Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO AEP: Cum pot vota românii din străinătate la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din acest an


Publicat

vot corespondentaAutoritatea Electorală Permanentă (AEP) îi informează pe alegătorii români cu domiciliul sau reședința în afara țării, printr-o scrisoare deschisă, în legătură cu modalitățile prin care aceștia își pot exercita dreptul de vot la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din 2016.

„Autoritatea Electorală Permanentă (AEP vă informează că, pentru acest scrutin, cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate au la dispoziție posibilitatea de a se înscrie în Registrul electoral, începând cu data de 1 aprilie 2016, inclusiv cu opțiunea votului prin corespondență. Precizăm că, pentru alegătorii români care au domiciliul sau reședința legal stabilite în străinătate, votul prin corespondență va fi utilizat în premieră la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din 2016. Votul prin corespondență este o alternativă la votul în secția de votare și se exercită prin intermediul serviciilor poștale”, explică AEP.

Procedura, condițiile și formalitățile pe care românii trebuie să le îndeplinească pentru a se putea înscrie în Registrul electoral sunt detaliate în Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente. Acest act normativ poate fi consultat pe site-ul AEP, la secțiunea „Legislație Electorală”. Completările aduse legii menționate sunt cuprinse în Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondență.

AEP a demarat o amplă campanie de informare privind votul prin corespondență și procedura de vot pentru cetățenii cu domiciliul sau reședința în străinătate, concretizată în două clipuri de informare, pe care le puteți viziona pe site-ul Autorității, pe pagina sa oficială de Facebook, precum și pe canalul de Youtube al instituției.

Accesând www.registrulelectoral.ro, fiecare alegător poate verifica dacă figurează în Registrul electoral, poate contesta corectitudinea datelor cu care a fost înscris și poate afla secția de votare la care este arondat. Cei care au ales varianta votului prin corespondență se înscriu în Registrul electoral cu această opțiune. Persoanele neînscrise în Registrul electoral vor putea să voteze doar la secțiile de votare de pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare și institutele culturale din străinătate.

AEP precizează că înscrierea în Registrul electoral, începând cu data de 1 aprilie 2016, oferă o serie de avantaje alegătorilor. „Fiind înscriși în Registrul electoral, veți putea opta să votați prin corespondență ori să fiți arondați unei secții de votare din apropierea locuinței. Astfel, nu va mai fi nevoie să vă deplasați la ambasadă, oficiul consular sau la institutul cultural unde sunt organizate obligatoriu secții de votare. Veți evita cozile și aglomerația, veți scurta timpul dedicat votării și veți reduce cheltuielile de deplasare la secțiile de votare la care pot vota persoanele neînregistrate în Registrul electoral”, se arată în scrisoarea Autorității Electorale Permanente

Demersul Autorității face parte dintr-o amplă campanie de informare a alegătorilor români din străinătate derulată de AEP cu scopul de a-i familiariza pe aceștia cu variantele și procedurile de vot pe care le au la dispoziție, potrivit noii legislații electorale.

sursa: digi24.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de vânt puternic în ALBA și alte zone din țară. Rafale ce vor depăși 55 km/h la șes și 80 km/h la munte

Publicat

Meteorologii au actualizat luni dimineața atenționările de vreme rea valabile în această perioadă. Până la ora 19.00 intră în vigoare Cod Galben de vânt puternic în Alba și alte zone din țară.

COD GALBEN: luni, 25 ianuarie, orele 10.00-19.00

În intervalul menționat, la munte, în nord-vestul, centrul țării și local în sud și sud-est, vor fi intensificări temporare ale vântului cu rafale ce vor atinge și depăși 55-65 km/h și izolat 70 km/h.

În zona montană înaltă, la altitudini de peste 1800 m, rafalele vor depăși 80-100 km/h, iar ninsoarea va fi viscolită și zăpada spulberată.

Unele intensificări ale vântului, cu viteze în general de 45-55 km/h se vor semnala și în restul teritoriului.

COD GALBEN: luni, 25 ianuarie, ora 19.00 – marți, 26 ianuarie, ora 05.00

În intervalul menționat, în zona Carpaților Orientali vântul va continua să aibă intensificări cu viteze la rafală de peste 70 km/h, iar la altitudini mai mari de 1800 m, rafalele vor depăși 90-110 km/h și zăpada va fi spulberată.

Unele intensificări ale vântului, cu viteze în general de 50-55 km/h, se vor mai semnala la începutul nopții în zona litoralului.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

180.000 de vaccinuri ajung în România, la începutul săptămânii. Vor fi distribuite în toată țara

Publicat

180 de mii de noi doze de vaccin Covid ajung luni și marți în România. Luni dimineață, în jurul orei 8:00 la București a ajuns avionul cu o parte a transportului, respectiv 92.000 de doze.

Vaccinurile sunt așteptate, în condițiile în care în ultimele zile platforma de vaccinare nu a mai luat programări, cel mai probabil din cauza lipsei vaccinurilor. 11.700 de doze vor ajunge la Centrul Regional de Distribuţie Brașov, de unde vor fi trimise și la Alba.

Toate vor ajunge la cei care și-au făcut deja programare pentru vaccinare.

Vaccinurile vin pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă, potrivit unui comunicat de presă al CNCAV.

În centrele de vaccinare vor fi utilizate atât doze recepţionate de România în tranşa curentă, cât şi în tranşele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional şi centrele regionale de depozitare, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

Următoarea tranşă de vaccin ar urma să fie adusă în România marţi, 26 ianuarie, iar la acest moment se aşteaptă confirmarea oficială în acest sens din partea firmei producătoare.

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

Avarie la rețeaua electrică din Apuseni, din cauza condițiilor meteo. Peste 1000 de locuințe, fără curent

Publicat

Prefectura Alba a anunțat că, luni dimineața, peste 1000 de consumatori din zona Apuseni nu aveau curent electric, din cauza condițiilor meteo nefavorabile.

Potrivit sursei citate, reprezentanții Electrica au comunicat că la ora 9.00 erau nealimentați 1069 de utilizatori în zona Apuseni (UAT Avram Iancu, Vidra, Poiana Vadului, Albac, Garda de Sus, Scărișoara, Arieșeni și Lupșa, toate parțial).

DEER Sucursala Alba intervine cu 5 formații în zonă pentru izolarea și remedierea defectelor.

În ceea ce privește circulația pe drumurile naționale nu au fost semnalate probleme. Se intervine cu utilaje de către reprezentanții Secției Drumuri Naționale în zona Arieșeni- Scărișoara.

Reamintim că județul Alba este vizat de o atenționare meteo de vânt puternic, respectiv ninsori viscolite la munte.

Vezi și Informare meteo: Vânt puternic în mai multe zone din țară și ninsori la munte. Rafale de peste 50 km/h

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Informare meteo: Vânt puternic în mai multe zone din țară și ninsori la munte. Rafale de peste 50 km/h

Publicat

vant

Cea mai mare parte a ţării va fi afectată, pe parcursul zilei de luni, de intensificări temporare ale vântului, cu viteze în general de 45-55 km/h, potrivit unei informări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.

La munte precum şi în regiunile nord-vestice, centrale, sudice şi sud-estice vor fi intervale în care rafalele vor depăşi 55-65 de km/h şi izolat 70 km/h.

Vezi și Avarie la rețeaua electrică din Apuseni, din cauza condițiilor meteo. Peste 1000 de locuințe, fără curent

În zona montană înaltă, la altitudini de peste 1800 m, rafalele vor depăşi 80-100 km/h.

Potrivit ANM, temporar va ninge în zona de munte şi pe arii restrânse în regiunile intracarpatice.

Până la ora 10.00. este în vigoare Cod Galben și Cod Portocaliu de ninsori viscolite la munte.

Vezi și Avertizare meteo Cod Portocaliu de viscol puternic și ninsori viscolite în Alba și alte județe din țară

surse: agerpres.ro, meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate