Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Autorul Monumentului Unirii: „Am promisiunea că va fi montat până în 15 noiembrie”. Iohannis ar putea veni la dezvelire

Publicat

YouTube video

Monumentul Unirii de la Alba Iulia ar putea fi terminat în 15 noiembrie, a declarat sculptorul Mihai Buculei. Autorul lucrării a fost prezent pe șantierul locaţiei, alături de președintele României, Klaus Iohannis, căruia i-a explicat în ce stadiu se află acest monument. Președintele i-a dat de înțeles că ar putea fi prezent la Alba Iulia pentru dezvelirea monumentului, când acesta va fi finalizat. 

Buculei s-a arătat nemulțumit de colaborarea cu autoritățile locale și cu Ministerul Culturii și spune că spera ca, în anul Centenarului, lucrurile să se miște mai repede. 

„În fiecare an, în preajma sărbătorii de 1 Decembrie, toată lumea se agită că hai să-l facem, dar nimic. Practic, nu știu de ce nu s-a făcut până acum. Eu am crezut că anul acesta, fiind un an hotărâtor, voi avea mai mult sprijin, și din partea organelor locale, și din partea ministerului, în primul rând. Contractul cu ministerul l-am semnat la mijlocul verii, în loc să-l semnăm când a ieșit legea monumentelor, în noiembrie anul trecut”, a declarat Mihai Buculei.

Acesta spune că mai bine de jumătate din cele peste 1000 de piese care vor forma monumentul sunt deja terminate și se află la Simeria.

„Știți care este norocul nostru? Monumentul propriu-zis se află la Simeria, aproape jumătate tăiat, pentru că acest monument va fi ca un lego, nu sunt niște bolovănoi cum am făcut la alte lucrări, când am cioplit, cu mâna mea și câteva ajutoare, câte trei veri la rând, afară. Lucrarea asta se face modular și eu voi monta bucățile și toată piesa asta mare. Are niște componente, numai picioarele alea mari sunt 32, piesele, sunt cam 1.500 de tone de piatră.

Sculptorul spune că are promisiunea de la cei care se ocupă de monument că acesta va fi montat până la data de 15 noiembrie.

„Sper că vom sparge sticla de șampanie pe 15 noiembrie. Susținerea celor de la Simeria este foarte puternică din punct de vedere tehnic, totul este pus la punct și eu, cu priceperea mea și cu meseriașii de acolo, vom putea să avem lucrarea gata, numai că sunt o serie de aprobări care, în loc să vină pe loc, durează săptămâni”, a spus Buculei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax