Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Aplauze și emoție la premiera spectacolului ”Ciobanul și Domnița”, de la Teatrul de Păpuși ”Prichindel” din Alba Iulia

Publicat

Teatrul de Păpuși „Prichindel” a găzduit sâmbătă seară premiera națională a spectacolului ”Ciobanul și Domnița”, care are la bază basmul cu același nume scris de Regina Maria. 

Spectacolul a fost dedicat împlinirii a 100 de ani de la încoronarea primilor regi ai României: Regele Ferdinand și Regina Maria.

„Ciobanul și Domnița” este o povestea romantică a unei iubiri neîmplinite și se adresează atât copiilor (prin costumele impresionante, muzică, efecte vizuale) cât și părinților (prin text și nuanțele din jocul actorilor).

Dacă Faust își vinde sufletul pentru nemurire, în povestea scrisă de Regina Maria, ciobanul renunță la suflet și la credință pentru iubire, pentru domniță.

Este transformat în privighetoare, care îi luminează domniței cea mai grea perioadă a existenței ei. Dar ea nu înțelege despre ce este vorba și îl închide într-o colivie de aur inutil și pietre prețioase fără valoare.

Primul pas în crearea acestui spectacol a fost adaptarea scenică a textului, încercând să aduc la rampă tema poveștii: a iubirii și a sacrificiului.

Valoarea literară a poveștii, încărcată de metafore și simboluri, a deschis sufletul și imaginația creatorilor: regizor, scenograf, compozitor și, evident,actorilor, spre o mare provocare și inedită transpunere scenică.

Toma Hogea este regizorul artistic al spectacolului, realizând una dintre cele mai interesante și moderne puneri în scenă din istoria teatrului de păpuși de la Alba Iulia.

Toma Hogea și Ioana Bogățan

De remarcat scenografia Alinei Dincă Pușcașu, cu multe inovații rar văzute la Alba Iulia.

Managerul teatrului, Ioana Bogățan, a spus că ”Ciobanul și domnița” a fost unul dintre cele mai importante proiecte ale instituției.

”S-a muncit foarte mult la acest spectacol, am lucrat la acest spectacol vreo 4-5 luni ca text, ca dramatizare, la costume, ați văzut că sunt parte din decor, e un spectacol special și la repetiții s-a lucrat o lună.

E un spectacol cu foarte multă melancolie, foarte mult romantism, e un spectacol liric, e un spectacol pe care noi nu l-am mai avut în repertoriu, acest tip de spectacol.

Asta mă bucură foarte mult pentru că e foarte important pentru echipă, să schimbăm tot timpul modul de a lucra, tipul de spectacol, regizorii sunt foarte importanți pentru că amprentează într-un mod pozitiv trupa artistică dar și echipa tehnică” a spus Ioana Bogățan.

Echipa spectacolului „Ciobanul și Domnița”:

  • dramatizarea, versuri și regia artistică – Toma Hogea
  • scenografia – Alina Dincă Pușcașu
  • muzica – Cári Tibor
  • light-design și proiecție – Lucian Moga
  • distribuția – Tudor Cristian Popa, Teodora Popa, Laura Boboc, Irina Melnic, Mădălin Costea, Adam Boboc, Iulian Costea, Ramona Benchea Mincu, Viorica Boda
  • regia tehnică – Elena Madaras
  • sculptură păpuși și decor – Constantin Butoi
  • pictură – Alina Dincă Pușcașu
  • realizare costume – Mirela Tămășan
  • lumini – Ovidiu Tămășan, Călin Popa
  • sunet – Florin Andrea
  • mașiniști – Florin Badiu, Gheorghe Hațegan
  • Manager Ioana Bogățan

Foto: Teatrul de Păpuși ”Prichindel”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax