Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Victor Ponta, desemnat de preşedintele Traian Băsescu pentru funcţia de prim-ministru

Publicat

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat pe Victor Ponta, liderul PSD, pentru funcţia de prim-ministru. Acesta are misiunea de a numi noul guvern, pe baza votului de încredere al Parlamentului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că, în urma consultărilor cu partidele, singurul candidat propus a fost din partea PSD, cu sprijinul PNL şi PC şi anume Victor Ponta. Prin urmare, Băsescu a semnat decretul şi i-a încredinţat acestuia misiunea de a forma noul Guvern. „România nu are nici un motiv de panică, azi nu s-a întâmplat nimic dramatic pentru România. A fost un proces democratic care a probat că Guvernul Ungureanu nu mai avea majoritate parlamentară”.

Victor Ponta a declarat că este un moment special în viaţa politică şi că va încerca să formeze o guvernare până la alegeri care să dea românilor speranţa că România se îndreaptă în direcţia bună. Va prezenta în cel mai scurt timp lista cu miniştrii şi programul de guvernare.

Victor Ponta (39 de ani) este preşedinte al PSD din februarie 2010 şi co-preşedinte al Uniunii Social -Liberale. A intrat în politică în anul 2001, la invitaţia lui Adrian Năstase.

În perioada 2001-2004, în timpul guvernării PSD, Victor Ponta a fost secretar de stat, șeful Corpului de Control al Guvernului. El a rămas în această funcție până la 8 martie 2004, când a devenit ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanțare internațională și urmărirea aplicării aquis-ului comunitar.

În 2008, în Guvernul Emil Boc, Ponta a fost numit ministru delegat pentru relația cu Parlamentul. În februarie 2010, Ponta a candidat împotriva lui Mircea Geoană, preluând conducerea PSD.

Victor Ponta a absolvit Facultatea de Drept a Universității din București. Până în 1998, a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, iar între 1998 și 2002, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiție – Secția de Anticorupție.

Victor Ponta este la al doilea mandat de deputat, fiind ales în 2008 într-un colegiu din Gorj. Este căsătorit cu eurodeputata PSD Daciana Sârbu, iar socrul său, Ilie Sârbu, este liderul senatorilor PSD. Are doi copii şi este campion naţional la raliuri alături de pilotul Edwin Keleti.

Citiţi detalii despre CV Victor Ponta şi Declaratia de avere a deputatului de Gorj Victor Ponta.

Potrivit Constituţiei, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Totodată, Guvernul al cărui mandat a încetat după adoptarea moţiunii de cenzură îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.

În cazul în care Parlamentul nu acordă votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, potrivit articolului 89 din Constituţie.

În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. ion

    luni, 30.04.2012 at 19:48

    un pacalici marca psd,un fiu de comunist pecerist cu cravata de pionier!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax