Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Victor Ponta s-a declarat împotriva exploatării miniere a aurului de către străini, la Roşia Montană

Publicat

În opinia liderului PSD, Victor Ponta, aurul de la Roşia Montană nu trebuie să fie luat de la români pentru Traian Băsescu, Dan Andronic şi pentru nişte acţionari din străinătate. Personal, consideră că exploatarea ar trebui făcută de către statul român şi de către o companie a statului român, iar sutele de mii de locuri de muncă pierdute de români în ultimii doi ani sub mandatul lui Băsescu nu se vor face la Roşia Montană.

„Zăcământul de la Roşia Montană este o bogăţie a României şi a românilor. Nu este o bogăţie naţională care trebuie folosită într-un interes particular. Nu cred că aurul de la Roşia Montană trebuie luat de la români pentru Băsescu, pentru Andronic şi eventual pentru alţi oameni din spatele lor”, a declarat Victor Ponta, la Alba Iulia.

Uniunea Social Liberală nu susţine demararea exploatării aurului la Roşia Montană fără îndeplinirea anumitor condiţii: “În primul rând, aşteptăm să aflăm acţionarii reali ai companiilor implicate acolo. Un alt aspect ţine de interesul personal al preşedintelui Băsescu. Este anormal ca preşedintele României să fie principalul promotor, aproape angajat al unei companii străine.

Vrem să ştim care sunt beneficiile pentru Statul Român şi România, nu pentru Băsescu şi nişte acţionari din străinătate? Care sunt garanţiile de mediu? Pentru că s-a adoptat în Parlamentul European o rezoluţie în acest sens, cu majoritate absolută a parlamentarilor. Din partea României au votat împotrivă doar domnişoara EBA şi cu domnul Cristian Preda, din dorinţa dânsului de a face pe plac preşedintelui Băsescu.

O să discutăm despre acest proiect şi poate fi realizat doar după ce se respectă aceste condiţii necesare”, a spus Ponta.

Întrebat de jurnalişti dacă o renegociere a contractului RMGC ar duce la o îndeplinire a proiectului minier, Victor Ponta a declarat ferm: „Nu. Cred că exploatarea ar trebui făcută de către statul român şi de către o companie a statului român. Speculaţiile pe diverse burse nu sunt obiectul de activitate al unui politician român. Traian Băsescu, prin declaraţiile lui, are un singur scop: creşterea preţurilor acţiunilor la Bursa din Toronto. Ceea ce este cu totul împotriva atribuţiilor unui preşedinte de ţară”.

Despre Dan Andronic şi motivul pentru care numele lui este invocat atât de des în suspiciunile de interese ascunse privind proiectul minier de la Roşia Montană, liderul PSD spune: „Acest domn, care este consultantul politic al lui Traian Băsescu este şi consultantul Gold Corporation. Şi ştiu foarte bine că acum Traian Băsescu vrea să dea aurul României lui Dan Andronic, ceea ce nu trebuie acceptat în nici un fel”.

Demararea proiectului pentru crearea de locuri de muncă directe şi indirecte este o propagandă politică la care Ponta simte nevoia să reacţioneze: „Nu suntem uşor de prostit pe tema asta. În ultimii doi ani, sub conducerea lui Traian Băsescu s-au pierdut 740 de mii de locuri de muncă. Să înţeleg că domnul Băsescu va face cele 740 de mii de locuri de muncă, plus cele încă 2500 care se vor desfiinţa de la Jucu (n.r. – în urma desfiinţării fabricii „Nokia”), plus cele 1.500 care se desfiinţează la Rovinari, le face pe toate aicea (n.r. – Roşia Montană)? Pentru că totuşi este un gen de propagandă la care eu simt nevoia să reacţionez.

Întrebarea este următoarea: orice om din această ţară este dispus, aşa cum s-a întâmplat la Baia Mare, să-şi distrugă viaţa pentru ca să câştige o companie listată la Bursa din Toronto?

Locuri de muncă în această ţară se pot face având o politică şi o strategie, deocamdată s-au pierdut 750 de mii de locuri de muncă şi câteva mii dintre ele exact în minerit şi energie”.

Precizăm că, anterior acestor declaraţii de la Alba Iulia, Grupul de Susţinere a Proiectului Minier Roşia Montană, format din peste 50 de membri (organizaţii neguvernamentale, primari din Alba şi Hunedoara, reprezentanţi de universităţi, asociaţii patronale şi sindicale) a criticat poziţia liderului social-democrat, pe motiv că nu cunoaşte situaţia de la faţa locului şi că proiectul aduce 3.000 de locuri de muncă. Aceeaşi atitudine în favoarea mineritului în zona Roşia Montană au exprimat-o şi reprezentanţii Asociaţiei „Parteneriatul pentru Mediu Roşia Montană”.

Referitor la afirmaţiile făcute de preşedintele României într-o emisiune televizată, când preciza că PSD a fost finanţat în campanii de acţionari din cadrul „Gabriel Resources”, acţionar RMGC, răspunsul lui Victor Ponta a fost: „Am cerut trezorierului partidului să verifice absolut toate documentele referitoare la sponsorizări şi finanţări de campanie. Pentru campania domnului Geoană şi a PSD-ului nu exista nici un leu de la vreuna din aceste companii. Băsescu a minţit din nou”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. muntii-apuseni.eu

    sâmbătă, 08.10.2011 at 13:25

    Aurul va trebui exploatat si mai repede sau mai tarziu se va intampla acest lucru cu siguranta.
    Daca reusim sa facem aceasta exploatare cat mai mult in folosul statului roman si sa ramana cat mai mult aur in tara ar fi foarte bine, daca nu …se va repeta istoria ca si pe timpul dacilor sau a austro-ungarilor, doar ca de aceasta data in rol principal sunt canadieni.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax