Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Alba Iulia, primul Smart City din România. Marius Bostan: „În 2018 vor veni aici probabil 1.000 de primari și 2 milioane de turiști”

Publicat

Catedrala ortodoxa Alba Iulia Alba Iulia va deveni primul oraș inteligent din România după ce a semnat un protocol de cooperare cu Ministerul Comunicațiilor, pe care consilierii locali l-au aprobat în ședința din 26 iulie. La ședință a participat și fostul ministru, Marius Bostan, care a povestit despre începutul acestui proiect și ce implică acesta.

Prin proiectul pilot „Alba Iulia Smart City” se are în vederea încheierea de parteneriate la nivel local, național și internațional cu diferiți actori responsabili de dezvoltarea socială, economică și culturală a comunității locale.
Zeci de companii și-au manifestat deja interesul pentru a face din acest proiect, iar autoritățile locale poartă în permanență discuții cu cei care vor își își implementeze proiectele „inteligente” la Alba Iulia.

Vezi şi Alba Iulia, oraș pilot pentru tehnologia 5G. Ce spune ministrul Comunicațiilor despre proiectul „Smart City” dezvoltat în Cealaltă Capitală

„Smart și Tehnologizat înseamnă mai educat, mai sănătos, mai puțin costisitor, mai implicat în tot ceea ce înseamnă procesul de administrație publică, mai multe oportunități pentru mediul de afaceri și cetățean. Tehnologia s-a dovedit că ne simplifică existența și o face mai puțin costisitoare în multe aspecte, merge dincolo de relaționarea dintre cetățeni și furnizorii de servicii publice și oferă instrumentele ce încurajează cetățenii să fie mai activi și mai participativi în viața comunității.(…) Smart City este un proces continuu care se va desfășura pentru cetățean împreună cu acesta și care își propune să transforme fiecare oraș într-o comunitate cu un nivel de trai cât mai ridicat din toate punctele de vedere”, scrie în raportul de specialitate atașat proiectului pe care l-au votat consilierii locali.

Pentru a detalia de ce a fost ales municipiul Alba Iulia ca oraș pilot în acest proiect, la ședința de CL a fost prezent și fostul ministru al Comunicațiilor, Marius Bostan.

IMG_8601 „Astăzi, Alba Iulia este orașul din România cu absorbția de fonduri europene cea mai mare pe cap de locuitor. Când noi ne plângem că țara nu a absorbit fonduri sau nu le-a cheltuit eficient, orașul Alba Iulia este pe primul loc. Orașul a fost încă din 1918 pe primul loc, și asta e foarte important. Alba Iulia a știut să fie primul oraș finanțat inteligent prin obligațiuni, prin costuri mai mici decât s-a finanțat statul român la acea vreme, asta nu a fost întâmplător, asta s-a datorat unui plan și a fost un plan discutat cu liderii orașului la acea vreme. (…) În 2018 vor veni la Alba Iulia probabil 1.000 de primari din toată lumea. Vor veni, poate, după estimările mele, peste 2 milioane de turiști”, a spus fostul ministru.

Acesta a mai declarat că există peste 40 de companii care și-au manifestat disponibilitatea să vină și că contribuie la acest proiect, pro-bono.

YouTube video

Primarul Mircea Hava spune că în România există companii inteligente și de oameni deștepți care vor să facă ceva.

„De ce Alba Iulia și nu Bucureștiul de exemplu, asta este o întrebare. Alba Iulia pentru că este centenarul. Ideea a venit de la domnul ministru, am îmbrățișat-o repede și să știți că avem șanse imense ca în 2018, pe lângă centenar, aici să avem și un exercițiu de <Smart City>”, spune primarul Mircea Hava.

YouTube video

Practic, prin acest proiect Alba Iulia se va bucura de servicii inteligente, integrate. De exemplu, vom putea avea iluminat care va fi conectat la rețele wi-fi și se va putea vedea cât consumă fiecare bec. Un mic exemplu de ceea ce înseamnă infrastructură smart ar putea fi dat de rețeaua de transport local, care se pare că deja este una inteligentă având în vedere că abonamentele se scanează și sunt rețele wi-fi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Cristi

    marți, 26.07.2016 at 23:25

    Va dați seama ce nivel de radiații înseamnă 5g ????? Oricum Alba este pe primul loc la numărul de CANCER …… asa ca ce va urma va fi greu de egalat de alții.
    Alba va fi un oraș cobai. Nu este un privilegiu ca este primul oraș de teste …. este o umilință ca suntem cobaii României.
    În alte tari începe sa fie interzis Wi-Fi din cauza ca provoacă leucemie și alte tipuri de cancer.

    • Ghiță

      miercuri, 27.07.2016 at 17:05

      Cristiiiiii! Ba CRISTIIIIII!

  2. SfarmaPiatra

    miercuri, 27.07.2016 at 14:35

    Cristi de ce nu inchizi calculatorul ca sa nu te imbolnavesti de ceva? Ca pari cam reticent la ce se intampla pe aici, oricum.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax