Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Victimele violenţei domestice vor putea beneficia de locuinţe sociale sau de necesitate. Hotărâre adoptată de Guvern

Publicat

Victimele violenţei domestice vor putea beneficia de locuinţe sociale sau de necesitate. Guvernul a aprobat, joi, modificarea normelor metodologice de aplicare a legii locuinţei. Astfel, autorităţile administraţiei publice locale vor avea responsabilitatea de a comunica numărul locuinţelor şi gradul de ocupare a acestora. De asemenea, de locuinţele sociale sau de necesitate vor putea beneficia şi victimele violenţei domestice.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, actul normativ prevede că se va include în sarcina autorităţilor administraţiei publice locale a responsabilităţii de a comunica numărul locuinţelor şi gradul de ocupare a acestora.

Criteriile în baza cărora se repartizează locuinţele sociale vor avea în vedere inclusiv apartenenţa solicitanţilor la un grup vulnerabil, definit potrivit Legii asistenţei sociale nr. 292/2011, expuşi riscului de excluziune socială şi marginalizare.

„În procesul de soluţionare a cererilor privind repartizarea unei locuinţe sociale se va ţine cont de principii precum:

  • transparenţă în procesul de acordare a locuinţelor sociale;
  • prevenirea şi combaterea sărăciei;
  • prevenirea şi combaterea riscului de excluziune socială;
  • revenirea şi combaterea segregării;
  • nediscriminare;
  • egalitate de şanse”, mai prevede actul normativ.

O altă măsură prevăzută este că de locuinţele sociale sau de necesitate pot beneficia şi victimele violenţei domestice în cazul în care a fost emis ordin de protecţie provizoriu de poliţist şi/sau ordin de protecţie emis de instanţa judecătorească sau în cazul în care soţii au demarat procedura lichidării comunităţii, partajul bunurilor comune şi regularizarea datoriilor.

„Totodată, hotărârea stabileşte ca în cazul victimelor violenţei domestice în care soţii au demarat procedura lichidării comunităţii, partajul bunurilor comune şi regularizarea datoriilor, durata contractului de închiriere pentru locuinţele sociale nu poate depăşi data finalizării partajului prin una dintre modalităţile prevăzute de lege, iar în cazul victimelor violenţei domestice în care a fost emis ordin de protecţie provizoriu de poliţist şi/sau ordin de protecţie emis de instanţa judecătorească durata contractului de închiriere pentru locuinţele de necesitate nu poate depăşi durata ordinelor de protecţie menţionate anterior”, mai precizează Guvernul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax