Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Activitatea instanțelor din Alba, analizată de Ministerul Justiției și CSM. Anumite judecătorii mai mici riscă să fie desființate

Publicat

YouTube video

Curtea de Apel Alba Iulia a găzduit în 13-14 decembrie întâlnirea de lucru a președinților, vicepreședinților și managerilor economici  din cadrul curților de apel din țară, iar unul dintre subiectele dezbătute a fost cel al situației prezente a instanțelor precum și a dificultăților cu care acestea se confruntă.  Reprezentanții Ministerului Justiției, precum și membrii CSM prezenți la Alba Iulia au adus în discuție posibilitatea desființării unor instanțe din țară care nu funcționează la parametri optimi, precum și relocarea personalului din cadrul acestora. Printre cele vizate se află și o instanță din județul Alba.

CSM împreună cu Ministerul Justiției se află în prezent în proces de analiză pentru a stabili care sunt acele instanțe cu probleme și dacă se impune desființarea acestora sau doar recolarea de personal de la alte instanțe din țară: „Instanțele sunt extrem de încărcate din cauza crizei economico-financiare. Criza este prima cauză care face ca toate instanțele din România să fie extrem de încărcate, iar atunci noi trebuie să găsim soluții pentru a pregăti sistemul pentru intrarea în vigoare a noului cod de procedură civilă. Am discutat și despre raționalizarea instanțelor. Curtea de Apel Alba face obiectul aceste raționalizări iar această raționalizare are două aspecte. Fie rearondarea de localități de la judecătoriile foarte încărcate la judecătoriile mai puțin încărcate sau desființarea. S-ar putea să fie instanțe care să intre în procesul de desființare sau să fie rearondate localități. Suntem într-o analiză tehnică și nu aș dori să mă pronunț încă vizavi de aceste instanțe dar da, sunt 2 sau trei instanțe de pe raza Curții de Apel Alba Iulia care sunt vizate”, a explicat Nicolae Horațius Drumbravă, membru ales al CSM.

Potrivit președintelui Curții de Apel Alba Iulia, Adriana Petrașcu, până acum, singura instanță propusă spre desființare din raza Curții este Judecătoria Agnita: „Concret, până la ora asta, singura propunere de desființare venită din partea noastră a fost pentru Judecătoria Agnita, a fost mai veche propunerea și am menținut-o. Nu știu în ce măsură se mai impun și alte discuții dar doar pentru Agnita am fost de acord cu desființarea pentru că are un număr foarte mic de cauze, nu are sediu și atunci localitățile pot fi rearondate la alte instanțe și personalul preluat de instanțele mai încărcate”.

Chiar și așa, reprezentantul CSM, a ținut să precizeze că există în discuții și o instanță din Alba care riscă să fie desființată  sau personalul acesteia să fie relocat, dar nu a dorit să facă nominalizări deocamdată dat fiind faptul că procesul de analiză nu este încheiat.

Secretarul de stat în Ministerul Justiției a subliniat faptul că raționalizarea nu vizează Curtea de Apel Alba Iulia ci instanțele mai mici, cu activitate redusă din circumscripția acesteia. „Această desființare a unor instanțe foarte mici va crea un ajutor în altă parte pentru că acele posturi vor fi realocate la o altă instanță care este foarte încărcată. Toate aceste instanțe mici, dacă se vor desființa, posturile respective vor fi luate de către alte instanțe, întrucât volumul de activitate este foarte mare”, a precizat Ovidiu Puțura.

Reprezentantul Ministerului Justiției a precizat că se intenționează finalizarea cât mai rapidă a acestei analize și prezentarea concluziilor pentru a se putea stabili măsurile ce trebuie aplicate.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax