Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Meteorit pe cerul României. Imagini spectaculoase surprinse în județul Alba și în alte zone ale țării

Meteorit pe cerul României

Publicat

Meteorit pe cerul României. O apariție spectaculoasă pe cer a fost semnalată duminică seara la Alba Iulia și în mai multe localități din țară. Imagini cu ”mingea de foc” au fost postate pe rețelele de socializare.

Cel mai probabil este vorba despre un meteorit.

Persoanele care l-au observat au descris că obiectul a apărut ca o lumină puternică, apoi s-a dezintegrat în mai multe bucăți.

Imagini au fost postate și de la Aiud.

Meteorit în România: imagini din țară


Meteorit pe cerul României. Mai jos, imagini postate pe rețelele de socializare:

Vezi și Data exactă la care asteroidul Bennu ar putea lovi Pământul și traiectoria lui, calculate de NASA. Informații noi de la OSIRIS-REx

Imagini de la Timișoara

Imagini de la Vâlcea

Un meteorit este un fragment de rocă sau metal din spațiu care a supraviețuit trecerii prin atmosfera Pământului și a ajuns la suprafața terestră.


Meteoriții sunt rămășițe din corpuri cerești precum asteroizi, comete sau chiar alte planete, și oferă informații valoroase despre compoziția și istoria Sistemului Solar, potrivit Space.com.

Meteoriții devin vizibili la intrarea în atmosferă datorită unui fenomen cunoscut sub numele de încălzire aerodinamică.

Acest proces se întâmplă atunci când un meteoroid (cum este denumit obiectul atunci când este încă în spațiu) intră în atmosfera Pământului cu o viteză foarte mare, de obicei între 11 și 72 de kilometri pe secundă.

Iată cum are loc acest fenomen:

  1. Frecarea cu aerul: Pe măsură ce meteoroidul intră în atmosfera terestră, el începe să se deplaseze prin aer la o viteză extrem de mare. Această viteză provoacă frecare între particulele de aer și suprafața meteoroidului.
  2. Compresia aerului: În fața meteoroidului se formează o undă de șoc din cauza compresiei rapide a aerului. Această compresie determină o creștere bruscă a temperaturii aerului înconjurător.
  3. Încălzirea meteoroidului: Temperatura aerului și a suprafeței meteoroidului crește extrem de mult, ajungând la mii de grade Celsius. Din cauza acestei călduri intense, materialul de la suprafața meteoroidului începe să se topească și să se vaporizeze.
  4. Strălucirea: Această vaporizare și incandescență creează o lumină puternică, pe care o vedem pe cer ca un “meteor” sau “stea căzătoare”. Strălucirea este rezultatul arderii particulelor vaporizate și a ionizării gazelor din jur.

În funcție de dimensiunea și compoziția meteoroidului, acesta poate să se dezintegreze complet în atmosferă sau să supraviețuiască parțial și să ajungă la sol sub formă de meteorit (se numește așa dacă rămășițe din el ajung pe pământ).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate