Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: 100 de maramureşeni au plecat cu căruțele la Alba Iulia, pe drumul Unirii, ca acum un secol

Publicat

Peste 100 de maramureşeni vor reface drumul până la Alba Iulia parcurs exact acum un secol de înaintaşii lor. Se vor deplasa cu căruţele, prin vânt sau ploaie, îmbrăcaţi în straie populare. Primele care au pornit joi din Sighetu Marmaţiei. O ”parcare” specială va fi amenajată pentru ei în zona Bazinului Olimpic din Alba Iulia.

cai

Căruţele au fost umplute cu provizii atât pentru oameni, cât şi pentru animale, exact ca acum 100 de ani. Drumul parcurs are aproximativ 300 de kilometri, dar maramureșenii ăși propun să îl încheie de 1 Decembrie, la Alba Iulia.

„Vor pleca 4 căruţe din Sighetu Marmaţiei. La ieşirea din judeţ vom fi 10 căruţe, pline cu moroşeni, îmbrăcaţi în straie tradiţionale„, a declarat Vasile Moldovan, prefectul judeţului Maramureş, pentru digi24.

Mulţi dintre cei care refac simbolic acest drum au avut bunici care le-au povestit cum au trăit adunarea de la Alba Iulia.

„Au spus ca ceva de nedescris. Lume multă, care nu se putea număra.”

„La ora 8 dimineaţa din Sighet au plecat trei care. Pe drum, exact ca şi acum, s-a mărit numărul lor, în Giuleşti s-a adăugat încă şapte care cu cei care au plecat de pe Văile Mare şi Cosăului”, povestește Gheorghe Todinca, directorul muzeului din Sighetu Marmaţiei.

Cele zece căruţe vor ajunge în oraşul Unirii chiar de Ziua Națională.

Foto: Captură digi24

Video: Grigore Ciascai

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax