Se pot înscrie copii la specializările Arte Plastice sau Muzică.

Potrivit reprezentanților unității de învățământ, înscrierile se pot face la secretariatul liceului. Sunt 24 de locuri în această clasă, cu posibilitate de suplimentare cu alte trei locuri.

Elevii care vor să-și continue studiile din clasa a V-a la Liceul de arte și provin din alte unități de învățământ vor trebui să susțină probe de aptitudini.

Potrivit planului de școlarizare, pentru anul școlar 2022-2023, sunt alocate liceului, pentru înscrieri noi și admitere:

 • o clasă de învățământ primar (clasa pregătitoare-IV), specializarea Muzică
 • 2 clase învățământ gimnazial (V-VIII) – Muzică și Arte Vizuale
 • 2 clase de învățământ liceal (IX-XII) – Muzică, Arte plastice și arhitectură.

Vezi și ADMITERE LICEU 2022 în ALBA: GHID înscrieri, LOCURILE pe specializări la licee, ultimele MEDII de intrare

Relații suplimentare despre înscrieri se pot obline la telefon 0258.812.473 sau la sediul liceului, în Alba Iulia, strada Călărași nr. 2.

La Liceul de Arte din Alba Iulia învață în prezent 611 elevi.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Miercuri, 25 mai: termen limită pentru depunerea declarației unice, Formular 112. Obligații pentru contribuabili

Publicat

sediul ANAF Alba

Miercuri, 25 mai, este ultima zi pentru depunerea Declaraţiei Unice (DU) privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (Formular 112).

Declaraţia unică se completează şi se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Vezi: Ghid chirii 2022: Ce obligații fiscale au cei care realizează venituri din închirierea imobilelor sau a camerelor în scop turistic

ANAF recomandă ca Declaraţia unică să fie depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV) sau pe site-ul recomandat de ANAF , cu semnătură electronică calificată.

Vezi GHID ANAF: Profesorii care dau meditații trebuie să-și declare veniturile până în 25 mai. Alte obligații și exemple de calcul

De asemenea, formularul poate fi depus şi în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire (data depunerii declaraţiei în format hârtie este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poştă, după caz).

Vezi și Impozitarea persoanelor fizice cu activitate în domeniul de servicii înfrumusețare sau întreținere corporală. GHID, lansat de ANAF

Pentru completarea şi depunerea Declarației unice (DU) contribuabilii pot solicita sprijin, astfel:

 • apelând Serviciul central de asistență telefonică a contribuabililor – Call – center, la numărul de telefon 031.403.91.60
 •  prin e-mail, accesând Formularul de contact disponibil pe portalul ANAF şi în serviciul Spațiul Privat Virtual
 • pe pagina de Facebook ANAF și pe canalul de Youtube vor fi publicate modele de completare a Declarației Unice.

Pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sunt publicate toate informațiile detaliate despre declarația unică (Formularul 212 pentru descărcare, baza legală, modele de completare a DU, Broşură privind DU etc.).

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

ADMITERE Colegiul Militar 2022: peste 270 de candidați din 10 județe susțin vineri proba scrisă la Alba Iulia. Modele de subiecte

Publicat

Admitere Colegiul Național Militar Alba Iulia 2022: Peste 270 de candidați din 10 județe susțin vineri, 27 mai, proba scrisă la colegiul militar Alba Iulia. Repartizarea pe locuri va fi în 4 iulie.

În total, sunt 275 de candidați înscriși, care vor susține testul-grilă la Română și Matematică la Colegiul Național Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Dintre aceștia, 221 sunt băieți și 54 de fete. Sunt candidați din 10 județe arondate unității: Alba, Cluj, Sălaj, Mureș, Sibiu, Hunedoara, Caraș-Severin, Bihor, Arad și Timiș.

Ponderea mediei la proba scrisă este de 80% din media finală de admitere la colegiul militar.

Joi, 26 mai, candidații se prezintă la colegii pentru susținerea probei scrise care va fi vineri, 27 mai, în intervalul orar 9.00-12.00. În 4 iulie va fi repartizarea computerizată în învăţământul liceal militar.

Vezi Evaluare Națională 2022: Toate TESTELE de ANTRENAMENT publicate de Ministerul Educației. Alte MODELE de SUBIECTE pentru examen

La Colegiul Militar din Alba Iulia, sunt 120 de locuri disponibile, pentru fete și băieți.

Admiterea are două etape:

 • proba scrisă – 27 mai
 • ierarhizarea și repartizarea candidaților la colegiile militare – din 4 iulie

Anterior, candidații s-au înscris prin Centrele Militare Judeţene/Zonale – Birourile de Informare Recrutare, existente în fiecare reşedinţă de judeţ. De asemenea, au susținut testare psihologică, testare aptitudini fizice,  interviu de evaluare şi orientare.

Proba scrisă la admitere colegii militare

Proba scrisă durează 3 ore, constă din susţinerea unei probe de verificare a cunoştinţelor la disciplinele:

 • Matematică (10 itemi Algebră+10 itemi Geometrie)
 • Limba şi literatura română (10 itemi)

conform programelor şcolare valabile pentru Evaluarea naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a.

Este un singur test-grilă cu 30 de itemi din materiile de mai sus. Varianta de subiect este trasă la sorți în dimineața probei de concurs. Candidații sunt așezați câte unul în bănci, în ordine alfabetică.

Candidații înscriși la Alba Iulia trebuie să se prezinte la sediul colegiului joi, 26 mai, până la ora 18.00, cu cartea de identitate/certificatul de naștere și anexa la fișa de înscriere (fișa de aptitudini pentru liceele vocaționale). Vor fi instruiți privind desfășurarea probei de concurs.

Vineri, 27 mai, se vor prezenta la colegiu până la ora 8.00, iar proba se desfășoară în intervalul orar 9.00-12.00.

Corectarea testelor se face în sălile de concurs, în prezența candidaților, între orele 12.00 și 14.30.

Reguli la proba scrisă:

 • este interzis accesul în sălile de examen cu telefoane mobile, ceasuri Smartwatch, căști, calculatoare sau alte materiale care pot facilita rezolvarea subiectelor
 • candidaţii trebuie să aibă asupra lor cartea de identitate sau certificatul de naştere (pentru cei care nu au împlinit 14 ani), ecusonul (pe care îl vor primi în data de 26 mai), instrumente de scris (pix/ stilou cu pastă/cerneală de culoare albastră)
 • în acest interval, nu se asigură cazare sau hrană; candidații sunt rugați să aibă sticlă cu apă

Admitere Colegiul militar 2022 – modele de subiecte

Corectarea lucrării se realizează imediat după încheierea probei, în prezenţa candidatului, de către 2 membri evaluatori din comisia de admitere, asistaţi de alţi doi candidaţi din aceeaşi sală, ca martori. Ultimii 3 candidaţi rămân în sală până la evaluarea ultimei lucrări, iar rezultatele se comunică în aceeaşi zi. Nota obţinută este finală şi nu poate fi modificată ulterior.

Sunt declaraţi „Admis” candidaţii care au obţinut la testul grilă cel puţin nota 6.00.

Candidaţii declaraţi „Respins” participă la evaluarea naţională şi repartizarea computerizată în instituţiile de învăţământ civile.

Tot vineri, 27 mai se afişează rezultatele probei de verificare a cunoştinţelor.

Admitere colegii militare 2022 – etapa a doua

După proba scrisă, va fi repartizarea computerizată. Calendarul este următorul:

 • 3 iunie 2022 – transmiterea în format electronic, către comisia județeană, a opțiunilor și notelor candidaților admiși la proba de verificare a cunoștințelor, prin completarea acestora în aplicația informatică centralizată
 • 30 iunie 2022 – transmiterea de către comisiile judeţene/ municipiului Bucureşti către colegiile naţionale militare, a bazei de date judeţene cuprinzând mediile finale de admitere, prin confirmarea finalizării operaţiunilor specifice în aplicaţia informatică centralizată
 • 30 iunie – 2 iulie 2022 – validarea de către părinţi şi candidaţi a corectitudinii datelor din fişa listată de înscriere (e-mail, online, fizic), corectarea eventualelor greşeli în baza de date computerizată şi listarea fişelor corectate din aplicaţia informatică centralizată
 • 4 iulie 2022 – repartizarea computerizată în învăţământul militar liceal şi comunicarea rezultatelor în unitatea de învăţământ respectivă, prin tipărire din aplicaţia informatică centralizată
 • 4 iulie 2022 – afişarea rezultatelor preliminare
 • 4 – 5 iulie 2022 până la ora 16.00 – solicitarea, în scris, a opțiunilor de renunţare la locul obţinut (dacă este cazul) / confirmarea locului ocupat, prin completarea Cererii de înscriere în colegiu (e-mail, online)
 • 6 iulie 2022, între orele 8.00-12.00 – completarea locurilor rămase libere ca urmare a renunţării  la locul obţinut, prin repartizarea manuală centralizată (dacă este cazul)
 • 6 iulie 2022 – transmiterea  listei candidaţilor declaraţi „ADMIS”, în format electronic, la Centrul Naţional de Admitere, prin confirmarea încheierii operaţiunilor specifice în aplicaţia informatică centralizată
 • 6 iulie 2022, după ora 15.00 – afişarea rezultatelor finale
 • până cel târziu la data de 15 august 2022 – transmiterea dosarului candidatului, completat cu „Cererea de înscriere” şi „Fişa de echipare”, completată, prin grija comandantului colegiului unde elevul a susţinut proba de evaluare a cunoştinţelor, la colegiul unde acesta a fost declarat admis

Candidaţii care au fost declaraţi „Admis” la proba de verificare a cunoştinţelor de Limba şi literatura română şi Matematică şi au participat la evaluarea naţională sunt ierarhizaţi şi repartizaţi în colegiile naţionale militare, la data prevăzută în Calendarul admiterii, prin ADLIC, în funcţie de media finală de admitere şi opţiunile exprimate în fişa de înscriere specifică, în limita numărului de locuri aprobate pentru colegiile naţionale militare.

MEDIA FINALĂ DE ADMITERE se calculează astfel:

MFA = 0,2 x MA+0,8 x NP

unde:

MFA = media finală de admitere

MA = media de admitere calculată potrivit formulei stabilite în anexa 2 la Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării  privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2021-2022, nr. 5457/2020, adică:

MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

unde: MA = media de admitere; ABS = media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a; EN = media generală obținută la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a

Vezi EVALUARE NAȚIONALĂ 2022: TESTELE de antrenament, setul 5 – Română și Matematică. Modele de subiecte pentru examen

NP = nota la proba de verificare a cunoştinţelor la disciplinele Matematică şi Limba şi literatura română susţinut în colegiu

Vezi integral Metodologie Admitere Colegiul Militar Alba Iulia 2022

La medii finale de admitere egale, departajarea candidaților se face după următoarele criterii:

 • nota obținută la proba de verificare a cunoștințelor de Limba și literatura română și Matematică
 • media generală la Evaluare Națională
 • nota obținută la proba de Matematică la Evaluare Națională
 • media generală pentru clasele V-VIII

Candidaţii declaraţi „NEADMIS” participă la repartizarea computerizată în instituţiile de învăţământ civile.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax