Connect with us
Publicitate

BLAJ

VIDEO: 7 octombrie – Povestea celui mai GRAV accident feroviar din Alba. Imagini de la procesul public ținut în Gara Teiuș

Publicat

YouTube video

Anul acesta se împlinesc 52 de ani de la cel mai grav accident feroviar din perioada comunistă care s-a produs în județul Alba.

În data de 7 octombrie 1968, două trenuri care au plecat unul spre celălalt s-au ciocnit în dreptul localității Bucerdea.

Rezultatul: 22 de morți și 72 de răniți. O tragedie națională pentru care autoritățile comuniste au găsit imediat doi vinovați: impiegatul Teodor Petrișor și acarul Alexandru Cristea.

Singurul proces al unui condamnat la moarte, filmat de Televiziunea Română înainte de 1989 a avut loc în sala de așteptare a gării din Teiuș.

Raluca Rogojină de la TVR a scos la iveală documentele acestui incident și a prezentat pentru prima dată imagini extrem de interesante din timpul procesului, dar și interviuri cu cei implicați, realizate după 49 de ani.

”În jurul orei 6 și 17 minute, am sunat Bucerdea. Atuncea mi-a răspuns impiegatul de mișcare Petrișor din Bucerdea, că lasă-mă dracului că am făcut-o” spune instanței unul dintre martori, în fața a aproximativ 1000 de angajați ai CFR, aduși din toate colțurile țării în gara din Teiuș, pentru a asista la procesul ”vinovaților” pentru cea mai gravă tragedie feroviară din România comunistă.

”În momentul în care impiegatul Petrișor mi-a răspuns, a zâs, Ioane, am făcut-o! Eu când l-am auzât, l-am întrebat, zâc: ce anume? Și mi-a spus că a îndrumat trenul 3340 contra trenului 303” spune și un al doilea martor. Audiența adunată în sala de așteptare a gării, transformată în tribunal, aștepta emoționată derularea unui proces filmat de la un capăt la celălalt.

Ce s-a întâmplat

Trenul personal 3340 se afla garat în stația Bucerdea, județul Alba. Din cauza restricțiilor de circulație, acesta ar fi trebuit să aștepte trecerea acceleratului 340, care venea din sens opus, de la Blaj.

Împiegatul de mișcare din stația Bucerdea, Teodor Petrișor, (pe atunci de 34 de ani), nu i-a transmis mecanicului aflat în personal dispoziția de modificare a graficului de mers, venită de la Blaj.

Astfel, cele două trenuri au primit aproape concomitent „unda verde” de plecare și urmau să circule pe aceeași linie. În zorii zilei, cele două trenuri s-au izbit între stațiile de cale ferată Bucerdea și Crăciunel. Alături de impiegat, vinovat pentru tragedie a fost considerat și acarul Alexandru Cristea.

”În dimineața zilei de 6, m-am dus la socrul meu Hațegan Traian, în comuna Sâncel. Stând acolo, am consumat împreună un litru de vin” și-a început mărturisirea Teodor Petrișor. Totul este filmat de Televiziunea Română, în sala de așteptare a gării din Teiuș, ticsită de angajații CFR și transformată în tribunal. Apoi recunoaște că nu a transmis dispozițiile de serviciu acarilor.

Anchetatorii stabilesc că Petrișor a adormit și s-a trezit când a ajuns trenul în gară. Buimac, a dat drumul trenului spre Crăciunel, uitând că ceva mai înainte dăduse cale liberă acceleratului 303, din sens opus.

”După ce a trecut ultimul vagon de la 3340, prin fața mea, mi-am dat seama de greșeala făcută și am fugit în birou și am sunat cabina, am sunat și la Crăciunel dar nu mi-a răspuns nici Crăciunelul” a spus Teodor Petrișor.

Procesul decurge ”normal”. Sunt audiați martorii și apoi se trece la cel de-al doilea inculpat: Alexandru Cristea, acar. Acarul Alexandru Cristea nu a bănuit nimic când a dat drumul trenului. Se baza pe informațiile de la Petrișor.

 

Și-a salutat chiar niște prieteni din Obreja, navetiști, care jucau cărți pe locurile de la geamul unui vagon.

”Și aud numai telefonul sunând, Cristea! Cristea! La telefon. Oprește cursa c-o trecut acceleratul prin Crăciunel. Am auzit bubuitura! Auăleu!” își duce mâna la frunte bărbatul, răscolit de amintirea care l-a măcinat probabil 49 de ani. Acceleratul avea 80 de kilometri la oră, personalul, 60.

Primarul din Bucerdea Grânoasă, Ioan Aldea, era pe atunci copil, dar își amintește cu claritate ce s-a întâmplat.

„Eu eram mic atunci. Mi-aduc aminte că împreună cu alți copii ne-am urcat pe un deal să vedem ce se petrece. Am văzut numeroase elicoptere care aterizau în apropierea vagoanelor de tren. Erau mașini de miliție, poate de Securitate, peste tot prin zonă. Scoteau victimele de sub vagoane…”

Aproape 100 de victime

Rezultatul impactului dintre cele două trenuri: 22 de morți și 72 de răniți, iar pagubele s-au ridicat la 11 milioane de lei, o sumă foarte mare la acea vreme. Cei mai mulți morți au fost din trenul personal.

 

Cursa 3340 circula zilnic între Teiuș și Blaj. Era o cursă de navetiști plină de elevi și muncitori. Jurnalista Raluca Rogojină a prezentat în documentarul ei cazul Laurei, o tânără de 22 de ani, aflată în acel moment în tren, în primul vagon.

”Morții erau așezați în garaj. În garajul spitalului. Și m-am uitat acolo să văd dacă este printre morți și sora mea. Erau întinși pe spate, jos pe ciment și acoperiți cu cearceafuri albe, până la genunchi. Prima dată n-am observat, dar apoi m-am uitat în partea stângă și am văzut pantofii și picioarele lui soră-mea. Maică-mea a suferit foarte mult. Plângea… tot timpul… pronunțându-i numele… dacă vă spun, ieșea prin grădină și striga Laura!” spune cu lacrimi în ochi Iancu Cetean, fratele Laurei. La 49 de ani de la accident, amintirea este pentru el la fel de tulburătoare.

Pedeapsă cu moartea, comutată de Ceaușescu

Cei doi au fost arestați, iar ancheta a durat o lună. A fost singurul proces de o asemenea amploare, filmat de Televiziuna Română înainte de revoluție și difuzat după 49 de ani. Tribunalul Județean Alba a hotărât, după două zile, pedeapsa cu moartea și confiscarea averii pentru Petrișor Teodor și 20 de ani de muncă silnică pentru Alexandru Cristea și confiscarea averii, precum și 10 ani degradarea din drepturi.

Pedeapsa cu moartea primită de impiegatul Teodor Petrișor i-a fost comutată, de către Ceaușescu. Între cele două momente, spune procurorul care s-a ocupat de caz, bărbatul brunet de 34 de ani, albise ”ca varul”. A făcut până la urmă 18 ani de închisoare. La eliberare s-a recăsătorit și a trăit până la 80 de ani. Acarul Cristea a fost eliberat după 10 ani. Are acum aproximativ 75 de ani.

Sursă foto: documentarul realizat de TVR

Video: TVR

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. ALDEA NICOLAE

    sâmbătă, 13.01.2018 at 13:44

    Priviti pe acest criminal , pe acest ALEXANDRU CRISTEA, care este principalul vinovat fiindca si acum minte spunand ca el nu a adus bautura, declaratie mincinoasa fiindca filmarea de acum 49 de ani arata clar vina lui si care impreuna cu celalalt criminal au produs moartea a 22 de persoane printre care si tatal meu, 72 de raniti dintre care unii cu handicap pe viata si 24 de copii care au ramas fara unul din parinti.Un criminal este si un mincinos nerusinat care mai are curajul sa apara printre oameni, locul lui fiind undeva prin padure.

    • kretz

      duminică, 22.09.2019 at 11:34

      nu cristea e principalul vinovat, ci impiegatul beat petrisor (avea o alcoolemie de 1,84) care a dat dispoziţiile de miscare greşite ce au dus la catastrofă, care nu a putut fi apoi evitata de acari cu lampile intrucat in acea dimineata era o ceata groasa (ceata groasa de toamna de pe valea muresului). cristea este insa cel care i-a adus bautura (tuica si vin) la serviciu ca spaga pt ca a intarziat vreo 2 ore venind direct de la un botez. cum foarte bine spuneti, nici acum cristea nu are minima demnitate umana de a-si recunoaste culpa (pe care insa si-a ispasit-o penal) fata de victime si familiile lor

  2. anonim

    luni, 15.01.2018 at 12:39

    Va dati seama ca acum 50 de ani se circula pe caile ferate cu aceeasi viteza cu care se circula acum? 80, respectiv 60 km/h… Iliescu sa traiasca ca-i capu’ la tara noastra 😉

  3. kretz

    duminică, 22.09.2019 at 11:51

    accidentul a avut loc la 7 oct. 1968, nu procesul, cum gresit se lasa impresia in articol. procesul din teius a avut loc prin nov. 1968. in catastrofa a murit si marele lingvist clujean emil petrovici, care se intorcea acasa de la bucuresti cu acceleratul. din accelerat au murit 7-8 persoane, restul din personalul cu navetisti din judet, cei mai multi din mihalt (9), 2 din cistei, 1 din blaj

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax