Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: 120 de sesizări înregistrate în ziua alegerilor, la MAI, până la ora 12.00. Amenzi de peste 10.000 de lei pentru contravenţii electorale şi 10 posibile infracţiuni

Publicat

Monica Dajbog_purtator cuvant MAI Duminică, până în jurul amiezii, Centrul Național de Conducere Integrată al MAI a înregistrat 120 de sesizări cu privire la săvârșirea unor posibile contravenții sau infracțiuni. Au fost constatate 20 de fapte contravenționale, fiind aplicate amenzi în valoare de 11.000 de lei și 9 avertismente scrise. De asemenea, se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea a 10 posibile infracțiuni.

Informaţiile au fost oferite de purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar de poliție Monica Dajbog, la ora 12.30, într-o declarație de presă cu privire la misiunile structurilor MAI în contextul alegerilor locale.
”De la începerea votării și până la această oră, nu au fost semnalate situații deosebite în planul asigurării ordinii publice.
Au fost înregistrate 120 de sesizări cu privire la săvârșirea unor posibile contravenții sau infracțiuni, în urma verificărilor realizate până în prezent, 20 % nu au fost confirmate. Toate sesizările primite sunt cercetate cu operativitate de către structurile MAI pentru a confirma sau nu aspectele semnalate.
Au fost constatate 20 de fapte contravenționale, fiind aplicate amenzi în valoare de 11.000 de lei și 9 avertismente scrise. De asemenea, se efectuează cercetări cu privire la săvârșirea a 10 posibile infracțiuni.
Cele mai multe sesizări se referă la continuarea propagandei electorale, fotografierea sau filmarea buletinului de vot și prezența altei persoane în cabina de vot în afara celei care votează.
Referitor la situația din comuna Vernești din județul Buzău, doresc să precizez că pe perioada suspendării votării nu au existat probleme pe linie de ordine publică”, a precizat Dajbog.
Exemple:
”În județul Argeș, a fost întocmit un dosar penal pentru violarea confidențialității votului pe numele președintelui unei secții de votare care a intrat în cabina de vot cu un alegător cu dizabilități pentru a-l ajuta să voteze. Reamintim că în conformitate cu art. 90 din Legea 115/2015, alegătorul care nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de vot, în scopul de a-l ajuta, un însoțitor ales de el, care nu poate fi din rândul membrilor biroului electoral, al persoanelor acreditate sau al candidaților.
În municipiul Medgidia, din județul Constanța, președintele unei secții de votare a părăsit sediul secției de votare cu ștampila de control, motiv pentru care i s-a întocmit dosar penal pentru neglijență în serviciu.
La Bistrița-Năsăud, pe numele unui președinte al unei secții de votare care a votat, deși nu avea domiciliul pe raza secției respective, s-a întocmit dosar penal pentru fraudă la vot.
În București, polițiștii efectuează cercetări specifice după ce un alegător a părăsit secția de votare cu ștampila de vot. Aceasta a fost ulterior înapoiată.
Totodată, în mai multe județe, printre care Argeș, Bistrița-Năsăud, Călărași, Cluj, Constanța, au fost înregistrate cazuri de persoane care și-au fotografiat buletinele de vot în timpul exercitării dreptului de vot. În aceste cazuri, polițiștii au aplicat sancțiuni contravenționale cuprinse între 600 și 1.000 de lei.
În localitatea Unirea din județul Dolj, o persoană a fost sancționată cu 1.400 de lei pentru că i-a indicat unui cetățean cu cine să voteze. În Râmnicu Vâlcea, ofițerii de poliție l-au amendat pe proprietarul unei locuințe care avea afișate pe balcon afișe care îndemnau populația să voteze un anumit candidat, iar în județul Vaslui, localitatea Murgeni, un polițist de frontieră a observat că un bărbat lipea afișe electorale pe un gard din apropierea secției de votare. Bărbatul a fost amendat cu 1.600 lei”.
Conform legislației electorale, urna specială este transportată de o echipă formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral al secției de votare, angajații MAI asigurând doar măsurile de protecție a acestora.
Tot prin intermediul urnei speciale și respectând aceeași procedură votează și persoanele asupra cărora s-a luat măsura arestului la domiciliu, cele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă și persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale și care au domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială, iar în cazul municipiului București, în sectorul pe raza căruia se află penitenciarul sau locul de deținere.
Inspectoratul General al Poliției Române asigură măsurile necesare pentru a permite persoanelor aflate în centrele de reținere și arest preventiv ale unităților de poliție să-și exercite dreptul de vot.
Dintre cele 138 de persoane din aceste centre care au depus cerere pentru a vota prin intermediul urnei speciale, au votat până la această oră 111. 10 dintre persoanele care au depus cerere nu au aveau de fapt să-și exercite dreptul de vot.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Betmen

    duminică, 05.06.2016 at 13:55

    Amendati toti candidati si arestati cas corupti si hoti

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax